skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Lancaster op De Veluwe

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 24 oktober 2012
bijgewerkt op 20 maart 2019
Midden juni 1943 werd er een heel grote aanval uitgevoerd door Bomber Command op Krefeld. Dat was in de nacht van 21 op 22 juni 1943. Maar liefst 705 bommenwerpers deden hier aan mee, waarvan er 44 boven Nederland verloren gingen.

In Noord-Brabant zijn er die nacht in totaal vijftien neergestort. Behalve in Asten was dat in Alphen, Bergeyk, BerlicumBoxtel (2), Deurne, Dinther, Oeffelt, Oudenbosch, Rucphen, Sint Anthonis, Soerendonk, Uden en Woensdrecht.

In Asten kwam een Avro Lancaster III, de EE198 PH-G van het 619 Squadron, rond 01.25 uur naar beneden bij Heusden in het landgoed de Veluwe, neergeschoten door Hptm. Wilhelm Herget van 3/NJG 1.

Het vliegtuig had eerst zijn bommen gedropt in de Astense Peel, waardoor de boerderij van de familie Karel van Bussel zwaar beschadigd werd, zoals Gevels zonder vlag p. 234 uitgebreid verhaalt. Er is ook een rapport van de Luchtbeschermingsdienst bewaard gebleven over de aangerichte schade: "de dichtstbijzijnde trechter bevond zich ca 75 meter van de boerderij. Tengevolge van de luchtdruk had de boerderij zeer geleden. De pannen waren grotendeels stuk, scheren en kopstukken gebroken, buiten- en binnendeuren uit hun kozijnen gelicht, alle ruiten waren stuk. Splinters hadden hier en daar gaten geslagen in de muren en hadden het dak doorboord." Persoonlijke ongelukken hebben zich daarbij gelukkig niet voorgedaan.

Maar dat gold niet voor de bemanning. De Lancaster werd neergeschoten door een Duitse nachtjager van 3/NJG 1, gevlogen door Hptm. Wilhelm Nerget. Alle zeven bemanningsleden vonden de dood: Sgt. Donald Valentine Jordan, piloot (22); F/O William McCall Girdwood, navigator (23); Sgt. Ernest Stanley, bommenrichter (22); Sgt. William Arthur Davies, boordwerktuigkundige (23); Sgt. William James Parkes, boordschutter (24); Sgt. Frederick Burton, boordschutter (26) en Sgt. Bernard Howe, radiotelegrafist/boordschutter (22).

Bij het wrak werden vier doden geborgen, de andere drie werden een kilometer verderop gevonden. Aanvankelijk zijn alle bemanningsleden in Venlo begraven, maar daarna zijn ze overgebracht naar de erebegraafplaats Jonkersbos in Nijmegen (graven 3 G 1-5; 4 H 1 en 12 H 7).

Reacties (4)

Martien van Bussel 69 jaar zei op 14 juli 2015 om 14:15
hallo, ik ben Martien van Bussel 69 jaar zoon van Karel van bussel, ik ben benadert door de familie van Sgt Donald Valentine Jordan, piloot (22)
daarom is dit allemaal interessant voor mij geworden.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 juli 2015 om 10:55
Ach, wat mooi om te lezen. Elk flardje herinnering - al is het door de verhalen die uw ouders aan u als kind verteld hebben - is welkom voor de families van de omgekomen bemanningsleden, destijds allemaal nog jonge mannen..
Martien van Bussel zei op 16 november 2016 om 22:41
Hallo Annemarie inmiddels hebben wij, de kinderen van Karel van Bussel, bezoek uit Engeland gehad van Graham Spence, de achterneef van de piloot uit de lancaster ee 198, Gerard Geboers was hier gastheer, inmiddels heb ikzelf een website www.mavabu.jimdo.com. daar heb ik een film van het bezoek op staan onder het kopje film, daar staat ook een film over het bezoek uit frankrijk op, samen met Gerard Jeuken heb ik Mevr Anne Le Mitouard en haar zoon Antoine rondgeleid op de crashplak van de Halifax nn197 waarin nog steeds naamloos haar oom Paul Le Mitouard boordschutter en Piloot Jean Bagot in de wrakstukken onder een weiland bevinden, die zijn daar op 7 februari 1945 neergestort met de bommen nog aan boord.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 18 november 2016 om 09:49
Dank je wel, Martien, dat we mee mogen kijken met de film die je gemaakt! Dan besef je weer hoe waardevol jullie inzet is. De emoties op de gezichten van de familieleden spreken boekdelen. Alle respect voor jullie werk en ik heb de titel van het boekje Een bommenwerper crashte in de Groote Peel door Gerard Geboers aan de bibliothecaris van BHIC doorgegeven. En complimenten voor je website!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen