skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Klooster Nazareth

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 21 januari 2010
bijgewerkt op 3 augustus 2023
In 1857 kochten de zusters van het klooster Betlehem in Haren voor ruim 6.000 gulden een bijna 30-jarig landhuis in Reek, Oudhof geheten, om er een dochterklooster te stichten. Zoals ze zelf schrijven in hun memorieboek: “Op raad van wijze en godvruchtige mannen, met goedvinden van de bisschop en met hulp van de notaris.” De zusters zouden ruim een eeuw in Reek blijven.

Klooster Nazareth
Klooster Nazareth

De Oudhof was in 1828 gebouwd door de Utrechts apotheker J.H. Boeracker, die er vanaf dat jaar tot aan zijn door in 1856 woonde. Twee jaar later viel het oog van de Harense pastoor Verkuijlen, “regeerder” van het klooster Betlehem in Haren, op het leegstaande landhuis. In augustus 1858 stuurde hij vijf zusters van Betlehem naar Reek om in de Oudhof een nieuwe fundatie op te gaan zetten. Het Reekse klooster kreeg de naam St. Elisabeth.

Wassen en strijken
Wassen en strijken

In het jaar na hun aankomst beginnen de nodige verbouwingen en uitbreidingen. Er komt onder meer een klokkentorentje op het klooster en er wordt een schooltje gebouwd voor de opvang van kleuters (bewaarschool). Verder doen de zusters ook aan “voorschoolse opvang” van de meisjes van de lagere school, zodat die zich niet met de jongens op het schoolplein hoeven te mengen. Dit soort activiteiten en wat handwerk zorgen voor de (betrekkelijk schamele) inkomsten van het klooster.

Naaien van paramenten
Naaien van paramenten

De eerste decennia is het dan ook sappelen. Maar gaandeweg helpen schenkingen en erfenissen de zusters het hoofd boven water te houden. In 1900 stelt een fors legaat de zusters zelfs in staat een nieuwe kapel te bouwen, die in 1901 in gebruik wordt genomen. In datzelfde jaar beginnen de zusters een nieuwe school, namelijk een modevakschool (die toen nog naaischool heette).

Kloosterkapel
Kloosterkapel

Maar aan dat actieve deel van het kloosterleven komt in 1948 een einde. Op eigen verzoek worden de scholen opgeheven en geeft de bisschop toestemming aan de congregatie om een meer contemplatieve levenswijze te gaan volgen. De Reekse zusters krijgen een zogenaamde “hoofdintentie”. Hun opdracht is voortaan te bidden en offeren voor de “hereniging der kerken” “en wel in het bijzonder voor de bekering van Rusland”. Dat is anders dan het moederhuis in Haren en de Reekse congregatie krijgt dan ook een eigen naam: Zusters Penitenten van de Eenheid. In 1949 verandert ook de naam van het klooster in “Nazareth”. Een jaar later besluiten de zusters tot verandering in het dragen van koord en kap.

Klooster Nazareth
Klooster Nazareth

In 1961 wordt de Reekse congregatie autonoom en komt dus los te staan van het moederhuis in Haren. De zusters maken in deze jaren plannen voor nieuwbouw, maar dat gaat uiteindelijk om financiële redenen niet door. Bovendien komen er op allerlei plaatsen kloosters leeg te staan. In 1965 verhuist de congregatie naar zo'n leeggekomen klooster in Huissen (Gld). Kunstschilder Jan Koning koopt Nazareth en verbouwt het tot woning en atelier. Ook het oude schoolgebouw is in de jaren ’80 tot woning verbouwd.

Reacties (20)

AnneMieke Müller, medewerkster Kerkramenproject, Ravenstein zei op 18 november 2011 om 17:25
In de Kerk te Reek bevinden zich veel gebrandschilderde ramen. In het project Kerkramen.nl Kunt u ze bekijken en daarover lezen. Nu is er, in de linkerzijbeuk, ook een portret gebrandschilderd van H.M. Michela, een religieuze, als datum staat er 4 /3 1934. Zij wordt afgebeeld als een heilige. Wij zijn op zoek naar de identiteit van deze non. Wie is zij? Is zij verbonden geweest aan het klooster Nazareth? Is zij ooit zalig- of heilig verklaard? Is het raam gemaakt tgv een professiefeest van haar? Kortom: wie kan ons de weg naar haar wijzen?
Marij van Diggelen zei op 19 januari 2014 om 15:58
In de Sprokkeling van maart 2012 van Heemkundekring Schayk-Reek heb ik een artikel geplaatst met als titel: De vrouw achter het raam. Daarin staan de gegevens.
Erna zei op 28 augustus 2016 om 18:32
Er staat op het kerkhof een kruis met namen van de zusters zoals ze in het klooster heetten. Wie weet waar informatie is hoe de zusters eigenlijk met hun achternaam heette? Het betreft zusters die van 1910 tot en met 1962 daar begraven zijn.
Jolanda Deken zei op 9 december 2017 om 16:32
Wie weet meer van de geschiedenis van dit klooster? Liefst persoonlijke indrukken en herinneringen? Wij willen graag wat geschiedenis verzamelen om beschikbaar te hebben voor bezoekers.
Jolanda Deken zei op 9 december 2017 om 20:53
Dank! Maandag ontmoet ik zuster Lucia. Bijzonder lijkt me. Nog een vraag: Iemand bood mij aan, in aanloop naar ons project, om een icoon te maken voor het kloosterhuis. Zij doet dat op de oorspronkelijke wijze. Heeft iemand een suggestie voor de persoon/ het onderwerp van de icoon?
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 10 december 2017 om 19:15
Dat lijkt me inderdaad een bijzondere ontmoeting, Jolanda! We horen graag wat je ervaringen zijn en natuurlijk zijn ook wij benieuwd of er hier nog tips binnenkomen voor een geschikt icoon voor dit kloosterhuis...
erna zei op 15 september 2018 om 13:41
Hallo

Ik ben naar st Agatha gegaan en heb daar de burgernamen met geboortedata gevonden van de zusters die op de begraafplaats in Reek liggen.
Voor geïnteresseerden zie https://www.online-begraafplaatsen.nl/
Kies reek dan kom je ze tegen.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 13:22
Bedankt Erna, voor je reactie en uiteraard voor het linkje. Hartstikke handig voor mensen die ook naar gegevens over de zusters op zoek zijn.
maaike swinkels zei op 3 augustus 2019 om 17:09
Ik ben bezig met een project over kerkschilder Piet Koppens. Ik zag dat er in de kapel van klooster Nazareth, plafondschilderingen van hem te vinden zijn. Zijn dat misschien foto's van?
Maaike swinkels zei op 5 augustus 2019 om 21:00
Dank je, ga ik proberen
Jolanda Deken zei op 22 november 2019 om 13:18
Maaike, mijn dochter heeft foto's gemaakt, die het plafond duidelijk laat zien. Mail svp naar info@jolandadeken.nl Het lukte me niet ze hierop te zetten helaas.
Jolanda Deken zei op 22 november 2019 om 13:19
Of kijk op Bright Future P Kloosterhuis Reek op Instagram En kloosterhuis Reek op FB
Maaike Swinkels zei op 25 november 2019 om 21:22
dankje
Ron van Loon zei op 24 september 2020 om 17:43
Beste redactie,
Van de bekende kloosters in Noord-Brabant heeft dit klooster naailessen gegeven aan binnen gekomen meisjes. Mijn vraag aan u is betreft mijn oma (Adriana Elisabeth van Dijk geboren in 1906). Zij heeft van.... tot haar 18e jaar in een klooster gezeten echter is niet bekend welk klooster. Zijn er bij u naam gegevens uit die periode bekend?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 september 2020 om 08:54
Hallo Ron, bedankt voor je berichtje. Je kunt je zoektocht het beste beginnen bij Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven.

Klik en kijk maar eens op deze site:
https://www.erfgoedkloosterleven.nl/

Veel succes!
erna zei op 26 september 2020 om 09:17
@ Ron. In klooster Nazareth werden geen meisjes opgenomen. Het was een klooster met een slot. Oftewel er zat letterlijk een slot op de deur naar het klooster. De dames mochten een aantal jaren naailes geven, maar ook in die tijd werden er geen meisjes opgenomen. Ik heb de memories van die tijd getypt, en heb daar nooit iets over gezien. Ook heb ik mijn database nagekeken of die naam erin voorkwam (ik heb ook wat zusters die halverwege de intreding vertrokken zijn) en die naam komt er niet in voor.
We hadden nog een klooster St. Joseph, daar zaten de zusters van Liefde uit Veghel. Misschien dat ze daar heeft gezeten?
Succes met de zoektocht.
Ron van Loon zei op 26 september 2020 om 11:17
Dank voor de terug koppeling, ik ga verder met mijn zoektocht.
Huub Brinkman zei op 22 november 2021 om 19:27
Hallo Huub,
Ik zou gaarne willen weten als het juist is dat mijn moeder Cristien Brinkman - Pubben Reuver daar haar mode vak diploma behaald heeft ( zoals in een kranten knipsel stond, de tijd moet geweest zijn voor de oorlog.
met vriendelijke groeten,
Huub

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen