skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

BHIC zet 17 vrijwilligers in het zonnetje

Margot America
Margot America Bhic
12 december 2016
bijgewerkt op 15 december 2016
Vijfentwintig jaar trouwe dienst 

 

Vanmiddag omstreeks 15:00 uur vieren maar liefst 17 vrijwilligers hun zilveren jubileum bij het BHIC. Al vijfentwintig jaar lang houden zij zich wekelijks bezig met het verwerken van gegevens van de burgerlijke stand, de doop- trouw- en begraafboeken, rechtbankvonnissen, schepenakten en bijvoorbeeld beschrijvingen van foto’s. Een belangrijk moment om bij stil te staan, want daarmee zorgen zij dat deze gegevens via internet beschikbaar worden gesteld aan een breed publiek dat zich interesseert in onderzoek naar voorouders.

Op 18 oktober 1991 stuurde het voormalige Rijksarchief in Noord-Brabant een uitnodiging naar deze jubilarissen. Hun eerste ‘vrijwilligersklus’ betrof het bewerken van Memories van Successie van circa 1818 tot 1900. De originele stukken die in zeer slechte staat verkeerden, moesten verfilmd worden en gelijktijdig beter toegankelijk worden gemaakt. Een Memorie van Successie is een stuk dat vermeldt welke bezittingen een overledene had en wie de erfgenamen zijn. De tegenprestaties die werden geboden: gezellige sfeer in een prachtige werkomgeving, koffie en thee tijdens de pauzes, werken in een groep met originele archiefstukken en reiskostenvergoeding. Na dit project zouden er voor hen nog vele volgen, zoals de doop-, trouw- en begraafboeken en gegevens van de burgerlijke stand, rechtbankvonnissen, notarisakten, oud rechterlijke archieven, schepenakten, bevolkingsregisters, militieregisters en nog veel meer.  

Volontairs van het eerste uur  

Dankzij de enorme bereidwilligheid van vrijwilligers kan het BHIC deze gegevens online zetten en kunnen belangstellenden deze stukken raadplegen voor hun onderzoek. Er staan op dit moment meer dan 16.000.000 namen en 7 miljoen akten in de databases van het BHIC. “Het is een zeer hartelijke groep mensen die hier met veel energie en plezier elke week van de partij is. Daar heb ik veel respect voor. Er is altijd een ontspannen sfeer en de inzet is enorm. Het is de meest ideale groep om als coördinator te mogen begeleiden”, vertelt Hugo van der Zande, de huidige begeleider van de ongeveer honderd vrijwilligers die het BHIC in totaal telt.

“Niet alleen genealogische gegevens gaan hier wekelijks door de handen van de vrijwilligers van het BHIC, sommigen verwerken ook beschrijvingen van foto’s die via internet te bekijken zijn. Weer anderen werken aan de notaris- en schepenakten: samenvattingen van akten van schepenen en notarissen uit het lokale werkgebied van het BHIC uit de periode van de 16de eeuw tot en met de 19de eeuw. Het BHIC kan deze prachtige bronnen alleen ontsluiten dankzij de loyale medewerking en de nauwgezetheid van deze vrijwilligers.” Alle reden dus voor het BHIC om ze deze dag extra in de bloemen te zetten.

         

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!