skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

BHIC heeft een eigen e-depot

Margot America
Margot America Bhic
23 juli 2021
Naast kilometers kasten nu ook een duurzaam e-depot

 

Goed nieuws voor alle overheden die voor hun digitale archief gebruik maken of willen maken van onze digitale e-depotomgeving. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft onlangs besloten zich te oriënteren op een eigen voorziening. Inmiddels is de aanbestedingsprocedure afgerond. Daarbij is Preservica als winnaar uit de bus gekomen, meer specifiek de Cloud Edition Professional. Met dit nieuwe e-depot hopen we onze klanten nóg beter te bedienen.

Het BHIC woonde al een aantal jaren in bij de e-depotvoorziening van het Nationaal Archief en het BHIC beheert hier al de nodige terabytes. Echter, het Rijk heeft besloten om per 1 januari 2024 uit te treden uit de gemeenschappelijke regelingen die de Regionale Historische Centra (RHC’s) aansturen. Dit vormde de trigger om ons te gaan concentreren op een eigen voorziening.

Behoud digitaal archief
Het e-depot is een ruimte waar digitale informatie kan worden bewaard en beheerd. Speerpunt hierbij is dat de houdbaarheid van informatie over langere tijd kan worden gewaarborgd. Het is dus bedoeld voor digitaal archief. Het gaat dan onder meer om informatie van de deelnemers aan het BHIC (provincie, gemeenten, waterschappen en gemeenschappelijke regelingen). Daarnaast acquireert het BHIC ook archieven van particuliere archiefvormers zoals verenigingen, stichtingen, bedrijven en instellingen en uiteraard persoonlijke collecties. Voor zover deze digitaal geboren zijn, zullen deze eveneens worden opgenomen in het e-depot.

Kilometers stellingkasten versus e-depot
Onze bewaarruimte bestaat nu nog voornamelijk uit kilometers stellingkasten waarin vele archiefstukken worden bewaard. Het digitale tijdperk stelt echter andere eisen aan de manier waarop informatie wordt bewaard, zeker nu steeds meer overheden de omslag naar digitaal werken volledig hebben ingezet. De urgentie om informatie duurzaam te bewaren neemt dan ook zienderogen toe. Dat vraagt om een andere benadering; een andere organisatie.

Zoals gezegd wordt in de huidige e-depotomgeving al de nodige informatie bewaard. Het gaat dan vooral over series bouwvergunningen. Een deel van deze informatie is nu al beschikbaar via het publieksportaal (zie ook: https://edepot.bhic.nl). Het is uiteraard de bedoeling dat ook iedereen de informatie in het ‘nieuwe’ e-depot kan bekijken. Het digitale BHIC-archief wordt straks toegankelijk via www.bhic.nl. Daarvoor moeten we nog een aantal stappen zetten. In de tussentijd kan iedereen gebruik blijven maken van de huidige voorziening.

We houden jullie uiteraard op de hoogte van de vorderingen. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.

(Met dank aan Ton de Looijer voor de input)

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!