skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

7697 Dorpsbestuur Veghel, 1310 - 1810 (1814)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Het archief
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
Tafel van de H. Geest te Veghel
879-1087 Testamenten, waarbij onder andere aan de Heilige Geestarmen te Veghel schenkingen worden gedaan (hierbij een uittreksel uit een testament)
1053 Notaris Rutgherus Voss de Oerschot oorkondt dat jonkvrouwe Arnolda Boertmans haar testament maakt waarbij ze geld legateert aan de kerkfabriek van Sint-Lambertus in Luik, aan de kerkfabriek van Veghel ten behoeve van de bouw twee jaar na haar dood, aan O.L. Vrouw in Veghel, aan de priester in Veghel. Aan laatstgenoemde legateert ze een tinnen beker van een kwart inhoud, 8 el linnen, een handdoek(?) en een kruis. Bovendien heeft ze gevraagd drie dertigsten te laten doen, het ene door Goeswinus Steenwech, het andere door Johannes de Lierop en het derde door Rutgherus Voss, priesters, waarvoor ze aan ieder van hen geld nalaat, met telkens grafbezoek en aflezen van haar naam. Ze legateert aan diverse particuliere personen met lasten ten behoeve van de Lieve Vrouwe Broederschap in ’s-Hertogenbosch; aan de Tafel van de Heilige Geest in Veghel een erfpacht uit een stukje land geheten Diepenbroeck in Veghel met een last ten behoeve van haar jaargetijde voor de kerkfabriek; aan de kerkfabriek een erfcijns uit Wyerstuxken; aan de vicaris van Veghel voor een jaargetijde een erfrente uit Heesstucxken. Als uitvoerders van haar testament kiest ze de vicaris van Veghel, de bestuurders van de kerkfabriek en die van de Tafel van de Heilige Geest (latijn) , 26 oktober 1440 i
7697 Dorpsbestuur Veghel, 1310 - 1810 (1814)
Inventaris
Tafel van de H. Geest te Veghel

879-1087 Testamenten, waarbij onder andere aan de Heilige Geestarmen te Veghel schenkingen worden gedaan (hierbij een uittreksel uit een testament)
1053
Notaris Rutgherus Voss de Oerschot oorkondt dat jonkvrouwe Arnolda Boertmans haar testament maakt waarbij ze geld legateert aan de kerkfabriek van Sint-Lambertus in Luik, aan de kerkfabriek van Veghel ten behoeve van de bouw twee jaar na haar dood, aan O.L. Vrouw in Veghel, aan de priester in Veghel. Aan laatstgenoemde legateert ze een tinnen beker van een kwart inhoud, 8 el linnen, een handdoek(?) en een kruis. Bovendien heeft ze gevraagd drie dertigsten te laten doen, het ene door Goeswinus Steenwech, het andere door Johannes de Lierop en het derde door Rutgherus Voss, priesters, waarvoor ze aan ieder van hen geld nalaat, met telkens grafbezoek en aflezen van haar naam. Ze legateert aan diverse particuliere personen met lasten ten behoeve van de Lieve Vrouwe Broederschap in ’s-Hertogenbosch; aan de Tafel van de Heilige Geest in Veghel een erfpacht uit een stukje land geheten Diepenbroeck in Veghel met een last ten behoeve van haar jaargetijde voor de kerkfabriek; aan de kerkfabriek een erfcijns uit Wyerstuxken; aan de vicaris van Veghel voor een jaargetijde een erfrente uit Heesstucxken. Als uitvoerders van haar testament kiest ze de vicaris van Veghel, de bestuurders van de kerkfabriek en die van de Tafel van de Heilige Geest (latijn) , 26 oktober 1440
Datering:
26 oktober 1440
NB:
geen zegels
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Omvang:
1 charter
Oude Orde:
I.E.4, 879
Reden geen uitleen:
Scans beschikbaar

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Datering:
1310-1810 (1814)
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch