skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Maria wordt Martinus

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 20 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Je mag dan wel in Beugen staan en Mariamolen heten, maar dat is nog geen garantie voor eeuwig leven. Sterker nog: pas na vele jaren van wachten in onzekerheid, plus nog eens een naamsverandering, mag de molen - omgebouwd tot Martinus - weer gaan draaien.

De Mariamolen is gebouwd als molen Zeldenrust, een ronde, stenen bergkorenmolen, daterend uit 1868. Na een eeuw verkeert de molen in slechte staat. Volgens molenaar A. van den Berg uit Wanroij heeft hij in 1973 al meerdere kopers aan de deur gehad, maar hij wil zijn molen het liefst aan de gemeente overdoen. Op die manier hoopt hij dat het onderhoud op peil blijft. Aan restauratie heeft hij in de paar jaar dat hij de molen heeft beheerd niet al te veel gedaan, meent de gemeente.

Beugen vindt de molen ‘in cultureel en historisch opzicht’ belangrijk en wil het bouwwerk graag in stand houden. Maar over de aankoop wordt vanwege de kosten getwijfeld. Dan klopt Boxmeer aan de deur en handelt slagvaardig, zodat de koop binnen een half jaartje rond is. Voor ƒ 27.500 mag Boxmeer zich in 1974 de nieuwe eigenaar noemen van de molen  -  inclusief de bijbehorende grond.

Maar ja, vervolgens gebeurt er dan niets. En juist die stilstand is funest voor een molen. Van een slechte staat gaat het naar ‘deplorabel’. Steeds vaker wordt de molen het mikpunt van vernielingen. Monumentenzorg heeft de molen wel aangemeld voor uitvoering in het kader van de werkloosheidsbestrijding, maar enige actie blijft uit. Inmiddels berekent Boxmeer de kosten voor restauratie op ƒ 184.000, waarvan het Rijk ƒ 120.000 subsidieert.

Pas in 1977 wordt de gereedschapskist te voorschijn gehaald om de molen van de verdere ondergang te redden. Molenmaker Beckers uit Bredevoort krijgt uiteindelijk opdracht de bouwval onder handen te nemen. Dan wordt ook duidelijk dat de molen een andere naam krijgt: hij gaat voortaan Martinus heten, naar molenaar Martinus van den Berg, die de molen in 1917 had gekocht. A. van den Berg had namelijk bij de overdracht aan de gemeente Boxmeer bedongen dat hij suggesties voor een nieuwe naam zou mogen inbrengen.

In 1978 is het eindelijk zo ver: de korenmolen draait weer, onder toeziend oog van Van den Berg in de rol van beheerder. Burgemeester W. Hillenaar van Boxmeer brengt de eerste zakken graan en na enige aarzeling  -  na jarenlange stilstand  -  komen de wieken weer in beweging. De volgende dag al wordt het eerste molenaarsbrood genuttigd.

Reacties (2)

Pieter Aarts zei op 11 september 2013 om 22:41
In de vijfde alinea schrijft u over Martinusmolen. Deze naam in incorrect. De correcte naam van de molen is Martinus. Dus zonder molen er aan vast.
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 12 september 2013 om 09:42
De formulering was inderdaad minder gelukkig, Pieter Aarts. We hebben het aangepast.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen