skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Archieven

Index notarieel protocol Boxtel (1054.426)

beacon
55  records
 
 
Schepenakte
1 Voor mij Cornelis Wittebol, notaris en getuigen verscheen Peter Rossums en verklaart aan Evert Jan Santegoets een bepaalde *stede* te hebben verhuurd, zijnde een huis, schuur, tuin, weide, driessen en hooibeemden, alles staande en gelegen te Boxtel onder Tongeren, zoals nu in gebruik is door Hendersken weduwe van Leendert van Casteren. De huur loopt voor 6 eerstvolgende jaren, maar kan door elk der partijen na 2 jaar worden opgezegd, maar die zulks wenst te doen dient met Kerstmis vooraf op te zeggen. De huur voor de tuin, weide driessen en kanten gaat in per half maart, het huis met Pinksteravond en het teulland in de oogsttijd stoppelbloot alles in dit jaar 1708. In het laatste jaar mag de huurder niet meer dan 4 lopenzaad met boekweit of ander zomerkoren inzaaien. De huur bedraagt in geld 10 gulden, verder 6 en een halve zak rogge en 3 zakken boekweit, nog 4 vijmen dakstroo te leggen en 25 pond boter per jaar te leveren, het geld steeds te betalen op St. Maartensdag en het koren op de gebruikelijke levertijd. De boter jaarlijks in de maand mei en in de spurrietijd aan het huis te leveren allles volgens laatsrecht. Verder moet de huurder het huis onderhouden. Ook zal de huurder de jaarlijkse personele en reele lasten betalen zoals die nu worden geheven. Verder mag de pachter op behoorlijke tijden het schaarhout kappen, binden en aan de molen brengen danwel in Boxtel binnen de bruggen, en het koren jaarlijks in Den Bosch op de zolder van de verpachter te leveren. Verder moet de pachter jaarlijks de straat, water en tuinschouwen en de burenverplichtingen onderhouden en nakomen. Het fruit van de boomgaard is half voor de verpachter en half voor de pachter. De pachter mag jaarlijks op de Kempense heide ... anderhalve dag. Nog moet de pachter jaarlijks 8 vrachten heiturf van de Halderheide tot aan het huis van Willem Rossums zijnde de zoon van de verhuurder brengen, daarvoor zal Willem aan de pachter de kost en drank geven.
Vervolg:
Hierbij is ook Dirris weduwe van Jan Evert Santegoets aanwezig en stelt zich borg voor de pachter als haar zoon in gebreke zou blijven. Actum te Boxtel in aanwezigheid van Jochim de Leuw (?) schepen en Rombout Suijs, H. Geestmeester als getuigen. Ondertekend : Peter Rossums, Evert Jan Santegoets, dit merkteken is van Dirris weduwe van Jan Evert Santegoets, Joachim de Leuw, Rombout Suijs, Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Corn. Wittebol  
Evert Jan Santegoets  
Jan Evert Santegoets  
Leendert van Casteren  
Jochim de Leuw  
Joachim de Leuw  
Cornelis Wittebol  
Peter Rossums  
Willem Rossums  
Rombout Suijs  
H. Geestmeester  
Datering:
00-00-1708
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
426
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
2 Voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel verscheen Mechteld weduwe van Hendrick Verldermans, moeder van haar minderjarige dochter Henderina die hierbij ook aanwezig is, geassisteeerd met Dirrick Cornelis Loijens zijnde de broer van Mechteld, en verklaart aan Heijltie weduwe van Adriaan Hendrick Aarts van de Sande, geassisteerd door haar zoon Peter van den Bichelaer en Willem Ariens van de Sande, een hoeve te hebben verhuurd genoemd d´Uijlsbroeck, gelegen te Boxtel in herdgang Lennesheuvel, zijnde een woonhuis, schuur, schop, bakhuis, tuin, zaai-hooi en weiland en verdere heivelden, alles zoals thans als door de huurster wordt gebruikt. De huur loopt voor 8 achtereenvolgende jaren en kan door elk der partijen na 4 jaar worden opgezegd, maar die dat wil doen moet met Allerheiligen vooraf opzeggen. De huur gaat in voor het huis met Pinksteren, de tuin, en hofje per half maart, de weilanden, hooivelde, kanten en driessen *rouw* (= ruw?) en het akkerland stoppelbloot, alles per a.s. jaar 1709 en zo na de termijn ook weer achter te laten. In het laatste jaar moet de huurster twee derde deel van het teulland stoppelbloot laten liggen. Verder alle burenverlichtingen te moeten nakomen, zowel de schouwen etc. en moet het gehuurde verder goed onderhouden, zoals het huis wat betreft de wanden etc. waarvoor het materiaal door de verpachtster wordt geleverd. Als er onderhoud is voor de leidekker of andere vaste werken moeten worden gedaan, komt dat voor rekening van verhuurster, maar het eten en drinken is voor rekening van de huurster die daarvoor de afval krijgt, behalve de takken of de toppen van de bomen die nog enigermate tot reparatie of onderhoud van het huis of hek kunnen dienen, dat materiaal blijft voor de verpachtster. De pachtster doet afstand van resoluties of placaten die de huurder voor bepaalde bijdrages uitsluiten, omdat de hoeve tegen een lagere prijs dan normaal is verhuurd.
Vervolg:
De pachtster moet jaarlijks de vijandeljke contributies of brandschattingen betalen die aan de eigenaar worden oppgelegd, verder alle buitengewone lasten of heffingen die nog zullen worden opgelegd aan de eigenaar. De schade door hagel of wind, zal gebeuren volgens de *boven en benedengelanden*. Pachster mag niet met de korte zeis in het weiland vlaggen, maaar wel op de slechte heuvel om die met klaverzaad te bezaaien. Pachster zal in de beestenwei op de heuvels mogen vlaggen met de minste schade. Pachter mag op de gemeijnte van Boxtel 4 karren turf laten steken, 2 karren turf in de beestenwei en dat moet alles aan de verpachtster thuis worden gebracht, zonder mindering op de huur. In het laatste jaar van de huur zal de pachtster niet met de korte zeis op de groes of op genoemde heuvels mogen vlaggen. Pachtster mag wel uit de heistreep strooisel of vlaggen halen tijdens de huurperiode. De pachter en verpachtster zullen samen het voorhoogd ter zijde van de hof aanplanten en ieder zal zijn arbeiders betalen en kost en drank bezorgen en de verpachster zal de heesters kopen en de pachster moet voor vervoer zorgen met paard en kar zonder korting op de huur. De pachster moet verder jaarlijks het koren naar de markt brengen en het weggeld en *rondemaat* mag de pachtster op de huur minderen. Het fruit in de boomgaard half en half te delen. Er mag geen schade aan de houtopstand door het vee ontstaan of het zal door de pachtster moeten worden betaald, volgens schatting van 2 goede mannen. De pachtster moet alle spullen die in het huis aanwezig waren bij het begin van de huur ook zo weer achterlaten, te weten twee bedstedes boven de kelder, een bedstede boven de zolder, de werkbank in het bakhuis, dat alles is eigendom van de minderjarige.
Vervolg 2:
De pachtster moet jaarlijks 8 vijmen dakstroo op het huis leggen en zal jaarlijks als voorlijf de som van 62 gulden betalen, verder 16 zakken rogge en 7 zaken boekweit, het geld jaarlijks met Kerstmis te betalen, de boekweit en de rogge met Maria Lichtmisdag en voor het eerst met Kertsmis anno 1709 en Maria Lichtmisdag 1710. Partijen beloven op onderpand van hun persoon en bezit de overeenkomst na te komen.Aldus gepaaseerd te Boxtel op 7 december 1708 in aanwezigheid van Cornelis Roetarts en Joost van Dommelen als getuigen. Ondertekend : merkteken van Mechteld weduwe van Hendrick Veldermans, Hendrina Veldermans, Dierck Cornelissen Loijens, merkteken van de weduwe van Adriaan Hendrick van de Sande, Peter Aerts van de Bichelaer, Willem Adriaen van de Sande, Cornelis Roetars, Joost van Dommelen, Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Hendrick Aarts van de Sande  
Willem Ariens van de Sande  
Adriaan Hendrick van de Sande  
Peter Aerts van de Bichelaer  
Willem Adriaen van de Sande  
Corn. Wittebol  
Dirrick Cornelis Loijens  
Dierck Cornelissen Loijens  
Peter van den Bichelaer  
Joost van Dommelen  
Cornelis Wittebol  
Hendrick Verldermans  
Cornelis Roetarts  
Hendrick Veldermans  
Hendrina Veldermans  
Cornelis Roetars  
Datering:
17-12-1708
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
426
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
3 Voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel, verscheen Margariet, Willem, Lambert en Jenneken, kinderen van wijlen Jan Gijsberts van de Ven door Jan verwekt bij diens vrouw wijlen Catalijn Lamberts van de Ven, verder Jan Peeters van de Laack als man van Maria ook dochter van wijlen Jan en Catalijn, Ze verklaren dat ze ongeveer 6 jaar geleden met elkaar een deling hadden gemaakt van het bezit dat ze na dood van Jenneken Lamberts van de Ven hebben geerfd. Genoemde Margarieta kreeg een perceel teulland genoemd de Bocht gelegen te Boxtel onder Lennesheuvel ter plaatse genoemd het Boseijndt, groot ca. 2 lopenzaad, belendnend Cornelis van Moll waarvan is afgedeeld, Jan van Thuijl en meer anderen, de prins van Hornes als heer van Boxtel, de straat. Nog kreeg ze een stuk teulland groot ca. 3 lopenzaad, ter zelfder plaatse als voor gelegen, belendend de baron van Boxtel, de pad daar, Jan van Thuijl. Uit dit erfdeel 15 gulden eens te geven per heden datum over een jaar aan haar broer Lambert, verder een mud rogge per jaar aan het klooster van de arme Clarissen die worden betaald met 57 stuivers per jaar op Maria Lichtmisdag, verder uit de overhof een halve zak rogge per jaar aan N. van de Endenpoel in Den Bosch uit het eerste perceel. Verder verklaren ze dat hun broer Willem een perceel heeft verkregen genoemd de Streep, groot ca. een zesterzaad, gelegen te Boxtel in herdgang Lennesheuvel en het Boscheijnd, belendend de weduwe van Peeter Santegoets etc. Hieruit jaarlijkse 3 lopen rogge te betalen aan de .. (hertog?) in Den Bosch. Verder verklaren de comparanten dat hun broer Lambert een perceel teulland heeft verkregen genoemd de Raaphoff, gelegen te Boxtel en het Boscheijnde, belendend Jan van der Ameijden, N.N. in Den Bosch, Jan van Thuijl. Hieruit 25 guldens eens binnen een jaar te betalen aan diens zwager Lambert.
Vervolg:
Verder verklaren de comparanten dat Jan Peeters van de Laack een perceeltje weiland heeft verkregen genoemd het Morteltie, gelegen te Boxtel aan het Boscheijnde, groot ca. 2 lopenzaad, belendend de baron van Boxtel, de straat. N.N. uit Den Bosch, Cornelis van Mol. Daaruit jaarlijks een half vastenavondhoen aan de heer van Boxtel te betalen en 2 stuivers chijns aan de zelfde heer. Genoemde Jenneken verklaart afstand van alle voor- en nadelen te hebben gedaan van alle bezit dat is nagelaten bij de dood van Jenneken Lamberts van de Ven. De comparanten doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars bezit, genoemde Margriet daarin voor twee vijfde part, Willem Lambert en Jan elk voor een vijfde part en beloven alle achterstallige pachten tot aan 1709 toe te betalen alsmede alle schulden af te rekenen vanwege wijlen Jenneken Lamberts van de Ven. Ze gaan ermee akkoord om deze deling voor schepenen van de stad Den Bosch te doen goedkeuren of te Boxtel en machtigen daarvoor de eerste toonder van deze brief. Aldus gepasseerd te Boxtel op 26 november 1708 in aawezigheid van Cornelis Roetars en Joost van Dommelen als getuigen. Ondertekend : merkteken van Margareta Jan Gijsberts, merkteken van Lambert (van de Ven), merkteken van Jenneken (van de Ven), merkteken van Jan Peeters van de Laeck, Cornelis Roetarts, Joost van Dommelen, Corn. Wittebol notarius publicus.
Persoon in schepenakte:
Jan Gijsberts van de Ven  
Catalijn Lamberts van de Ven  
Jan Peeters van de Laack  
Jenneken Lamberts van de Ven  
Jan Peeters van de Laeck  
Corn. Wittebol  
Margareta Jan Gijsberts  
Cornelis van Moll  
Jan van Thuijl  
Jan van der Ameijden  
Cornelis van Mol  
Joost van Dommelen  
Cornelis Wittebol  
Peeter Santegoets  
Willem Lambert  
Cornelis Roetars  
Cornelis Roetarts  
N. van de Endenpoel  
Datering:
26-11-1708
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
426
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
4 Voor mij Cornelis Wittebol, notaris residerend te Boxtel verscheen Hercules van Mol en Michiel Slegers als gemachtigde voor Marije Verbeecq ter ener zijde en Anthonij Janssen Bevers ter andere zijde. De eerste comparanten verhuren aan Anthonij de stede die eigendom is van Hercules en genoemde Maria, staande en gelegen onder Casteren, zoals thans wordt gehuurd door Goijart Adriaans. De huur loopt voor 6 komende jaren en kan door elk der partijen na 3 jaar worden beeindigd, maar die dat wil doen, dient vooraf met Kerstmis op te zeggen. De huur van het huis gaat in op Pinksteravond, de tuin met half maart, de driessen, kanten en het hooijland op de tijd zoals Goijaert Adriaans indertijd heeft aanvaard, het teulland in de oogsttijd, stoppelbloot, alles in het jaar 1709 en aan het einde van de huur ook zo weer achter te laten. De huur als voorlijf bedraagt jaarlijks 20 gulden, verder jaarlijks 2 zakken rogge en 2 zakken boekweit te leveren en 12 vaten haver, verder 2 vijmen dakstro te moeten dekken op het huis. Het voorlijf jaarlijks met Kerstmis te betalen, de boekweit, haver en rogge op de gebruikelijke tijden. Verder moet de pachter jaarlijks alle reele lasten betalen en de verpondingen die nu zijn omgeslagen, behalve de Franse contributie die ten laste van de eigenaar komt, die zal de pachter wel eerste zelf betalen, maar komen in mindering op het *voorlijf*. Pachter doet afstand van resoluties, plakaten, ordonnanties etc. omdat de huurprijs lager is dan normaal het geval zou zijn. De pachter moet het huis behoorlijk onderhouden, het dakstro jaarlijks laten dekken en moet zorgen dat de houtopstand niet door hakkken, vlaggen of door beesten wordt beschadigd danwel dient hij de schade. te schatten door 2 goede mannen, te vergoeden. Ook moet de pachter het gehuurde vrijwaren voor de schouwen. Het fruit uit de boomgaar is half en half. Huurder belooft alles na te komen op onderpand van zijn persoon en bezit.
Vervolg:
Als zijn borgen treden op Paulus Janssen Bevers en Gijsbert Willems van Strijp. Actum te Boxtel op 14 december 1708, in aanwezigheid van Peeter van den Broeck en Hendrick Wilborts als getuigen. Ondertekend: Corn. Wittebol, notarius publicus. (dit is de grosse, voor de minuut zie verderop)
Persoon in schepenakte:
Gijsbert Willems van Strijp  
Corn. Wittebol  
Anthonij Janssen Bevers  
Paulus Janssen Bevers  
Hercules van Mol  
Peeter van den Broeck  
Cornelis Wittebol  
Michiel Slegers  
Marije Verbeecq  
Goijart Adriaans  
Goijaert Adriaans  
Hendrick Wilborts  
Datering:
14-12-1708
Soort akte:
Verhuur
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
1054
Inventarisnummer:
426
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga