skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

20 miljoen Brabanders in onze database, wat een mijlpaal!

Margot America
Margot America Bhic
15 februari 2021
bijgewerkt op 31 maart 2021
Personendatabase BHIC groeit door . . .

 

Je leest het goed! We hebben de grens van meer dan 20 miljoen vermeldingen bereikt. Daarmee is www.bhic.nl/stamboom niet alleen de populairste archiefdatabase van het BHIC, maar ook de grootste van de provincie. In deze database kan iedereen zoeken naar vermeldingen van personen in archiefakten. 20.000.000 is trouwens wel een mijlpaal om even bij stil te staan, want waar komen al die gegevens vandaan en niet te vergeten: aan wie hebben wij dit allemaal te danken?

Onmisbare vrijwilligers
De database kwam tot stand dankzij honderden onmisbare vrijwilligers die ons al decennia lang helpen bij het invoeren van gegevens uit oude akten in de computer. Vincent van de Griend en Rens van Ballegooij begeleiden onze vrijwilligers en zijn dagelijks betrokken bij al het werk dat hierbij komt kijken.

Rens: "We hebben de gegevens uit een grote hoeveelheid aan bronnen. De bekendste daarvan zijn wel de DTB-boeken (doop-, trouw- en begraafboeken) en de Burgerlijke Stand registers. Maar ook de bevolkingsregisters, persoonsgegevens uit de memories van successie, de gevangenisregisters en de militieregisters zijn opgenomen in deze immense database. Onze vrijwilligers zijn nu met name bezig met de Burgerlijke Stand registers, de rechtbankarchieven en de DTB-boeken. Maandelijks komen er ongeveer 20 registers online met daarin enkele honderden tot wel een duizend personen per register.”

Hoe ze precies te werk gaan? Vincent vult aan: “Uit de originele documenten voeren zij de gegevens in, in een database. Denk daarbij aan de voor- en achternamen, maar ook de geboortedata, beroepen en geboorteplaatsen. Dat klinkt misschien als een kwestie van snel overnemen, maar het kan een heel gepuzzel zijn om die gegevens te filteren uit de oude handschriften en vreemde talen (Frans of Latijn) die terugkeren in de bronnen die Rens noemt. Bovendien zijn we in de afgelopen jaren nauwkeuriger gaan invoeren: vroeger zijn van sommige bronnen bijvoorbeeld alleen de voorletters van geregistreerde personen ingevoerd, maar nu vullen we die aan met de volledige naam. Da’s makkelijker zoeken voor digitale bezoekers dus.”

(lees verder onder het plaatje)

 

Ondanks de corona-crisis werken de vrijwilligers van het BHIC dus nog hard door om dé genealogische database van Noord-Brabant nóg beter te maken. Bovendien houden ze zich niet alleen bezig met het invoeren van de registers, maar controleren zij ook nog eens alle registers die zijn ingevoerd. Dit om de kwaliteit van onze database te waarborgen.

Toekomst
Voor de toekomst willen we onze database verder uitbreiden. We voegen steeds meer bronnen toe om de database zo compleet mogelijk te maken. Goed nieuws voor alle genealogische onderzoekers dus! Mocht je in het verleden vast zijn gelopen, mogelijk is er nu wel al een oplossing voor je te vinden.

Op naar de 25 miljoen!
Het indexeren en online zetten van die gegevens moet gezien worden in de context van een algemene trend van archieven om zoveel mogelijk openbaar en gemakkelijk vindbaar te maken. Vrijwilligersbegeleiders Rens en Vincent zijn trots en bedanken alle vrijwilligers van het BHIC die daar keihard voor werken. Samen roepen ze in koor: op naar de 25 miljoen!”

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!