Archief strafvonnissen rechtbank Eindhoven 1838-1877 online

17 september 2018

Het gaat om meer dan 10.000 vonnissen die kunnen worden doorzocht op persoonsnaam, geboortedatum, woonplaats, beroep of misdrijf

 

Doe je onderzoek naar misdaad in de 19e eeuw? Of wil je weten of je voorouders ooit voor de rechter moesten verschijnen? Dan heb je geluk! Want sinds deze week staat het volledige archief aan strafvonnissen van de arrondissementsrechtbank in Eindhoven (periode 1838-1877) online op de website van het BHIC.

Het gaat om meer dan 10.000 vonnissen die kunnen worden doorzocht op persoonsnaam, geboortedatum, woonplaats, beroep of misdrijf. Van ieder vonnis – van stroperij en bedelarij tot diefstal en mishandeling – is bovendien het originele archiefdocument gedigitaliseerd en online te bekijken en te downloaden.

Onderzoek naar criminaliteit in heden en verleden is populair. Met het online komen van het archief van de rechtbank in Eindhoven zetten we een nieuwe stap in het verbeteren van de toegankelijkheid van archiefbronnen die dit onderzoek mogelijk maken. In onze database vind je op dit moment meer dan 260.000 vonnissen van álle rechtbanken in Noord-Brabant vanaf 1811, waaronder Eindhoven.

Zoeken naar strafvonnissen

Over de rechtbank in Eindhoven
Op 1 oktober 1838 begon een nieuwe rechterlijke organisatie te functioneren. Noord-Brabant werd verdeeld in drie arrondissementen: 's-Hertogenbosch, Breda en Eindhoven. In de hoofdplaats van ieder arrondissement kwam een arrondissementsrechtbank, zo ook in Eindhoven. In de loop van de tijd ontstond oppositie tegen het grote aantal rechterlijke instanties in Nederland. Op 15 mei 1877 trad een nieuwe wet in werking. De belangrijkste wijziging voor het arrondissement Eindhoven was wel dat de aanwezige rechtbank als arrondissementsrechtbank werd opgeheven. Er bleef wel een kantongerecht aanwezig. 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Deel dit op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken