skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Archieven

Index Notarieel protocol Den Dungen (5115.5)

beacon
192  records
 
 
Schepenakte
9 Verkoop van haver in Den Bosch
Voor mij notaris verscheen Elisabeth Pellen weduwe van sr. Henrick Verhaer in zijn leven bakker in den Bosch die verklaart dat door haar ondershands na dood van haar man alle haver is verkocht zowel de witte als de bruine die door man was nagelaten, gelegen op de benedenzolder van haar woonhuis, namelijk op 20 oktober 1690 aan Jan van Liemde koopman in granen in de Hintamerstraat alle bruine haver zijnde 28 en een halve hoed van 70 gulden per hoed en daarvoor heeft ze 489 gulden 10 stuivers ontvangen. Op 27 december 1690 heeft ze aan Adriaen van Waesbeeck koopman in granen op de haven hier, een hoed witte haver verkocht voor 24 gulden. Op ... januari 1691 heeft ze aan sr. Christoffel van Rijn bierbrouwer alhier een hoed witte haver verkocht ook voor 24 gulden. Nog op 14 maart heeft ze aan Jan van Liemde twee en een halve hoed witte haver verkocht van 22 gulden per hoed in totaal 55 gulden en nog heeft ze op 14 maart aan sr. Christoffel van Rhijn bierbrouwer haar laatste witte haver geleverd zijnde 12 en een halve zak tegen 24 gulden per hoed waarvoor ze 37 gulden 10 stuivers heeft ontvangen. In totaal heeft ze 625 gulden ontvangen waarvan ze voor het meten van de bruine haver 5 gulden 14 stuivers heeft betaald en voor het meten van de witte haver 14 stuivers dus samen 6 gulden 8 stuivers, resteert dus 618 gulden en 12 stuivers. Ze heeft de haver tegen de hoogste prijs verkocht en heeft daarvan geen verder geld ontvangen en is bereid zulks onder ede te verklaren. Aldus ten hare woonhuize opgemaakt op 19 september 1691 in aanwezigheid van sr. Henrick Cuijpers en Adriaen van Genderen als getuigen. Ondertekend: dit merk is + van Elisabeth Pellen als weduwe, Henrick Kuijpers, Ariaen van Genderen, mij present W. Mans notaris.
Persoon in schepenakte:
Jan van Liemde  
Adriaen van Waesbeeck  
Christoffel van Rijn  
Christoffel van Rhijn  
Adriaen van Genderen  
Ariaen van Genderen  
Elisabeth Pellen  
Henrick Verhaer  
Henrick Cuijpers  
Henrick Kuijpers  
W. Mans  
Datering:
19-09-1691
Pagina:
141r
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
5
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
10 Schouwproblemen Schijndel
Vandaag 1 oktober 1691 verschenen voor mij als notaris Gijsbert Gijsbert Spierings oud ca. 80 jaar, Lambert Lamberts oud ca. 80 jaar, Corstiaen Jan Rombouts oud ca. 77 jaar, Lambert Janssen van Sochel oud ca. 65 jaar en Teunus Driessen van Kessel oud ca. 50 jaar, samen destijds gezworenen van het dorp Schijndel, verder Jan Pauwels van den Heuvel oud ca. 80 jaar, Willem Goijaerts van den Bogaert oud ca. 74 jaar, Hendrick Herberts van Heeswijck oud ca. 70 jaar, Jan Tijssen van Heritom oud ca. 63 jaar, Adriaen Janssen van der Schoot oud ca. 63 jaar en Jacob Adriaen Adriaens oud ca. 56 jaar, Lambert Corsten van Sochel oud ca. 62 jaar en Sijmon Dircks van der Haegen oud ca. 46 jaar, samen inwoners van Schijndel die op verzoek van Hansdersken weduwe van Jan Lamberts van der Haegen, Cornelis Eijmberts van den Vorstenbosch, Marten Michiels van den Acker en Willem Jan Luijckens als inwoners van Schijndel en nog ten behoeve van Thomas Adriaens van der Heijden als gebruiker van de hoeve van de zusters van Orthen alhier het volgende hebben verklaard. Ze verklaren dat het water over de loopgraaf (sloot) loopt die het water van het Wijbos afvoert door de Overdonck dwars door een pad genoemd de Cruijststeegde en dat de rentmeester van de domeinen, diens schepen of bediende en gezworene van het dorp Schijndel enige schouw hebben uitgevoerd, maar alleen van het genoemde Weijbos over de Everdonck op genoemde Cruijssteegde. De deponenten weten verder dat het altijd zo was dat het water van deze loop verder stroomde dwars door de campen (velden) gelegen tussen de genoemde Cruijssteegde en een bepaalde andere loopgraaf genoemd de Groten Loop, waar de waterloop uit het Wijbos over de Everdonck en door de Cruijsteegde het water pleegde te lossen zonder dat echter enige campen geschouwd zijn geweest.
Vervolg:
Verder verklaren ze dat zolang als het hen bekend is, tussen de gemeijnte en tussen het erf van de respectievelijke requiranten overlangs gelegen naast deze steegde, nooit een waterloop is geweest maar dat de hekken voor hun respectievelijke erven daar stonden zoals ze ook tegenwoordig daar nog staan. Ook is het zo dat Willem Jan Luijken een van de requiranten door de schepenen en gezworenen van het dorp Schijndel nu omstreeks 4 jaar terug werd opgedragen een bepaald voorhoofd van zijn erf aan het einde van de Reijndersdijk op zijn kosten te moeten ophogen en daar te helpen aanvullen, daar waar die schepenen toen de waterloop wilden hebben. De 5 eerstgenoemde deponenten verklaren dat ze als gezworenen meer dan 40 of 50 jaar lang de schouw van genoemde loop hebben uitgevoerd en die nooit in een andere staat hebben bevonden dan zoals hiervoor is vermeld. De overige deponenten verklaren zolang het hen bekend is eveneens hetzelfde. Aldus gepasseerd in het dorp Schijndel in aanwezigheid van Jan Aerts van der Schoot en Goossen Janssen van der Schoot als inwoners alhier en getuigen. Ondertekend: Gijsbert Gijsbert Spierincks, dit merk + is van Lambert Lamberts, Corst Jan Bogaerts, Lambert Jan van Sochel, dit merk + is van Teunis Driessen van Kessel, dit merk is + van Jan Pauwels van den Heuvel, dit merk + is van Willem Goijaerts van den Bogaert, Hendrick Huijberts, Jan Tijssen Heretom, Arien Janssen van Oerschot (heette hiervoor van de Schoot, JT), dit merk + is van Jacob Adriaen Adriaens, Lambert Corst van Sochel, dit merk + is van Sijmon Dircks van der Haegen, Jan Aerts van der Schoot, Goossen Janssen van der Schoot, mij present W. Mans notaris.
Persoon in schepenakte:
Lambert Janssen van Sochel  
Teunus Driessen van Kessel  
Jan Pauwels van den Heuvel  
Willem Goijaerts van den Bogaert  
Hendrick Herberts van Heeswijck  
Jan Tijssen van Heritom  
Adriaen Janssen van der Schoot  
Lambert Corsten van Sochel  
Sijmon Dircks van der Haegen  
Jan Lamberts van der Haegen  
Cornelis Eijmberts van den Vorstenbosch  
Marten Michiels van den Acker  
Thomas Adriaens van der Heijden  
Jan Aerts van der Schoot  
Goossen Janssen van der Schoot  
Lambert Jan van Sochel  
Teunis Driessen van Kessel  
Arien Janssen van Oerschot  
Lambert Corst van Sochel  
Gijsbert Gijsbert Spierings  
Corstiaen Jan Rombouts  
Jacob Adriaen Adriaens  
Willem Jan Luijckens  
Willem Jan Luijken  
Gijsbert Gijsbert Spierincks  
Corst Jan Bogaerts  
Jan Tijssen Heretom  
Lambert Lamberts  
Hendrick Huijberts  
W. Mans  
Datering:
01-10-1691
Pagina:
142r
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
5
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
11 Vandaag 10 oktober 1691 verscheen voor mij juffrouw Walburgh Sabine Lus, echtgenote van de heer Abraham Schortes, secretaris van St. Michielsgestel die hierbij machtiging geeft aan haar man Abraham Schortes om namens haar een deling te maken met haar zusters zowel van het bezit in de Meierij van Den Bosch als elders, verder haar bezit te verhuren en de jaarlijkse inkomsten te innen met de achterstand etc. en jaarrentes te laten aflossen. De gemachtigde dient kwijting te geven van de ontvangsten en daarin als eiser of als verweerder op te treden en daarin verder alles te doen dat nodig is en alsof zij opdrachtgeefster daarbij zelf aanwezig was. Ze verklaart op onderpand van haar persoon en bezit om alles na te komen wat daarin door haar gemachtigde zal worden gedaan. Aldus gepasseerd in het huis Rauwenbergh onder St. Michielsgestel in aanwezigheid van de welgeboren heer Everaerd de Deurne als grondheer van Asten en Hendrick Hendricks van Zeelant. Ondertekend: Walburch Sabijna Lus, E. de Doerne vrij grondheer van Asten, Hendrick van Zeelant, mij present W. Mans notaris.
Persoon in schepenakte:
Hendrick Hendricks van Zeelant  
Walburgh Sabine Lus  
Walburch Sabijna Lus  
Hendrick van Zeelant  
Abraham Schortes  
E. de Doerne  
W. Mans  
Datering:
10-10-1691
Pagina:
143r
Soort akte:
Machtiging
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
5
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
 
 
 
 
 
Schepenakte
12 Vechtpartij drossaard en dienstmeid
Vandaag 13 oktober 1691 verscheen voor mij notaris en getuigen Jan Peters van Erp oud ca. 33 jaar en Joost Joosten van Antwerpen oud ca. 23 jaar, beiden wonend te St. Michielsgestel en hebben op verzoek van Adriaen Hoefnaegel en Herman Roscam beiden inwoners van deze heerlijkheid verklaard dat ze ongeveer 3 jaar terug op een beededag enig rumoer hoorden en zagen op de Midackerse Dijk en daar naar toe zijn gegaan en toen ze daar in de avond aankwamen hebben ze gezien dat de heer Elsevier als drossaard van St. Michielsgestel met nog enkele andere personen daar bij 2 koeien stonden die aan een touw waren vastgebonden eigendom van Goijaert Janssen van Heesch. Die koeien zijn toen door de meid van genoemde Goijaert van het touw losgemaakt. Verder verklaren ze dat genoemde heer officier de meid van Goijaert van Heesch dwong om de 2 koeien te laten lopen en dat deze meid toen tussen genoemde twee personen stond en met geweld door de officier werd meegenomen naar Nieuw Herlaer en haar dwong hem te volgen. Ze verklaren verder dat ze nadien met de genoemde meid daarover hebben gediscussieerd en van haar vernomen te hebben dat de heer officier haar onderweg had geslagen en gestompt. De deponenten verklaren na voorlezing dat zulks de waarheid is en zijn bereid dat onder ede te verklaren. Aldus gepasseerd in St. Michielsgestel in aanwezigheid van Goijaert Wouters en van Peter Martens van de Ven als inwoners alhier. Ondertekend: dit merk + is van Joost Joosten van Antwerpen, dit merk is + van Jan Peters van Erp, Goijaert Wouters, Peter Martens van de Ven, mij present W. Mans notaris.
Persoon in schepenakte:
Jan Peters van Erp  
Joost Joosten van Antwerpen  
Goijaert Janssen van Heesch  
Peter Martens van de Ven  
Goijaert van Heesch  
Adriaen Hoefnaegel  
Herman Roscam  
Goijaert Wouters  
W. Mans  
Datering:
13-10-1691
Pagina:
144r
Plaats:
Den Dungen
Akte aanwezig:
Ja
Toegangsnummer:
5115
Inventarisnummer:
5
Bron:
Notarissen
Geografische namen:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga