skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Mis met vier heren

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 16 januari 2009
bijgewerkt op 8 januari 2020
Eindelijk een foto van Boerdonk in deze serie, al is hij een beetje beschadigd. Er staat meteen een hoop volk op, want het dorp viert een kerkelijke hoogtijdag. Voor deze gelegenheid is er buiten vóór de pastorie een altaar opgericht, waar zo te zien een mis met vier (!) heren wordt opgedragen.

Boerdonk, openluchtmis c. 1950We zitten dan ook volop in de tijd van het rijke roomse leven: mogelijk omstreeks 1950.

De mensen concentreren zich duidelijk op de handelingen van de priesters. Welk feest werd hier gevierd? Is het misschien Sacramentsdag, met de bijbehorende sacramentsprocessie?

De geestelijken zullen vast niet allemaal in Boerdonk thuisgehoord hebben, maar wellicht herkent iemand ze toch wel? Inwoners van Boerdonk, hier ligt uw kans.

Reageren dus! En laat het vooral ook weten als je andere goede (of minder goede) herinneringen hebt aan dit soort religieuze feestdagen.

Wij zijn er benieuwd naar.

Van Hans Thijssens ontvingen wij het bidprentje van Alfons van der Heijden. Klik hier om het in te zien. Op zoek naar meer foto's? Kijk dan hier.

Reacties (20)

Riette Meulemans zei op 17 januari 2009 om 13:11
De ecacte datum van deze foto is 15 aug 1959. <a href="http://www.bhic.nl/index.php?id=14265" target="_parent">De eerste mis van pater Alfons van der Heijden</a>, inwoner van Boerdonk. Mijn opa was een soort heraut en die foto met datering hebben we gevonden. Er is ook een foto van deze pater met mijn tante op retraite. Met patoor De Glas en meester Thijsen. Allemaal bekende figuren in het Boerdonkse. De retraite was in Heeswijk.
Hopelijk hebben we u kunnen helpen,
groetjes,

maria coolen-kanters zei op 17 januari 2009 om 20:13
Even een eerste reactie n.a v de foto van de mis met 4 heren.
een heel bekende foto in Boerdonk.Inderdaad de eerste h mis van Pater Alphons vd Heijden. Hij was van de Orde van de Norbertijnen van de Abdij van Berne uit Heeswijk.De datum van deze mis was inderdaad 15 augustus maar het jaartal was 1956. Ik weet dat omdat ik zelf bij dit feest betrokken was als oppas voor 3 kleine nichtjes van de pater. Groot feest was het,een feest waar heel Boerdonk bij betrokken was. De 4 heren waren uiteraard de Neomist Alphons vd Heijden,Pastoor de Glas,oud pastoor van Boerdonk,Wim van Rooy,neef van de neomist,Wim manders koersgenoot van de neomist.
maria coolen-kanters zei op 17 januari 2009 om 20:21
Onze huidige Pastoor,pastoor v Uden was ook aanwezig,hij zit geknield op de bidstoel links voor. heeft geen kazuifel aan. De dames op de eerste rij zijn zussen en schoonzussen van alphons, en daartussen zitten de broers en schoonbroers.En zeer zeker zitten ook zijn vader en moeder er bij.

dat ene jongetje dat om kijkt denk ik dat Wim Weijers is. Misschien reageert hij zelf nog wel. Alphons zijn geboortehuis stond of staat in de Lekerweg. Het is een boerderij.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 19 januari 2009 om 11:45
Geweldig, Maria en Riette, dat jullie zoveel weten te vertellen over deze foto! Bij het BHIC wisten we vooral dat hij gemaakt was in Boerdonk en natuurlijk dat het om een kerkelijk hoogfeest ging. Dus geen processie en geen rustaltaar! Wel mooi weer, die 15e augustus, zodat de plechtigheden toch buiten konden plaatsvinden.
Cisca Sanders-Spaan uit Son zei op 19 januari 2009 om 12:37
Eigenlijk woonden wij vroeger onder Beek en Donk, maar wij gingen naar de kerk en de school in Boerdonk, omdat we anders telkens de gevaarlijke weg langs 't kanaal (de Zuid-Willemsvaart)moesten oversteken.

Ook bij de feestelijkheden op de foto, in augustus 1959, waren we nauw betrokken. Zelf was ik, als 13-jarige, één van de knielende bruidjes links, en mijn vader, Driek Spaan, was verkleed als een soort ridder of heraut. We hebben nog een foto van deze dag waarop hij is afgebeeld als een ridder te paard, ook met de datum augustus 1959 achterop. Hij is de man links op het altaar, met de koorkap om zijn schouders. Het was dus een mis met DRIE heren, want mijn vader telde eigenlijk niet mee.
Rechts op het altaar staat Alfons vd Heijden, Norbertijn van Heeswijk, die na zijn priesterwijding in zijn geboortedorp zijn eerste mis opdroeg.
De vlaggen en vaandels naast het altaar zijn van plaatselijke verenigingen. Pastoor De Glas van Boerdonk is degene die uit het boek voorleest, zeer waarschijnlijk het evangelie.
Maria coolen-Kanters zei op 19 januari 2009 om 18:35
Mooi is dat,kom je weer echte bekenden tegen uit boerdonk. Cisca Riette. Ja jullie vader en Opa Driek Spaan zoals wij hem kenden was de heraut,dat weten we nog zo goed. Hij was altijd erg aktief wat ik er nog van weet. Versjes gedichten maken kon hij erg goed. Mijn vader heeft vaak met hem samen gewerkt(Leonard Kanters)Volgens mij hebben wij met het dameskoor van Driek Kanters nog gezongen.En ik zou het nu nog kunnen
Maria coolen-Kanters zei op 19 januari 2009 om 18:54
Priester Gods met vreugd verzameld,Priester Gods omkranst met eer. Boven de Engelen begenadigd keert gij in U kerkje weer. om thans zelf er op te dragen `t offer van een God zo goed enz enz .Zijn broer zegt 15 Augustus 1956 is de datum En het waren 4 heren die ik eerder al met naam genoemd heb.Links op de achtergrond staat het Rk Zangkoor olv Driek Kanters.Organist Bert Jonkers of Martien v BrusselVolgens mij zittend op de stoel Pastoor v Uden.Huidige pastoor toen.
Jan v d Berg zei op 27 januari 2009 om 11:05
Mis met 4 Heren.
Als ik mij goed kan herrinneren is het het jaar 1959.Als ik de verslagen lees hierlangs is dat ook zou.Ik kan mij nog herrineren dat ik toen samen met onze buurman Frans Brans In Erp het Altaar gehaald heb.Hij was toen zowat de enigste in Boerdonk die een tractor had vandaar.Wij reden toen over de zandige Boerdonkse dijk die toen nog niet verhard was.Het was inderdaad een groot feest zeker omdat dit nog nooit voorgekomen was in Boerdonk.Het hele dorp was uitgelopen.
Henk Buijks (namens BHIC) zei op 28 januari 2009 om 15:00
Deze foto is zo te zien een echte treffer, omdat blijkbaar heel Boerdonk op die gedenkwaardige 15e augustus dit feest wilde bijwonen.

Mij valt wel op dat sommigen ervan overtuigd zijn dat het jaartal 1956 was, anderen kiezen resoluut voor 1959. Wie hebben er nu gelijk?
Jan v d Berg zei op 29 januari 2009 om 11:36
Met veel interesse de discussie gevolgd.Ik was ook van mening dat het in 1959 was.Ik heb het boekwerk nog eens nagelezen dat uitgegeven is bij het 125 jarig bestaan van de parochie Boerdonk.Daarin staat te lezen dat het inderdaad 15 Aug 1956 is.
riette meulemans zei op 31 januari 2009 om 09:54
Leuk, welk jaar zou het nu zijn?
Is dat niet op te zoeken in b.v. een kerkelijk archief?

groetjes, Riette

riette meulemans zei op 31 januari 2009 om 14:58
Om het helemaal zeker te weten heb ik contact gezocht via de mail met de abdij in heeswijk.
Het was 1956. probleem uit de wereld.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 1 februari 2009 om 17:15
Riette, bedankt, mede namens al degenen die hierover nog twijfelden.
maria Coolen-Kanters zei op 13 februari 2012 om 11:28
Halllo,na lange tijd nog eens een reactie op dit feest van 15 aug 1956.
Neomist Alphons vd Heijden. Broer van Harrie vd Heijden uit de lekerweg in Boerdonk.(was niet de enige broer)en had nog veel zussen.Alphons woont nog steeds in Duitsland in Beieren. Een klooster? van de Norbertijnen in Heeswijk.Ik vond een feestgids en daar staat de dagindeling in. en wat de geestelijken betrof zal ik het op schrijven zoals in de feestgids stond,dat zal wel kloppen.dagindeling
9.30 afhalen van de neomist.10.00uur Eerste Plechtige H Mis; de weled Heer Rogier(dit was zijn priesternaam) vd Heijden.Assistentie:Pastoor P&gt;J&gt; de Glas. Diaken Pater Vincent van Rooij O.P. Subdiaken Weleerw. Heer Edmunt Manders O.Praem.Feestwredicatie Pastoor C v Uden.
11.30uur huldiging door de parochie.
13.00uurtot 14.00uur RECEPTIE
15.00uur Plechtig Lof. tot zover!!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 13 februari 2012 om 11:44
Leuk, @Maria, dat je nog meer aanvullingen kon geven op hetgeen al over deze foto bekend was! Zo'n feestgids is dan natuurlijk een eersteklas bron.
Jouw reactie riep bij mij wel 'n vraag op: bedoelde je te zeggen dat Alphons in een Norbertijnenklooster in Beieren woont en dat dat klooster nauwe relaties onderhoudt met de abdij van Heeswijk?
Maria Coolen-Kanters zei op 13 februari 2012 om 13:08
Ja Henk inderdaad hij woont daar al heel lang.
Is daar volgens mij een korte tijd na zijn priesterwijding naar toe gegaan. Of hij toen al meteen Pastoor is geworden weet ik niet, maar heeft heel lang een parochie onder zijn hoede gehad.
Weet dat hij om gezondheidsredenen heeft moeten stoppen.
Maar woont nog altijd in Hunderdorf? waar de abdij Windberg staat wat een Jeugdhuis was,weet niet of dat nog zo is.Maar een ding is zeker het heeft relaties of hoort bij Abdij van Berne Heeswijk. Weet dat er ook heel lang een V Veghel uit het Dorshout uit veghel als priester was en een v Helvoirt uit .....weet ik niet,maar ook uit de buurt.
Tot zo ver de aanvulling! gr maria
Maria Coolen zei op 10 maart 2013 om 19:21
laatste nieuws.

Pater Rogier(Alphons vd Heijden) voor wie de mis met drie heren was 25 augustus 1956.
Hij was toen zoals men dat noemde de Neomist.

Alphons was geboren 14-06-1928 in Boerdonk.
En is overleden 03-02-2013.
Begraven 07-02-2013 bij de abdij van de norbertijnen in Windberg(Duitsland)
Maria Coolen zei op 12 januari 2015 om 16:33
Hallo daar ben ik weer eens. Heb van Broer van Neomist Alphons enkele rectificaties gekregen.
De neef van de neomist die assistentie verleende was zijn Neef Antoon v Rooij.
Alphons is 1 jaar na zijn priesterwijding naar Het klooster in Windberg vertrokken.
Heeft daar het jeugdhuis nieuw leven ingeblazen.
15-08-1956 was zijn eerste H Mis,maar 08-08- 1956 is hij priester gewijd.
Cindy Eekels zei op 12 maart 2015 om 11:43
Dit is niet zo moeilijk. Deze foto hangt bij mijn oma in de keuken. Netjes in een lijstje nog helemaal in tactHier deed namelijk de broer van mijn opa Alfonds van der Heijden zijn eerste mis. Helaas is Alfonds inmiddels een paar jaar geleden in Duitsland in het klooster in Windberg overleden.
Rini de Groot. zei op 18 december 2021 om 00:13
Nee nu een H. Mis met één Heer. Vanmorgen woonde ik in de Antonius parochie in Nijnsel (St. Oedenrode) een Tridentijnse viering bij, een Stille H. Mis, zoals vroeger bezochten.
Op het moment de bedieners, Celebrant en Misdienaar, vanuit de sacristie het altaar benaderde klonk een belsignaal. Dat werd vóór de vernieuwing niet gegeven iedereen bleef toen geknield zitten bij benadering van de 'dienders' nu gaan gelovigen uit eerbied staan. Jammer, de handdruk is door de corona vervallen, nee ik wil niet naar die tijd terug.
Genoot van de talloze ‘bewegingen’ door de Celebrant, als kind dachten we dat geleerd werd in de twaalfjarige opleiding.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.