skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Archief Commissaris van de Koningin misschien wel best toegankelijke archief van Brabant?

Margot America
Margot America Bhic
10 maart 2016
Van der Harten: “Het aangename met het nuttige verenigen is een eigenschap, die de zuiderling, naar we menen, bij uitstek verstaat…”

Archieven toegankelijk maken, dat doen we bij het BHIC in ‘s-Hertogenbosch al jaren, maar de huidige stand van techniek maakt ons werk er wel een stuk eenvoudiger op. En het werk van historisch onderzoekers bovenal! Konden archivarissen vroeger namelijk niet meer doen dan op hun best beschrijven waar een dossier over ging, met behulp van nieuwe scantechnieken kan zo’n zelfde dossier tegenwoordig heel gemakkelijk woord voor woord doorzoekbaar worden gemaakt. En op grote schaal geldt dit natuurlijk voor hele archieven.

Bijvoorbeeld het archief van de Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant over de periode 1970-1986. Voorheen kon je alleen náár dossiers in dit archief zoeken, niet meteen ín de dossiers. Die kon je pas inzien als je ze eerst via een algemene beschrijving gevonden had, net als voor alle andere archieven geldt. Maar nu wordt steeds vaker ocr (optical character recognizing: automatische tekstherkenning) ingezet om ook direct de inhoud van de dossiers zelf doorzoekbaar te maken. Zo gaat het zoeken sneller en vind je bovendien meer informatie. Deze techniek werkt alleen bij getypte teksten en ook niet altijd foutloos, maar het is een reuzesprong voorwaarts voor historisch onderzoek. Bij kranten en tijdschriften werd deze techniek dan ook al vaak toegepast.

Papieren erfenis van drie CdK's
Tussen de jaren 1970 en 1986 stonden achtereenvolgens drie commissarissen in onze provincie aan het roer: Constant Kortmann, Jan Dirk van der Harten en – de bekendste – Dries van Agt. Hun papieren erfenis kun je nu doorzoeken, bijvoorbeeld toespraken die de heren hielden. Van openingstoespraken tijdens hun eerste bijeenkomst met Provinciale Staten tot woorden van welkom aan Brabanders en Brabantse organisaties die in deze jaren het provinciehuis bezochten. Interessant zijn ook dossiers met informatie over de vele werkbezoeken die de commissaris aflegde aan de gemeenten in Brabant. Zo leren we wat er in die gemeenten belangrijk werd gevonden om onder de aandacht van het provinciebestuur te brengen. De economische neergang van industrie en werkgelegenheid of toch de komst van een overdekt zwembad? Maar ook meer landelijke onderwerpen komen in het archief naar voren. Denk aan adviezen voor de minister van Binnenlandse Zaken over het oplossen van de problematiek rond Molukkers.

Zoeken
Over alle aangelegenheden waarbij de Commissaris van de Koningin betrokken was kun je in dit archief dus informatie terugvinden. En dat kan nu nóg beter dan voorheen het geval was. Woord voor woord zelfs. Klik op de homepage op ‘Archieven’ en tik in het zoekvenster vervolgens de zoekterm ‘Commissaris van de Koningin CdK, 1970 - 1986’ in, of...

Ga direct naar het archief

“In overleg met secretariaat een programma voorbereid dat een zware dag in het vooruitzicht stelt. De schoonheid van het te bezoeken gebied en de hartelijkheid van de Brabanders die er wonen zullen, zo is te hopen, het karwei dat wacht, aangenaam maken. Het aangename met het nuttige verenigen is een eigenschap, die de zuiderling, naar we menen, bij uitstek verstaat. Brabant wil proberen u zeker een plezierige indruk mee te geven.”  Dit stond in een brief van de Commissaris van de Koningin, Jan Dirk van der Harten, aan het voorbereidingscomité ter voorbereiding van een koninklijk bezoek van prinses Beatrix en prins Claus aan Brabant in 1978. De foto hierboven is trouwens genomen tijdens een ander koninklijk bezoek, namelijk in oktober 1981 te Vught. Links staat Jan Dirk van der Harten.

Foto boven: Deze machinist van Ganzewinkel helpt de Commissaris van de Koningin, Constant Kortmann, tijdens de officiële start van de continubouw Zuid in Veghel. (fotocollectie BHIC, 1965)