skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Archieven

Index schepenprotocol Boxtel (392.71)

beacon
42  records
 
 
Schepenakte
1 Wouter Peters van Tuijl en Roelof Adriaen Kettelers als voogden over Bartholomeus en Dirck, minderjarige kinderen van Lambert Bartholomeus Lamberts in aanwezigheid van en met instemming van Wouter Bartholomeus, oud ca. 24 jaar, verder ook Dirck (Bartholomeus?) oud 23 jaar, verkopen aan Jan henric k Willems en aan Lenaert Jan Willems, elk voor de helft, een heiveld te Boxtel in de Braendonck, belendend Jan Gijben, de erfgenamen van Meeus Zuetricks, de gemeijnte van Oetendonck, welk perceel Lambert Bartholomeus Lamberts had gekocht van Iken wettige dochter van Geris Nennen Laurens, van Michiel Habben en van Lijsken wettige dochter van Michiel Habben, alles volgens schepenbrieven van Boxtel. De verkopers beloven alle lasten af te handelen. Getuigen Peter Henrick Hessels en Peter van Tuijl. Datum 29 februari 1572. (in marge : Jan Henrick Willems en Lenaert Jan Willems vertkopen het perceel weer door aan Peter en Jan als zoons van wijlen Mertens van Tuijl, getuigen Jan Eijmberts en Aert van Lille, datum 8 juli 1580)
Persoon in schepenakte:
Wouter Peters van Tuijl  
Roelof Adriaen Kettelers  
Lambert Bartholomeus Lamberts  
Lenaert Jan Willems  
Geris Laurens  
Peter Henrick Hessels  
Jan Henrick Willems  
Peter van Tuijl  
Mertens van Tuijl  
Aert van Lille  
Wouter Bartholomeus  
Jan Gijben  
Meeus Zuetricks  
Michiel Habben  
Jan Eijmberts  
Datering:
29-02-1572
Pagina:
1r
Soort akte:
Verkoop
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
71
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
2 Willemke dochter van wijlen Adriaen Laureijns Willems verwekt bij diens vrouw Jenneken dochter wijlen Michiel Jan Peters, oud zijnde meer dan 24 jaar, verklaart hierbij dat Jan zoon wijlen Laureijs Willems en Peter Aert Geverts als destijds te Boxtel aangestelde voogden, beiden de voogdijschap goed hebben uitgevoerd en daarvan goede afrekening hebben gedaan en ze geeft hen daarvoor kwijting en dankt hen voor de moeite. Datum 4 maart 1572, Luikse tijdsstijl, getuigen Peter Henrick Hessels en Peter van Tuijl als schepenen.
Persoon in schepenakte:
Peter Aert Geverts  
Peter Henrick Hessels  
Peter van Tuijl  
Adriaen Laureijns Willems  
Michiel Jan Peters  
Laureijs Willems  
Datering:
04-03-1572
Pagina:
1v
Soort akte:
Dankbetuiging
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
71
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
3 Willemke dochter van wijlen Adriaen Laureijns Willems verwekt bij diens vrouw Jenneken dochter wijlen Michiel Jan Peters, Jan zoon wijlen Laureijs Willems en Peter Aert Geverts als aangestelde voogden over Adriaen en Mariken als minderjarige kinderen van genoemde Adriaen en Jenneken, hebben een deling gemaakt van het bezit van Adriaen en Jenneken. Willemke krijgt een stuk akkerland met een hooibeemdje genoemd het Venne, gelegen te Boxtel in de Ottenbosch, belendend Marten Wouters, Marike Gerit Strickers. Nog krijgt ze een akker genoemd de Spanck, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Michiel Willems, Marten Willem Andriessen. Nog krijgt ze een stuk akkerland genoemd de Drieseechde ter zelfder plaatse, belendend Marten Wouter Dircks en meer anderen. Nog krijgt ze het vierde deel van een hooibeemd genoemd het Venne, gelegen onder Luijcel, belendend Jan Goessens, Margriet weduwe van Michiel Henricks van de Zande, Jan Michiels en het water de Grote Aa. Nog krijgt ze het derde deel van een houtveldje genoemd het Hoefken, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Jan Michiels en de zijnen, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgt ze 4 lopen rogge per jaar uit een pacht van 6 lopen te vorderen van de kinderen van Dirck Willems. Nog krijgt ze de helft van een jaarlijkse rente van 25 stuivers te ontvangen uit de Oeijvaer te Boxtel. Hieriuit jaarlijks de grondchijns te betalen aan de heer van Boxtel en de gebuurchijns. Genoemde voogden ten behoeve van genoemde Adriaen krijgen een akker genoemd de Haijkens Kerckbrake, gelegen te Boxtel in de Ottenbosch, belendend Elias Laureijs Willems, Bernaert Goijaerts en meer anderen. Nog krijgt hij een akker ter zelfder plaatse achter het bakhuis van Jan Goessens, belendend Henrick Gerit Avenjoens, Marten Wouter Dircks. Nog krijgt hij de helft van een hooibeemd onder de gemeijnte van Oetendonck, belendend Peter Henrick Hessels, de gemeenschappelijke straat.
Vervolg:
Nog krijgt hij een perceel heide genoemd de Cattenberch gelegen te Boxtel onder Luijcel, belendend Jan Goessens, Huijbert Henricks. Nog krijgt hij een keuterrecht op de gemeijnte van Oetendonck. Hieruit jaarlijks de grondchijns aan de heer van Boxtel te betalen, verder 2 gulden per jaar aan Aertden en Dimpna Matijssen. Verder moeten de wegen worden onderhouden etc. Genoemde voogden ten behoeve van Mariken krijgen een bakhuis met de grond genoedm de Kerckbraken gelegen te Boxtel onder Tongeren, belendend Bernaert Goijaerts, de gemeijnte van Zelissel. Nog krijgen ze de helft van een akker genoemd de Laeck, noordelijk, gelegen te Boxtel, belendend de andere helft eigendom van Jan Geverts, Aelbert Bartholomeus. Nog krijgen ze een hooibeemd genoemd het Geweerken gelegen achter Egelsvoert, belendend de kinderen van Adriaen Laureijs die Wael, de kleine Aa. Nog krijgen ze de helft van het derde deel van een hooibeemd genoemd de Meddel gelegen te Boxtel nabij de Tongercampen, belendend Peter Muijckens, Jenneken dochter van Laureijs Janssen Peters en meer anderen. Nog een hooibeemd genoemd het Nuland ter zelfder plaatse gelegen in het Vuijlsbroeck, belendend Jan Michiels, Jan Goessens. Nog krijgen ze twee lopen rogge per jaar uit de pacht van 6 lopen te ontvangen van de kinderen van Dirck Willems. Nog krijgen ze een keuterrecht op de Kempen. Hieruit jaarlijks de grondchijns aan de heer te betalen, nog een jaarlijkse pacht van 1 mud rogge aan Peter Henrick Hessels, verder de burenplichten na te moeten komen. De delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars bezit en beloven de deling gestand te doen. Als er op iemands bezit meer lasten blijken te drukken, zullen ze die samen betalen, elk voor een derde deel.
Vervolg 2:
Ieder zal de lasten op het eigen erfdeel zo betalen dat de erfdelen van de anderen ervoor zijn gevrijwaard. Actum als voor. Ondertekend : Peter van Tuijl (schepen).
Persoon in schepenakte:
Michiel Henricks van de Zande  
Adriaen Laureijs die Wael  
Peter Aert Geverts  
Marike Gerit Strickers  
Marten Willem Andriessen  
Marten Wouter Dircks  
Elias Laureijs Willems  
Henrick Gerit Avenjoens  
Peter Henrick Hessels  
Peter van Tuijl  
Marten Wouters  
Michiel Willems  
Jan Goessens  
Jan Michiels  
Dirck Willems  
Bernaert Goijaerts  
Huijbert Henricks  
Dimpna Matijssen  
Jan Geverts  
Aelbert Bartholomeus  
Peter Muijckens  
Adriaen Laureijns Willems  
Michiel Jan Peters  
Laureijs Willems  
Laureijs Janssen Peters  
Datering:
04-03-1572
Pagina:
2r
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
71
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
4 Deling tussen de voor- en de nakinderen van wijlen Jan Everts. Daarbij treden op Everaert en Antonis, zoons van wijlen Jan Everaerts door deze Jan verwekt bij diens vrouw Ermgaerd dochter wijlen Willems van Eijnde zijnde diens tweede vrouw, verder Cornelis Peters Vermeer als man van Elizabeth dochter van genoemde Jan en Ermgaerd, Laureijs Henricks van den Schoot als man van Jenneken, Peter zoon van Goijaert Leeuwen als man van Willemken, beiden dochters van Jan Everaerts en genoemde Ermgaerd, Niclaes Willems van den Eijnde en Lenaert Dircks van Heesch als voogden over Mechteld, Ermgaerde en Henriksken, minderjarige kinderen van wijlen Henrick zoon van genoemde Jan Everts en vermelde Ermgaerd, verder Steven Janssen Spelmaker als man van Anne dochter van genoemde Jan Everts verwekt bij diens eerste vrouw Catharina dochter van Aert Mutsaerts, verder Aert zoon wijlen Dirck Aert Elias als man van Jenneken dochter van wijlen Jan Jan Beeckmans verwekt bij diens vrouw Catharina dochter van wijlen Jan Everaerts en vermelde Catharina diens vrouw, verder Marten Jan Beeckmans en Everaert zoon van Jan Everaerts als voogden over Everaert en Henrixk als minderjarige zoons van wijlen Jan Jan Beeckmans en Cathatrina. Ze hebben verklaard een deling te hebben gemaakt van het door hun ouders nagelaten bezit. Genoemde Cornelis, Laureijs, Peter en Steven krijgen samen een klein woonhuisje te Boxtel onder Munsel naast het grote woonhuis van wijlen Jan Everaerts, belendend de kinderen van wijlen Willem Everaerts, Roelof de Becker, de gemeenschappelijke straat, samen met het bakhuisje daar dat moet worden afgebroken. Nog krijgen ze een hopveldje, belendend Aert Willem Everaerts, Godschalcks Loijen, Wouter Peters van Tuijl. Nog krijgen ze een akkertje genoemd het Streepken, belendend de weduwe van Huijbert van Malsen, Godcshalck Loijen, Roelof de Becker, een andere akkertje genoemd de Langen Streep.
Vervolg:
Nog krijgen ze een akker genoemd de Cleijnsten Hoogenacker, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Wouter Peters van Tuijl, Roelof de Becker. Nog krijgen ze de helft van een akker genoemd de Dweersakker, eveneens aldaar gelegen, belendend Roelof de Becker en meer anderen, de andere helft ervan. Nog krijgen ze de helft van een akker aldaar genoemd de Benacker, belendend Goijaert Bernaerts en meer anderen, de andere helft ervan, de weduwe van Ambrosius van Gerwen, een weg daar. Nog krijgen ze een klein streepje land aldaar gelegen, belendend genoemde Eveaert Janssen, Wouter Peters van Tuijl, een gemeenschappelijke weg. Nog krijgen ze de helft van een weiland gelegen in de Bodem van Elde, belendend Heijlken weduwe van Dirck Aerts Eliasen haar kinderen, de andere helft ervan, Jacop Zanders, de gemeijnte van Elde. Hieruit jaarlijks de grondchijns aan de heer van Boxtel te betalen en de burenplichten na te moeten komen. Genoemde Everaert, Antonis, Aerden en de voogden van de kinderen van wijlen Henrick Jan Everts krijgen het grote huis met tuin etc. gelegen onder Munsel, belendend Roelof Schoeff, het kleine huisje daar, Roelof de Becker, de gemeenschappelijke straat. Nog krijgen ze een akker genoemd de langen Streep, ter zelfder plaatse gelegen, belendend Roelof de Becker, Godschalck Loijen, Wouter Peters van Tuijl, de Cleijne Streep daar. Nog krijgen ze een akker genoemd de grootsten Hoogenacker, ter zelfder plaatse als voor, belendend Roelof de Becker, de kinderen van Henrick Gerits van Eijndoven. Nog krijgen ze de helft van een akker aldaar genoemd de Dweersakker, belendend de weduwe van Huijbert van Malsen, de andere helft ervan afgedeeld, de heer van Boxtel.
Vervolg 2:
Nog krijgen ze de helft van een akker genoemd de Benacker, aldaar gelegen in het Elsbroeck, belendend de kinderen van Henrick Gerits, de weduwe van Ambroius van Gerwen, Dirck Peters de Bresser. Nog krijgen ze de helft van een weiland gelegen in de gemeijnte van Elde, belendend het erf eerder van meester Jans van Arennest genoemd de Diepenbroeck, de andere helft ervan, Jacob Zanders, de gemeijnte van Elde. Hieruit jaarlijks de grondchijns te betalen en de burenplichten na te moeten komen. De delers doen over en weer afstand van aanspraken op elkaars erfdeel en beloven de deling gestand te doen. Als er op iemands erfdeel meer lasten blijken te drukken zullen ze die samen betalen, elk voor een achtste deel. Ieder zal de lasten op het eigen perceel zo betalen dat de erfdelen van de anderen ervoor zijn gevrijwaard. Verder zal men elkaar overpad verlenen. Datum 22 mei 1572, getuigen Clercx en Laer.
Persoon in schepenakte:
Laureijs Henricks van den Schoot  
Niclaes Willems van den Eijnde  
Lenaert Dircks van Heesch  
Wouter Peters van Tuijl  
Henrick Gerits van Eijndoven  
Dirck Peters de Bresser  
Cornelis Peters Vermeer  
Steven Janssen Spelmaker  
Marten Jan Beeckmans  
Jan Jan Beeckmans  
Aert Willem Everaerts  
Dirck Aerts Eliasen  
Henrick Jan Everts  
Willems van Eijnde  
Roelof de Becker  
Huijbert van Malsen  
Ambrosius van Gerwen  
Jans van Arennest  
Jan Everts  
Jan Everaerts  
Willem Everaerts  
Godschalcks Loijen  
Goijaert Bernaerts  
Jacop Zanders  
Roelof Schoeff  
Godschalck Loijen  
Henrick Gerits  
Jacob Zanders  
Goijaert Leeuwen  
Aert Mutsaerts  
Dirck Aert Elias  
Jan Jan Beeckmans  
Jan Everaerts  
Jan Everaerts  
Datering:
22-05-1572
Pagina:
4v
Soort akte:
Boedeldeling
Plaats:
Boxtel
Toegangsnummer:
392
Inventarisnummer:
71
Bron:
Schepenbanken
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga