skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Archieven

7025 Gemeentebestuur Boxmeer, 1810-1941

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Historisch overzicht
Aanwijzingen voor de gebruiker
Bijlage: Burgemeesters
Inventaris
STUKKEN BETREFFENDE BIJZONDERE ONDERWERPEN
TAAKUITVOERING
Arbeid
1411 Circulaire van het hoofdbestuur van de Nederlandsche Sigarenmakers- en Tabaksverwerkers Bond, gericht aan de burgers van Boxmeer, betreffende het ontslag van 19 sigarenmakers wegens lidmaatschap van de bond, 1895
7025 Gemeentebestuur Boxmeer, 1810-1941
Inventaris
STUKKEN BETREFFENDE BIJZONDERE ONDERWERPEN
TAAKUITVOERING
Arbeid
1411
Circulaire van het hoofdbestuur van de Nederlandsche Sigarenmakers- en Tabaksverwerkers Bond, gericht aan de burgers van Boxmeer, betreffende het ontslag van 19 sigarenmakers wegens lidmaatschap van de bond, 1895
Datering:
1895
NB:
Het arbeidsconflict te Boxmeer

Een voor Boxmeer alleszins geruchtmakend arbeidsconflict in 1895 laat bij Van der Voort diepe sporen na. Het heeft zijn latere afkeer van sociale organisatie in Tilburg zeer beïnvloed.
In februari van genoemd jaar komen enkele leden van de Nederlandsche Internationale Sigarenmakers en Tabaksbewerkers Bond (NISTB) naar Boxmeer om propaganda te maken en leden te werven. Zij slagen in hun opzet: zo'n twintig sigarenmakers melden zich aan, de meesten werkzaam op twee fabrieken, waaronder die van J. Boes. Met nauwelijks verholen spot bericht het Boxmeers Weekblad, dat nu voor het Land van Cuijk de verlichte tijd en de verbetering van de sociale toestanden is aangebroken. Al kan men over het feit zelf dan lachend de schouders ophalen, het is volgens de redactie toch gewenst dat de patroons en de overheden deze 'socialistische agitatie' een halt toe roepen.(14) En dat doen deze met overtuiging en straffe repressie. De patroons stellen de leden van de Bond voor de keuze tussen hun lidmaatschap en het behoud van werk. Als de arbeiders na een bedenktijd van twee weken voor dit dreigement niet willen buigen, laat men hen barsten: zij krijgen gedaan.(15) Hiermee geraakt het conflict in een patstelling: geen van de partijen wil toegeven, waarmee het conflict in een staking overgaat. Van de zijde van de Bond worden de uitgesloten arbeiders, nu stakers genoemd, geldelijk gesteund.
De stakende arbeiders trachten vergeefs door middel van een circulaire begrip bij de bevolking te krijgen: zij staan geïsoleerd. Een confrontatie met enkele arbeiders loopt zelfs op een stevig handgemeen uit.(16) De fabrikanten daarentegen vinden alom instemming voor hun handelwijze en vasthoudendheid, niet in de laatste plaats bij de burgemeester en de pastoor. Groot gelijk hebben ze, die patroons, stelt een inwoner van Boxmeer. Die baas is moet baas blijven, dit is altijd zo geweest, anders gaat de boel op de sloffen.
bron: http://www.historietilburg.nl
Vindplaats origineel:
Den Bosch
Omvang:
1 stuk
Oude Orde:
1411

Kenmerken

Datering:
1810-1941
Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Openbaarheid:
Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2026 niet zonder meer openbaar zijn.
Het precieze jaar van openbaarheid kun je per inventarisnummer vinden.

Bij vragen kun je contact opnemen met het BHIC.