skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

7687 Dorpsbestuur Erp, 1342 - 1814

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlagen
Bijlagen
Bijlage I: regestenlijst
6 1379 november 20.
Oorkonde, waarbij Johanna, hertogin van Luxemburg, van Lotharingen, van Brabant en Limburg, markgravinne van het Heilige Rijk, aan haar goede lieden van Erpe vanwege de vele onenigheden, toestaat: dat de schepenen jaarlijks op onsen Vrouwendach Purificatio (Maria Lichtmis, 2 februari) of binnen 8 dagen ervoor of erna, 3 gezworenen mogen aanstellen, die toezicht op het gebruik van de gemeijnt houden en samen met de schepenen en geburen keuren mogen vaststellen en boeten tegen het onrechtmatig gebruik, waarvan de opbrengst komt voor 1/3 aan de hertogin, 1/3 aan de kerk en 1/3 aan de dorpskas. De uitvoering kan worden afgedwongen met hulp van de schout van Peelland of de vorster van Erpe, die daarvoor een vergoeding ontvangt van 12 penningen per aanslag. Ook mogen de gezworenen een schutter aanstellen, te beëdigen door de schout van Den Bosch, of twee schepenen, danwel door twee leenmannen van de hertogin. Als de rechter moet optreden in plaats van de schutter of vorster komt de daartoe behorende vergoeding aan de rechter, 2/3 voor kerk en dorp. Als de boete niet binnen 3 dagen betaald is, hebben de gezworenen het recht om uit te panden en het pand door de rechter te laten verkopen, waarbij de kosten van vertering in rekening kunnen worden gebracht. Als een hogere opbrengst resulteert, kan die gelijkelijk voor 1/3 worden verdeeld zoals boven is omschreven. Jaarlijks na Maria Lichtmis wordt door gezworenen rekening afgelegd van het afgelopen jaar. Indien straten, stegen of gemeijnten worden afgegraven, zal dat op last van de rentmeester van Peelland worden hersteld. Evenzo kan dat geschieden m.b.t. het afpalen van particuliere eigendommen. Gebruikers van niets waardige hofsteden *  binnen de gemeijnt worden geweerd, tenzij die naar evenredigheid bijdragen in de lasten. Gezworenen kunnen de gemeijnt uitgeven bij besluit van de meerderheid van schepenen en geburen tegen een jaarlijkse chijns van 1 ouden gr
73 1600 juni 12.
Albert en Isabel Clara Eugenia, Infante van Spaignien, bij der gracien Goids, Eertzhertogen van Bourgonnien, van Lothrijck, van Brabant, van Lymborch, van Luxemborch ende van Gelre; Grave van Habsburg, van Vlaenderen, van Arthois, van Bourgonniën, van Thirol, Palsgraven ende Henegouwe, van Hollandt, van Zeelandt, van Namen ende van Zutphen, Marcgraven des Heylichs Rijcx van Roome, heeren van Vrieslandt, van Salms, van Mechelen, van den stadt, steden ende landen van Utrecht, Overijssel ende Groeningen oorkonden op verzoek van schepenen, borgemeesters, kerkmeesters en heijlige geestmeesters van Erp, quartiere van Peelandt van Tshertogenbossche, die veel te lijden hebben gehad dan zware oorlogslasten, omdat hun dorp is gelegen op de grens van het kwartier van Peelandt aen den Maescant met veelvuldig doortrekkend krijgsvolk, tot driemaal toe zijn afgebrand en in uiterste armoede geraakt, bovendien zware lasten moesten opbrengen vanwege dreigementen van brandstichting of gevangennemingen, waar andere dorpen van verschoond bleven, vele dorpslasten hebben op moeten brengen zowel voor de Staten als voor het hertogdom Brabant, zodanig zijn vervallen tot armoede, dat zij de imposten voor het dorp niet meer op kunnen brengen, waarom wordt toegestaan om de dorpskas te belasten met een lening van 6000 Rijnsgulden tegen penning 16 (16 %) en die af te lossen zodra dat mogelijk is, waarvan behoorlijke rekening moet worden afgelegd. En bevelen voort de cancellier en luyden van de Rade, meier van Lovene, amptman van Bruessele, schoutetten van Antwerpen en van den Bossche en alle andere vassallen, smaelre heeren, rechteren, justicueren, officieren ende dieneren van voorss. lant van Brabant en haar stedehouderen, dat de inhoud van deze akte peyselijk en vredelijk moet worden nageleefd. Gegev en in Bruessele, twelff dagen in de maent van junio int jaer ons heeren zestienhondert. Akte op perkament. Uithangend zegel verloren.
In dorso:
No. 15. Octroij van de Ertzhertogen Albert en
86 1625 mei 20.
Ter voorkoming van een geschil over de oude gebruiken tussen de dorpen Erp en Veghel, die onder één heer worden bestuurd, zijn bijeen gekomen: voor Erp: Ivo Wouters president, Aert Hermans, schepen, Jan Vreynssen, borgemeester en Goiart Horikens, secretaris; voor Veghel: Tonis Jacops, president, Gisbert Jan Alars, Dierck Willem Henrix, Jan Tonis de Jonge, Tonis Peter Tielens, Willem Meeussen, schepenen met nog enige naburen. Zij komen overeen, dat die van Veghel belasting betalen voor: den beemd den cachart van Jan Ansems e.c. en een beemd van kinderen Geerit Peeters vanwege Jenneken zijn huisvrouw dochter Hanrick Jan Jacops voor de helft in gebruik bij Comelis Joseps te Uden; een beemd genaamd den meerbeemt van joffr. Hambroeck, een stuk beemd bij den molendijck van de weduwe Lenaert Henrick Huyben, twee stukjes beemd in boyen beemt en in den geldersen beemt, toekomende Jan Tonis de Jonge, nog een beemd genaamd Henrick Huybencamp van ouds in gebruik bij Veghel. Dat die van Erp belasting betalen voor: een beemd van Hanrick Ariens in 't Akerse beemden gekomen van Meri Jan Goossens, gewoond hebbend op sweenslach. Deze akte is mede ondertekend door Walraven van Erp, heer van Erp en Vechel, Jan Aertssen borgemeester, Marten Doncker, Aert Arien Donckers, Hanrick Willems, H. Areans, H. van der Schout notaris. Akte op papier, gerestaureerd. In dorso: Accoord tusschen die van Erp ende Vechel nopende hunne oude gebruycken in dato 20 mey 1625. Acte van verdrag aangaande de contributie van eenige parceelen. Inv.nr. 31
95 1649 juni 14.
De Raad van State der Verenigde Nederlanden heeft bij rekest van de regeerders van Erp vernomen, dat hertog Jan bij akte van 1300 de gemeente in gebruik heeft gegeven voor een erf-cijns van 6 Leuvense ponden en 100 mercken; alsmede het octrooi van hertogin Johanna van Brabant van 1379 om gezworenen te kiezen, keuren en breuken vast te stellen, gedeelten van de gemeente te mogen verkopen voor een grote cijns per bunder groter dan 1/8 bunder; eveneens het plant- en pootrecht van 16 voeten buiten ieders erf, waarvan de opbrengst voor de helft dient tot onderhoud van de brug over de A en andere openbare werken; dat zij onder toezicht en registratie van jonkheer Ghijsbert van Thienhoven, Raedt en Rentmeester Generael der Domeinen, onder voormelde voorwaarden uit de gemeente mogen verkopen na 3 zondagse veilingen ten hoogste voor alle man, reserverende de houtschatten, novaliatienden en regalia ten behoeve van de domeinen; dat de ingezetenen buiten hun huizen en erven 20 voeten mogen poten tegen betaling van een houtschat van 200 car. gulden eens; de eikels zullen door iedereen mogen worden geraapt, maar mogen niet worden afgeschud of geslagen op boete van een gouden Reaal; de straten moeten een behoorlijke breedte houden; krachtens voormelde pootkaart moet ieder jaar op cijnsdag een gewincijns van 7 car. gulden en 10 stuivers worden betaald voor het eerst in 1649. Gegeven in 's-Gravenhage den vierthiensten juny 1649. In dorso: No. 12 Octroy en previlegie voor de gemeentenaers in Erp om te mogen vercopen de vroente en keuren en breuken te ... verleent ende geratificeert bij EM den 14 jun 1648; gesien ende gecollationeert 13 juny 1662. 14 juny 1649. Inv.nr. 25.
118 1685 juli 8.
Schepenakte van Erp, waarbij zij vanwege de vele personen die van buiten in Erp komen wonen tot nadeel van hun eigen ingezetenen, ordonneren, dat alle getrouwde inwoners, wederzijds van buiten Erp afkomstig, hun kinderen inclusief die nog geboren worden; alle weduwnaars en weduwen van buiten Erp afkomstig en minder dan 12 jaren in Erp wonen en kinderen in leven hebbende een attestatie moeten overleggen van "haer eerlijck leven, handel en ommeganck" en binnen 4 weken goede en suffisanté binnenborgen stellen ter somme van 300 gulden voor beiden of een borgsom betalen van 150 gulden per persoon te registreren door de secretaris, danwei daarvoor een hypotheek kunnen verbinden op enig vrij en onbelast erfgoed. Dit alles is nodig om te voorkomen dat de armoede van deze personen niet ten laste komt van de armenkasse. Aan deze personen mogen geen landerijen worden verhuurd voordat de borgtocht, danwel het geëiste bedrag is voldaan. Wie zich hieraan niet houdt kan aanstonds vertrekken op straffe van 15 gulden boete voor de helft ten bate komend aan de dorpskas en aan de armenkas. Voorts dat niemand van de ingezetenen of buitenlieden op de gemeinte mogen timmeren enige schoppen, esthuizen, krotten of andere woning om daarin vreemde personen of ingezetenen te laten wonen, op straffe dat de bouwsels aanstonds worden gerenoveerd en "de opstal verklaert van goeden prinse", tenzij officier en schepenen het bouwsel gedogen. Aldus geordonneert in pleno judicio den 6 july 1685. Mij present H. Bijmans. Gepubliceert op zondag 8 juli 1685 door Jan Dirckz. van Tiel, vorster in Erp. Akte op papier. Inv.nr. 896.
150 1709 juli 8.
Schepenakte Erp, waarbij Peeter Willera Rutte te Boerdonk, weduwnaar van Jenneke, weduwe van Jan Hendrix van Aarle, overdraagt (cessie) de geldlening van 50 gulden aan de armen van Erp. Akte op perkament. Met zegelstaart verbonden aan inv.nr. 418 -31. Inv.nr. 426 -7
7687 Dorpsbestuur Erp, 1342 - 1814
Inleiding
Bijlagen
Bijlagen
Bijlage I: regestenlijst
150
1709 juli 8.
Schepenakte Erp, waarbij Peeter Willera Rutte te Boerdonk, weduwnaar van Jenneke, weduwe van Jan Hendrix van Aarle, overdraagt (cessie) de geldlening van 50 gulden aan de armen van Erp. Akte op perkament. Met zegelstaart verbonden aan inv.nr. 418 -31. Inv.nr. 426 -7
152 1709 december 21.
Schepenakte van Erp ten overstaan van Willem Peters van Lanckvelt en Aert Willems van der Aa, schepenen van Erp, waarbij Jan Leijten, Marten Jan Theunis Martens, Jan Willem Janse, Peter Janse Smits, Ariaen van Roosmaelen, Willem Peters, Willem Jan Luijcasse, Jan Cornelis Lambers, Corst Welten, Jan Claessen van Lieshout, Peter Gerrits, Hendrik Hendriks Vermeer, Marten Gerrits, Peter Willem Peters, Dirk Janse van Os, Willem Philipse, Jan Willem scheepers, Jacob Hendrik van velthoven, Roeff Willem Scheepers, Hendrik Jan Huijbers, Joris Peters van Hout, Jasper Aert Jaspers, Jan Laurense van den Bergh, Jan Huijbert Arlens, Tonie Peter Swarts, Teunis Leenders, Adriaen Driesse, Lambert Jacob Cleijne, Hendrik Hendrik Teunisse, Aert Janse, Willem van Deure, Gerrit Jan Teunisse, Jan van der Asdonck, Jacob Gerrits de Smith, Matheus Janse, Hendrick van Dommelen, Jacob van Deurse, Jasper Aert Jaspers, Huijbert Teunisse, Maria wed. v. Jan Melisse van den Eisen, Peter Peter Leunis, wed. Teunis Jan Scheepers, Hendrik Hendrik Jan Emonts, Hendrik Jorissen, Willem Laurense van den Bergh, Willem Janse van Roosmaelen, Hendrik Jorissen, Jan Hendriks van Velthoven, Jan Jan Huijbers, wed. Goort Huijbers, Tijs Dielissen, wed. Cornelis Lambers, Lambert Cornelisse van Schijndel, Jan Heeren, Lambert Dircks, Gerrit Hendrik Jan Emonts, Elisabeth Leijten wed. v. Willem Eijcken, Willem Vermeulen, Jan Delis Janse, Peter Jan teunis, Jan Hendriks de Witte, Heijmen Aert Jaspers, Jan Jan Lambers van den Bergh, Wilbert Hendriks, Evert Janse van Roosmaelen, Ariaen Teunis Jan Aerts, Ariaan Delis Ariens, Hendrik Aert Otten, Dirk Lambers, Willem Peters van den Elsen, Arnoldus Eijcken, Nicolaes Leijten, machtigen Jan Willem Janse en Lambert Dirck Lambers om 1500 gulden te lenen van Sr. Johan van Eeckaert te Sint Michielsgestel. Akte op papier. Opgedrukt zegel grotendeels verloren gegaan. Inv.nr. 418 -50
162 1717 juli 1.
Akte gepasseert binnen Erp ten overstaan van Hendrik van Dommelen, president; Adriaen van Roosmalen, Adriaen Driessen van Keldonck, Marten Geerit Tielemans, Geerit Anseas van Dijck, Hendrick van de Meer en Jan van der Assdonck, schepenen van Erp, Corstiaen van de Ven, president, Hendrick van Kilsdonck, Dirck van den Tillaar, Theodorus van der Straaten, M. Kilsdonck, Adriaen Aert Goorts en Jan Adriaens Verhoeven, schepenen van Veghel, alsmede ondertekend door G. de Jongh, secretaris van Erp, betreffende de grensscheiding tussen Erp en Veghel en speciaal over het steken van turf, waar over vele questie quamen selfs tot hantgemeen, dienvolgende de oude scheijdinge opgesoght en vernieuwt welke nu en altijd zal zijn als volgt: "Dat het selve sal beginnen vant midde van de steegt liggende op de Craenmeer, zijnde den wegh die loopt naar Uden, van outs genaemt het craenmeers gat, vandaar op seekeren paal gestelt int groesvelt genaemt hoordonck, soo voorts op den bergh liggende in de heijde, welcken bergh van outs wort genaemt den sloppert, mede aldaar een paal gestooken. Dan der heijde door op het padt in den bergh naast Veghel genaemt het mervel, oock een paal geplant, vandaar op seekeren paal tusschen haar te samen in der heijde gestelt, bij den ouden gevonden paal, en soo voorts doorschietende langs nog drye paalen in de heijde en groes gestelt tot op den hoeck van het groot eeussel gehoorende aen de hoeve van Lanckvelt, te weten op den hoeck naast Erp. Men mag niet op de grond van de ander torven, heijvlaggen of maijen op peene van 45 gulden. Akte op perkament. Inv.nr. 32.
163 1717 september 2 en 3.
Extract uit het register of verbandboek van de Leen en Tolkamer te 's-Bosch. Vanwege de vele klachten over het onbehoorlijk stellen van de pegel van de Erpse watermolen, is mr. Pieter Verster, waarnemend raad- en rentmeester met de leenmannen Abraham van de Graeff en Quirinus Crollius, Godefridus van Amelsfoort landmeter en waterschatter op 1 september 1717 met postchaise, kar en nog een chais van de heer Crollius in zware storm naar Erp gereden. De 2e september zijn ze naar de Erpse watermolen gegaan, teneinde de pegel zodanig te stellen, dat daardoor de beemden niet meer onder zullen lopen. Aldus verklaarden: de pachters van de molen, voor 1/3 Jan Willem en Gerardt soone Jan Willem Pennincx, 1/3 Hendrick van den Bogaert en 1/3 Willem van Deuren, zijn zuster Pitronella en Jenneke Pennincx; schepen en secretaris van Erp; drossaard en president van Beecke ende Donck: Dirck Jan teuwis, Gerrit Gruyters, Peter Janssen van der Putten en Huybert Willems, Jan Paulus borgemeester; president, schepenen en borgemeesteren van Aerle Ricxtel: Jan Cornelis Croymans, Gerrit Jan Henricz, Isaack Baniers en Jan Willem Houts; Dat hen geen documenten bekend zijn, waaruit blijkt hoe hoog de pegel moet worden gesteld; waarna in overleg met de aanwezigen de pegel is gesteld naar den Emmenbeempt, gelegen over de rivier aan de zuidzijde, waarvan niemand nadeel zal kunnen ondervinden, op hoogte van 3 voeten en 3 duimen Bossche maat boven de waterplaat zoals die nu ligt en dat de schutborden op dezelfde hoogte zullen worden gemaakt en gekort, zoals de pegel en de contra-pegel door ons aan de watermolen is geslagen. De molenaar mag tussen half maart en Bamis (1 oktober) het water niet laten stijgen boven de pegel. De voorschreven heren gecommitteerden van de Raad en Rentmeester Generaal hebben de nieuwe pegel en contra-pegel op 3 september 1717 geslagen op de tweede balk of schutsluis volgens de kaart en stellen bij overtreding een boete vast van 100 gouden realen. Aldus gedaan te Erp op den t
164 1717 november 6.
Schepenakte 's-Hertogenbosch, waarbij Henrick van Dommelen, president en Marten Gerrit Tielemans, schepen, namens Gerrit Anselmis van Dijck, Adriaen van Rosmalen, mr. Jan van der Asdoncq, Hendrik van der Meer en Adriaen Driesse van Keldoncq, schepenen; Willem Jan Luijcas, Nicolaes Leenders, Andries Tonis Jan Aarts en Corst Welten, borgemeesters; Jan Henriex, kerkmeester; Jan Ariens van de Laer en Gerits Jans, armmeesters; Huijbert Peter Gerits van den Berg, Jan Martens, Tonis Aerts, Jacob Jan Gommers, Jacob Willems van den Tillaer, Willem Gerrit Henrick Jans, Aert Henricx, Jan Aerts, Aert Dirck Lamers, Marten Dikkissen, Adriaen Henrick Jan Aerts, Adriaen Jan Tonisse, Dielis Jan Dilisse, Willem Peters van den Berg, Cornelis Peters, Jan Peter Jan Tonis, Dirck Gijsberts, Jan Adams, de wed. Roeloff Willems, Jan Willem Scheepers, Jan Dircx Lambert Jans, Dirck Jans van Osch, Jan de Lauw, Marten Luijcasse, Peter Joris (Boute), Jan Dirx, Antonij Goorts, Antonij Peter Henrix, Goort Willems, Ancem Jacobs, Matijs Teeuwens, Jan Laurijns Jansse, Marten Janssen, Henrick Henricks, Jan Lamers, Jacob van Deurse, Antonij Delissen, Willem van Duere, Matheus Jans, Tonij Goossens, Willem Jans van Rosmalen, Willem Claessen, D. Bel (schoolmeester). Jan Henrick Gerit Schepers, Jan Goort Goorts, Jan Henricx, Luijcas Henrix, Jan Henrix van Velthoven, Peter Cornelis van Schijndel, Luijcas Delis, Simon Jan Luijcassen, Marten Jan Luijcassen, Jan Jansse van Oeveren, Henrick Huijberts en Jasper Aerts, alle naburen en ingezetenen van Erp, 550 gulden lenen van sr. Wilhelmus van Heeswijk, coopman te 's-Hertogenbosch. Akte op perkament. Inv.nr. 418 -57

Kenmerken

Datering:
1342-1814
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch