skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

Kranten

Oude kranten zijn bij uitstek geschikt om informatie te vinden over grote en kleine gebeurtenissen uit het verleden, maar ook vind je er veel gegevens in over personen, advertenties van bedrijven, verslagen van sportwedstrijden enz.

Hier kun je op ieder willekeurig woord zoeken in tienduizenden krantenpagina's van voornamelijk lokale kranten uit Noordoost-Brabant:

- Boxmeers Weekblad, 1868-1945 (Boxmeer en omstreken)
- De Echo, 1881-1945 (Cuijk en omstreken, Gennep en Zuid-Gelderland)
- Graafsche Courant, 1852-1949 (Grave tot Boxmeer en omstreken)
- Udensche Courant, 1910-1970 (Uden, Veghel, Erp, Boekel, Gemert en omstreken)
- Krantenknipsels Bende van Oss

De jaargangen t/m 1945 zijn online te doorzoeken en bekijken, de jaargangen vanaf 1946 vanwege auteursrecht alleen op onze studiezaal.

Let op: alle teksten zijn via ocr (optical character recognition, automatische tekenherkenning door de computer) toegankelijk gemaakt. De ocr-software maakt daarbij veel fouten. Een i of l wordt dan bijvoorbeeld als een 1 herkend. Houd hier rekening mee bij het zoeken.

Tip: veel Brabantse kranten kun je ook doorzoeken via www.delpher.nl

> Algemene hulp en zoektips

Filter: 1935x
beacon
1  zoekresultaat
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Krantenpagina
Boxmeers weekblad, 1935-03-09; 5
Naam krant:
Boxmeers weekblad
Pagina:
5
Datum:
1935-03-09
Jaargang:
1935
VI. HET VEER. Sedert eeuwen bestaat er te Vierlings beek een veer, algemeen bekend onder den naam van De Staai of Beekerstaai. Uit een oude Memorie zijn wij het een en ander over dit veer te weten geko- men. De heerren van het voegere land van Cuijk, waartoe ook Vierlingsbeek be- hoorde, waren vaak in strijd met het na- bijgelegen Gelder, zoo ook op het einde der lie eeuw. In die dagen stond aan het hoofd der heerlijkheid Johanna van Cuijk. Zij deed „des gudesdages nae sunte Lucien-dage der heiliger joncfrouw" te weten 15 December 1400 ten behoeve van Willem I, hertog van Gelder, afstand van het benedenste gedeelte harer heer lijkheid, zich tevens verplichtende tot leenhulde voor het overige van haar ge bied. De hertog gaf haar voor deze af- stand het levenslang vruchtgebruik van haar vroeger gewest. Op denzelfden dag verklaarde de stad Grave den hertog te erkennen als haar bestuurder en beloofde hem hulde en trouw, waarop deze, daags daarna de vrijheden en rechten der stad en van het land van Cuijk bij afzonder- lijke brieven bevestigde. Het gewest bleef echter een Brabantsche leen en de Hertog van Gelder nam de verplichting op zich om de leeneed bij het hertogelijk bestuur van Brabant af te leggen, wijl het gebied van Cuijk deel uitmaakte van dat hertogdom. Hieruit wordt het duidelijk, hoe hertog Arnoud van Gelder omstreeks het mid den der 15e eeuw aan zijn zoon Johan kon toestaan te Vierlingsbeek een veer op te richten. Dit voorrecht werd hem geschonken op voorwaarde, dat hij ge- noemd veer jaarlijks zou verpachten tegen een bedrag, dat cijns heette en waar van 5 goudguldens aan een klooster moesten geschonken worden. De zoon nam dit aan en zou de bepaalde som aan een klooster- gemeente in de nabijheid van Straelen overdragen. Tien jaar later in 1488 deed dit convent afstand van die schenking en schonk die cijns aan rldder Hendrik Schenck van Nidegen. In de eerste helft der 16e eeuw be- weerde echter de Heer van Well en Ber gen, dat het recht van overvaart, ook a
ook de cijns van de voorgaande jaaren v66r den jaare 1575 mede voldaan waren" Hier is natuurlijk geen sprake van de som, die jaarlijks voor het veer moest betaald worden, want die bedroeg meer. Reeds is meegedeeld, dat in 1488 door een klooster bij Straelen het recht op de recognitie van 5 goudgulden was ge schonken aan Hendrik Schenk van Ni degen. De Heeren van Well waren ver- want aan die familie en daardoor in het bezit gekomen van genoemde cijns. Uit andere oude stukken blijkt, dat ook het geld voor de overvaart geregeld door de eigenaars van het veer te Vier lingsbeek werd betaald. De reeds aan- gehaalde Memorie bevestigt dit voor de jaren van 1679 tot en met 1694. Op het einde der 17e eeuw had Gerard Lief kens te Maashees „uit eigen autho- riteit zich vermeten aldaar een veer op te richten". Natuurlijk kwam de heer van Venraij en Macken als eigenaar van De Staai te VierUngsbeek hiertegen in verzet. Hij wendde zich tot de Raad van Brabant en ook tot het bestuur van 't land van Overmaas. Op 23 Maart 1691 volgde de uitspraak en de deurwaarder Johannes van Drijendaal maakte aan Liefkens bekend, dat hij gehandeld had ■ in strijd met het recht. Bij herhaling wisselde het veer te Vier lingsbeek van eigenaar. Tijdens het le ven van Johan van Gelder, die van zijn vader verlof bekwam om het veerhuis aldaar te bouwen, werd het bewoond door Maes Rembot van Beekerstade en zijn huisvrouw Margriet. Op het einde der 16e eeuw was Hendrik Donckers; Heer van De Staai. De oude Memorie zegt van hem: „Ede toen de nagelatene' goederen van denselven Hendrik Donc kers hebben moeten worden verdeeld on der deszelfs kinderen, zoo is in den jaare 1593 op den 12en Februari het gemelde veer toegedeeld aan Aart Palinx, als man ende momboir van Aeltje Donckers, als zijnde aan denselven Aart Palinx voor deszelfs lot onder anderen aan en toebedeelt de Staeij met het veer, en mits dien het gemelde veer met de huizinge van Beekerstaeij, zijnde het veerhuis van hetzelve veer. Dan na den dood van A
Gevonden alinea's: 2