skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

Index schepenprotocol Boxtel (392.96)

beacon
1 records
 
 
Schepenakte
37 Aert zoon wijlen Henrick Michiels door deze Henrick verwekt bij wijlen diens vrouw Ariken dochter van Aert Rijckaerts van Oetelaer, verder Hilleke dochter van wijlen genoemde Henrick en Ariken met haar voogd, en Bartholomeus Mathijssen als man van Hendericxken dochter wijlen Gerard Gerards verwekt bij wijlen diens vrouw Ariken, hebben een deling gemaakt van het bezit dat ze van wijlen hun moeder Arieken hebben geerfd. - Genoemde Aert krijgt het voorhuis tot aan de middenmuur, welke muur bij dit erfdeel hoort, verder de tuin, boomgaard en de grond ervan, groot ca. 3 lopenzaad en 19 roedes Rooise maat, gelegen in de parochie van Gemonde in de jurisdictie van St. Oedenrode, ter plaatse genoemd Berselaer, b.p. de gemeenschappelijke straat, genoemde Hilleken dat ervan is afgwedeeld, Jan Ruth Wouters. Nog krijgt hij het derde deel van een heiveld en houtwas ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Mathijs Bartholomeus Matijssen, Henrick Everts de Bever. Nog krijgt hij een stuk akkerland gelegen onder de bodem van El, b.p. Bartholomeus Mathijssen waarvan is afgedeeld, genoemde Hilleken ervan afgedeeld, Jan Aerts, de gemeijnte daar. Nog krijgt hij het derde deel van een heiveld genoemd het Berckveld, ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. genoemde Bartholomeus waarvan is afgedeeld, de kinderen van jonker van Eijck, Jan Aerts, de gemeijnte. Nog het derde deel van een stuk akkerland, gelegen in deze parochie in de heerlijkheid Gestel ter plaatse genoemd de Hogaert, b.p. Jan Rutten van Berselaer, genoemde Hilleken, Peter Aerts van Overbeeck, Peter Janssen en meer anderen. Nog krijgt hij het zesde deel van een stuk erf ter genoemde plaatse gelegen nabij de Gemondsche kerk genoemd de Hogaert, nog het derde deel van de gezamenlijke rechten in twee hooibeemden die jaarlijks worden gewisseld in de baronie van Boxtel genoemd de Winckels. Nog krijgt hij het derde deel van hun rechten in een moerven genoemd het Heulterven gelegen in de baronie.
Vervolg:
Hieruit jaarlijks 6 pond paijment te betalen aan de tafel van de H. Geest te Gemonde. Nog 15 guldens per jaar aan de kinderen van Henrick Michiels, nog 15 stuivers aan het klooster van de Clarissen in Den Bosch en het derde deel van de grondchijnsen. - Bij deze deling krijgt Hilleken een esthuis met twee gebonden van het achterhuis en 12 *gespan, wormen en voorder timmer*, dak etc. met het schoorhout waarbij de middenmuur bij het voorhuis blijft. Verder krijgt ze de fruitbomen op dit lot met het middelste stuk van de bocht land zoals is afgepaald met Henrick Michiels, b.p. Bartholomeus Mathijssen, Jan Rutten van de Berselaer, de gemeenschappelijke straat groot ca. 3 lopenzaad en 19 roedes. Nog krijgt ze een stuk akkerland en hooiland ter zelfder plaatse gelegen, genoemd de Heijakker, b.p. Bartholomeus Matijssen, genoemde Aert waarvan is afgedeeld, Jan Aerts, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt ze een stuk akkerland gelegen in de zelfde parochie ter plaatse genoemd op de Hogaert, b.p. genoemde Bartholomeus, genoemde Aert, Jan Willem Peters, Dierck Jan Bevers. Nog krijgt ze het derde deel van een heiveld in de parochie Gemonde in de jurisdictie van St. Oedenrode, b.p. Jan Rutten, genoemde Bartholomeus, Mathijs Bartholomeus, Henrick Everts de Bever. Nog krijgt ze het zesde deel van een stuk erf genoemd den Hogaert nabij de Gemondsche kerk. Nog krijgt ze het derde deel van hun gezamelijke rechten in twee hooibeemden die worden gewisseld genoemd de Winckels gelegen in de baronie van Boxtel, nog het derde deel in een gezamenlijk moerven genoemd get Heulterven gelegen in debaronie. Uit dit bezit jaarlijks 10 gulden te betalen aan Iken van Den Dungen in Den Bosch, nog 15 stuivers aan het klooster van de Claren in Den Bosch en het derde deel van de grondchijnsen. Dit lot krijgt de *poting* tot de sloot tussen het hek en de schuur.
Vervolg 2:
- Genoemde Bartholomeus Mathijssen krijgt de schuur die op het eerste erfdeel staat die moet worden afgebroken met 14 gemerkte bomen en het derde deel van de bocht land gelegen in de parochie Gemonde in de jurisdictie van St. Oedenrode, ter plaatse genoemd Berselaer, b.p. Mathijs Bartholomeus, genoemde Hilleken dat ervan is afgedeeld, Jan Rutten van de Berselaer, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt hij het derde deel van een stuk akkerland genoemd de Terwestreepe ter zelfder plaatse als hiervoor gelegen, b.p. jonker A....., Aert Henricks, Jan Aerts, de gemeijnte daar. Nog krijgt hij een stuk heide ter zelfder plaatse gelegen, b.p. Aert Henricks, Hilleken Henricks, Jan Aerts, de gemeijnte. Nog krijgt hij een stuk land genoemd de Hogaert, gelegen aan de Gemondse kerk, b.p. Meeus Jan Meeus, Hilleken Henricks, Mathijs Janssen Vermerendonck, Henrick Roelofs. Nog krijgt hij het middelste derde deel van een stuk heide genoemd de Frolissen gelegen in de jurisdictie van St. Oedenrode, b.p. Aert Henricks, genoemde Hilleken, Henrick Everts de Bever, Mathijs Bartholomeussen. Nog krijgt hij het zesde deel van een stuk erf genoemd de Hoogaert gelegen nabij de Gemondse kerk, nog het derde deel van hun gezamenlijke recht in twee hooibeemden die gewisseld worden, gelegen in de baronie van Boxtel genoemd de Winckels. Nog het derde deel van de gezamenlijke rechten in een moerven genoemd het Heulterven. Dit erfdeel moet aan Hilleken 25 gulden geven. Verder jaarlijks 14 stuivers te betalen in een grotere rente aan de erfgenamne van Anneken Michiels in Den Bosch, nog 13 gulden per jaar aan Wouter van de Laer en het derde deel van de grondchijns. Dit deel mag aanplanten naar de sloot toe aan de *deste*. Getuigen Henrick Michiels van Hal en Jan Niclaes Goossens als schepenen.
Persoon in schepenakte:
Ariken van Oetelaer
Henrick Everts de Bever
Jan Rutten van Berselaer
Peter Aerts van Overbeeck
Jan Rutten van de Berselaer
Henrick Michiels van Hal
Jan Ruth Wouters
Mathijs Bartholomeus Matijssen
Jan Willem Peters
Dierck Jan Bevers
Meeus Jan Meeus
Mathijs Janssen Vermerendonck
Jan Niclaes Goossens
Iken van Den
Wouter van de Laer
Bartholomeus Mathijssen
Gerard Gerards
Jan Aerts
Peter Janssen
Henrick Michiels
Bartholomeus Matijssen
Jan Rutten
Mathijs Bartholomeus
Aert Henricks
Hilleken Henricks
Henrick Roelofs
Mathijs Bartholomeussen
Anneken Michiels
Henrick Michiels
Aert van Oetelaer
Datering:
06-03-1647
Pagina:
24v
Soort akte:
Erfdeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
96
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik alt + scroll om te scrollen

Ga