skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Archieven

7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Historisch overzicht periode
1.2. Organisatie van het Levensmiddelenbedrijf
1.3. Verantwoording van de ordening en de inventarisatie
Inventaris
Bijlagen
Bijlage 3
7702 Levensmiddelenbedrijf Veghel, 1914 - 1921
Inventaris
Bijlagen
Bijlage 3
Verordening op het beheer van het levensmiddelenbedrijf in de gemeente Veghel; Raad dd. 16 dec. 1916; Gedeputeerde Staten dd. 17-1-1917; G. 165 Artikel 1. Het levensmiddelenbedrijf verstrekt levensmiddelen aan de inwoners der gemeente. De Raad bepaalt met inachtneming van het bepaalde bij art. 1' lid, sub 2 der Distributiewet 1916, voor zooveel noodig, welke levensmiddelen het bedrijf zal verstrekken. Burgemeester en Wethouders stellen, voor zooveel nodig, voorschriften vast ten aanzien van de verstrekking. Zoo nodig kunnen, onder door Burgemeester en Wethouders vast te stellen controlemaatregelen, ook levensmiddelen verstrekt worden aan niet-inwoners van de gemeente. Artikel 2. De inkomsten en uitgaven van het bedrijf worden afzonderlijk beheerd, afgescheiden van de overige inkomsten en uitgaven der gemeente. Artikel 3. De dagelijksche leiding van het levensmiddelenbedrijf wordt opgedragen aan een directeur, die in de uitoefening zijner taak wordt bijgestaan door het noodige hulppersoneel. De directeur en het noodige hulppersoneel wordt benoemd en ontslagen door Burgemeester en Wethouders. Hunne bezoldiging, die uit de kas van het bedrijf wordt gekweten, wordt door den Raad geregeld. De aanstelling van de Directeur en het hulppersoneel is van tijdelijken aard en ten hoogste voor den duur van het bedrijf. Artikel 4. De Directeur staat onder toezicht van Burgemeester en Wethouders. Hij stelt zekerheid ten behoeve van de gemeente tot een bedrag van ten minste f 500,-.
Bij Grootboekinschrijving wordt een nominaal bedrag verpand vertegenwoordigende 110% van genoemd reëel bedrag, naar den hoogsten koers op den eersten beursdag der maand van zekerheidsstelling ter beurze van Amsterdam. Na daling van den koers die laatstelijk tot grondslag diende, niet meer dan 8%, wordt de zekerheid onverwijld in genoemde verhouding aangevuld. Bij hypothecair verband is de overwaarde ten minste 35%; de waarde te schatten door of van wege Burgemeester en Wethouders. Artikel 5. De Directeur is belast met de invordering van alle inkomsten van het bedrijf. Hij doet alle betalingen voor het bedrijf. Hij zorgt, dat die invordering en die betalingen behoorlijk geschieden. Artikel 6. Indien gelden, aan het bedrijf verschuldigd, niet voor of op den daarvoor bepaalden dag betaald zijn, noodigt de Directeur den nalatigen betaler onmiddelijk uit alsnog binnen drie dagen aan zijne verplichting te voldoen. Is het verschuldigde niet binnen dien termijn betaald, dan geeft de Directeur daarvan onverwijld kennis aan Burgemeester en Wethouders. Artikel 7. Betalingen geschieden door den Directeur op loonstaten, betaalsrollen, nota's, facturen of andere dergelijke stukken. Alle betalingen moeten behoorlijk door voldaanteekening zijn gestaafd.
Hiervan kan in bijzondere gevallen met machtiging van den Burgemeester worden afgeweken. Artikel 8. De Directeur opent op den eersten Januari van het dan aanvangend dienstjaar een dagboek van ontvang en een dagboek van uitgaaf, welker bladzijden zijn genummerd en door den Burgemeester zijn gewaarmerkt. Hij schrijft de ontvangsten en betalingen in deze dagboeken onder elkander, zonder open vakken, naar tijdorde en tot op den dag bij. Wijzigingen in de dagboeken worden door den Directeur gewaarmerkt. Artikel 9. De Directeur opent op den eersten Januari voor het dan aanvangend dienstjaar een grootboek. Geen hoofd van het grootboek betreft meer dan één soort van levensmiddelen. De Directeur werkt het grootboek tenminste eenmaal per week bij. Artikel 10. De Directeur houdt verder alle boeken bij, welke Burgemeester en Wethouders voor het geldelijk beheer noodig achten. Burgemeester, Wethouders geven, indien en voor zoover zij dit noodig oordeelen, voorschriften voor de inrichting van dagboeken, grootboek en overige administratie van den Directeur. Artikel 11. Ten behoeve van het Levensmiddelenbedrijf wordt eene rekening courant geopend bij de Hanzebank (Correspondentschap Veghel). Zoodra het kasgeld meer dan f 100,- bedraagt, zal de Directeur zooveel als hij binnen een tijdsverloop van acht dagen niet noodig heeft voor het doen van betalingen, doch in elk geval het bedrag waarmede het kasgeld de gestelde zekerheid overtreft, storten bij de Hanzebank (Correspondentschap Veghel).
Deze storting zal geschieden bij ronde sommen van f 100,-. De noodige kasgelden worden hem door de Hanzebank (Correspondentschap Veghel) verstrekt. Artikel 12. De boeken en de kas van den Directeur worden ten minste eenmaal in elk kalenderkwartaal door Burgemeester en Wethouders opgenomen. Burgemeester en Wethouders kunnen dit ook opdragen aan één der leden van hun College of aan een door hen aangewezen deskundige. Artikel 13. Vóór 15 Augustus van elk jaar zendt de Directeur van het Levensmiddelenbedrijf eene begrooting ten behoeve van het bedrijf voor een volgend jaar aan Burgemeester en Wethouders. Burgemeester en Wethouders leggen die begrooting aan den Raad over bij de aanbieding der begrooting van het desbetreffend dienstjaar. Artikel 14. De Directeur zendt voor 1 April van ieder jaar aan Burgemeester en Wethouders een verslag betreffende den toestand van het bedrijf en een balans en winst- en verliesrekening over het afgeloopen jaar. De Raad stelt de rekening van het Levensmiddelenbedrijf vast vóór de voorlopige vaststelling van de gemeenterekening. Het voordelig slot eener rekening wordt gestort in de gemeentekas. Het nadelig slot eener rekening wordt uit de gemeentekas aan het bedrijf terugbetaald. Verslag en balans en winst- en verliesrekening worden aan de Raad overgelegd. Artikel 15.
Deze verordening verstaat onder levensmiddelen ook grondstoffen van levensmiddelen, brandstoffen en huishoudelijke artikelen. Artikel 16. Deze verordening wordt geacht in werking te zijn getreden op 1 November 1916, zijnde het tijdstip, waarop het levensmiddelenbedrijf is geopend. Het aanleggen en bijhouden der boeken over het tijdvak van 1 November tot en met 31 December 1916, geschiedt op de wijze als in de artikelen 8, 9 en 1G dezer verordening is voorgeschreven. Aldus vastgesteld in de openbare vergaderingen van den Raad der gemeente Veghel van 18 November en 16 December 1916. In verband met het bepaalde in Artikel 11 van onderstaande verordening en de opmerking in den brief van Gedeputeerde Staten dd. 28 November 1916 G.n. 64, wordt zonder beraadslaging of stemming het volgende besluit vastgesteld: De Raad der gemeente Veghel, Gelet op Artikel 11 der Verordening op het beheer van het Levensmiddelenbedrijf in de gemeente Veghel, zooals die verordening werd vastgesteld in zijne vergadering van den 18 November 1916. Gezien het schrijven van Heeren Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant dd. 2B November 1916 G.n. 64 III' afdeling. Besluit: Artikel 1 Bij de Hanzebank (Correspondentschap Veghel) ten laste van het Levensmiddelenbedrijf in de gemeente Veghel een onderhandsche geldleening aan te gaan tot een bedrag van hoogstens tienduizend gulden tegen eene rente van 5% Artikel 2 De geldleening wordt à pari aangegaan en slechts bij gedeelten, als daar behoefte noodig zal blijken.
Artikel 3 Voor zoover de geldmiddelen van het Levensmiddelenbedrijf toelaten, zal geregeld aflossing der bij de Hanzebank geleende gelden plaats nebben. Artikel 4 Overtollige gelden zullen bij de Hanzebank (Correspondentschap Veghel) worden gestort, waarvoor eene rente wordt uitgekeerd van 3%, voor zoover het credit van het Levensmiddelenbedrijf bij opgemeld Correspondentschap het debet overtreft. Artikel 5 De renten van opgenomen en gestorte gelden gaan met de dag der opname en storting. Artikel 6 Van de bij de Hanzebank (Correspondentschap Veghel) geleende en gestorte gelden zal eene rekening courant worden gehouden, die op het einde van elk jaar wordt afgesloten en ingezonden aan den Directeur van het Levensmiddelenbedrijf, die deze rekening-courant overlegt bij de rekeningen van het bedrijf. Artikel 7 Opneming van gelden geschiedt op kwitantie van den Directeur van het Levensmiddelenbedrijf, door Burgemeester en Wethouders vooraf voor "gezien" geteekend. Storting van gelden geschiedt niet dan tegen kwitantie van de Hanzebank. Artikel 8 De aflossing der in dit besluit bedoelde geldleening met de verschuldigde rente zal plaats hebben uiterlijk in twee jaren na opheffing van het Levensmiddelenbedrijf. Artikel 9 Voor de aflossing en betaling der rente van de ten laste van het Levensmiddelenbedrijf aangegane geldleening worden verbonden alle inkomsten en bezittingen der gemeente Veghel. Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van den Raad der gemeente Veghel den 16 December 1916. Ter uitvoering van Artikel 3 der Verordening op het Levensmiddelenbedrijf en op voorstel van Burgemeester en wethouders wordt de bezoldiging van de directeur vastgesteld op f 100,- per maand en voor drie ambtenaren achtereenvolgens f 50,-, f 30,- en f 20,- per maand.

Kenmerken

Datering:
1914 - 1921
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch