skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

BHIC geeft grootste collectie Brabantse stamboomgegevens vrij als open data

Margot America
Margot America Bhic
5 april 2016
Zelf aan de slag met historische persoonsgegevens

  

Wil je weten waar in Brabant gedurende de afgelopen eeuwen de meeste kinderen werden geboren? Hoe ver uit elkaar de geboorteplaatsen van Brabantse huwelijkspaartjes lagen? Of welke regio de meeste criminelen heeft voortgebracht? Die vragen kun je niet beantwoorden door te zoeken in de stamboomdatabase van het BHIC. Maar nu is er open data, zodat je zelf aan de slag kunt met deze historische persoonsgegevens!

Veel mensen in Nederland tot ver daarbuiten duiken in hun familiegeschiedenis en onderzoeken hun stamboom. Het BHIC wil met het beschikbaar stellen van een grote set genealogische data (historische persoonsgegevens) iedereen de kans geven om op een heel andere manier met deze data aan de slag te gaan dan via haar eigen website www.bhic.nl kan. Dat laat zich hopelijk vertalen in zoekmachines met innovatieve functies, infographics rond demografische thema's, koppelingen met andere historische informatiebronnen en meer fraais. Hergebruik van deze data vergroot het publieksbereik van archiefcollecties, biedt verrassende inzichten, roept nieuwe vragen op en laat iedereen op zijn of haar eigen manier zoeken naar de antwoorden.

Wat zit er in de dataset?

De dataset bevat meer dan 15 miljoen persoonsvermeldingen en beslaat een periode van ruim vier eeuwen. Het gaat kortweg om dezelfde indexen en afbeeldingen die ook via de zoekmachine op www.bhic.nl/stamboom toegankelijk zijn: doop-, trouw- en begraafboeken, burgerlijke stand, bevolkingsregister, memories van successie, militieregisters en inschrijvingsregisters van de Brabantse strafgevangenissen. 

De dataset bevat records met persoonsvermeldingen op basis van originele aktes in archieven. Veel records zijn bovendien gekoppeld aan een digitale afbeelding van de akte waar deze gegevens uit zijn gehaald. De dataset is niet compleet en bevat fouten, het BHIC verbetert de dataset voortdurend op basis van feedback van gebruikers en vult de set aan met nieuwe gegevens.

Het BHIC biedt haar genealogische data als open data aan via het Open Data platform van softwareleverancier Picturae. Er zijn verschillende manieren om de data te downloaden. Iedereen mag deze gegevens vervolgens zonder toestemming van het BHIC kopiëren, veranderen, verspreiden en uitvoeren, zelfs voor commerciële doeleinden.

Voor meer informatie en de dataset, ga naar: www.bhic.nl/opendata

Praktijkvoorbeeld

Goed voorbeeld van het gebruik van open data is de website Open Archieven, een zoekmachine waarmee je de genealogische gegevens van vele Nederlandse archieven kunt doorzoeken. Via www.openarch.nl kunnen nu ook de persoonsvermeldingen van het BHIC worden doorzocht. Open Archieven biedt echter ook andere zoekopties dan je op de website van het BHIC kunt gebruiken. Meerdere manieren dus om in dezelfde archiefgegevens te zoeken, voor ieder wat wils.


Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!