skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Koningssporen in de Kloosterlaan

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 augustus 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
De Kloosterlaan in Langenboom was altijd een eenvoudige straat, met niet erg opvallende boerderijen. De Tweede Wereldoorlog brengt daar definitief verandering in. Sinds 1944 heeft de straat een koninklijk trekje.

Terwijl het Engelse hoofdkwartier in tenten in de tuin van de Dominicanen wordt ondergebracht, kiest generaal Miles Dempsey ervoor in te kwartieren in een boerderij aan de Kloosterstraat. Dempsey is bevelhebber van het Tweede Engelse leger en heeft als taak: de bevrijding van de rest van Nederland.

Dempsey heeft zijn sporen in de oorlog dan al verdiend. Hij is met zijn leger aanwezig bij de landing op D-day in Normandië en trekt op 19 juni 1944 de stad Caen binnen. In rang valt hij direct onder Veldmaarschalk Montgomery. De operatie in Nederland moet zijn volgende succesnummer worden.

Langenboom wordt het vooruitgeschoven hoofdkwartier ‘near Nijmegen’. Van daar uit moet Dempsey zijn troepen leiden. Zijn verblijf in de boerderij leidt tot nieuw hoog bezoek: de Engelse koning George VI komt op 12 oktober 1944 langs. Samen met Montgomery houden de drie heren een bespreking. Omdat door het hoge bezoek de ruimte bij de generaal te klein is, vindt deze bespreking plaats in de beste kamer van de familie Verstraten-de Valk.

koning George V!De stoel waarin koning George plaatsneemt, wordt later voorzien van een kroontje. Het meubelstuk blijft overigens – flink in de boenwas – gewoon bij de familie thuis staan. Ter herinnering aan het koninklijk bezoek krijgt de boerderij een nieuwe naam: Koningshoeve. De letters zijn in de loop der jaren wat vervaagd, maar dat maakt de statuur van het pand er niet minder op.

Overigens komt de Engelse koning ook buiten. De Langenboomse bevolking mag hem in de Dorpstraat onthalen. Veel veiligheidsmaatregelen worden er niet getroffen: een boer wordt vlak voor deze ontvangst met paard en kar het veld ingestuurd en moet maar langs een andere weg naar huis zien te komen, maar daar blijft het ook zo’n beetje bij. Best opmerkelijk allemaal, want in Overloon, zo’n 25 kilometer verder, wordt op dat moment nog hard gevochten van man tegen man.

Koning George laat zich daardoor echter niet afschrikken. Voordat hij zijn frontsoldaten en commando’s bezoekt,  begeeft hij zich eerst ‘ontspannen’ onder het volk. “Hij voelt zich hier veilig in Langenboom”, meldt De Koerier. De dagorder, bewaard in het Imperial War Museum, meldt: “Villagers turn out to cheer HM the King.”

De gemeenteraad besluit in 1945 direct om de Kloosterstraat om te dopen in Dempseystraat. Zo moet de herinnering aan het hoge militaire bezoek levend blijven.

Reacties (2)

A. Verbakel, Uden zei op 11 januari 2013 om 13:41
De datum van het beschreven bezoek aan o.a. Mill is 12 oktober 1944.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 14 januari 2013 om 12:01
Geachte heer Verbakel, de bron van dit verhaal was De Koerier uit 1988, maar ik neem aan dat u goede reden heeft voor die datum van 12 oktober. Ik heb het verhaal aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.