skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

BHIC in koninklijke kringen tijdens Open Monumentendag

Margot America
Margot America Bhic
28 augustus 2013
BHIC in koninklijke kringen tijdens Open Monumentendag

Een prachtige foto van koningin Juliana, een oude filmopname van een koninklijk bezoek aan Den Bosch in 1913, oude archiefstukken van de hertogen van Brabant en interessante lezingen en rondleidingen. Op zaterdag 14 september 2013 van 10.00 tot 17.00 uur tijdens Open Monumentendag staat het BHIC weer bol van mooie activiteiten voor het publiek. Centraal staat de expositie die het Stadsarchief ‘s-Hertogenbosch heeft samengesteld rond het thema ‘Macht en Pracht’.

Expositie ‘Macht en Pracht’
Op de expositie zijn historische archiefstukken te zien die te maken hebben met belangrijke en vorstelijke personen in relatie tot ’s-Hertogenbosch. Je kunt denken aan de hertogen van Brabant, maar ook aan prinses Beatrix, en koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Ook is er een overzicht te zien van foto’s van koninklijke bezoeken aan de stad ’s-Hertogenbosch in de 19e en de 20ste eeuw. Daarnaast is er voor belangstellenden doorlopend een film te zien van 100 jaar koninklijke bezoeken aan ’s-Hertogenbosch. Deze bestaat uit een compilatie van historische films van koninklijke bezoeken. Daarbij zijn ook de oudste bewegende beelden van ’s-Hertogenbosch, namelijk van het bezoek van koningin Wilhelmina en prins Hendrik in 1913. Verder van koningin Juliana en prins Bernhard in 1949, prinses Beatrix en prins Claus in 1965 tot en met het recente bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan ’s-Hertogenbosch. Een bijzondere bezienswaardigheid is het onlangs door de gemeente Den Bosch aangekochte schilderij van het Beleg van ’s-Hertogenbosch, dat speciaal naar de Citadel verhuist voor deze expositie. ‘Macht en pracht’ is te zien in de Willem en Mariezaal.

Beleg van ’s-Hertogenbosch Jan van Boxtel vertaalde de Latijnse uitgave van Daniël Heinsius over het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629. Tijdens de officiële opening op het buitenterrein van de Citadel wordt het eerste exemplaar van deze publicatie door een zeer bijzondere gast overhandigd aan Wethouder Van Olden van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Deze bevat fraaie kaarten, illustraties en teksten van de beide overgaveverdragen, en persoonlijke notities van prins Frederik Hendrik.

Lezingen
Om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur zal Jan van Boxtel in de Frederik Hendrikzaal een korte lezing houden over de achtergronden en de totstandkoming van zijn boek ‘Daniel Heinsius, het beleg van ’s-Hertogenbosch in 1629’.

Verder geven De Stadspijpers een concert op het buitenterrein van de Citadel en is de Citadel startpunt van rondleidingen, verzorgd door gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Jonge bezoekers komen ook aan hun trekken, zij kunnen een mooie gekalligrafeerde akte op perkamentpapier laten voorzien van een mooie lakstempel. 

Expositie ook tijdens Maritiem ‘s-Hertogenbosch De expositie ‘Macht en Pracht’ loopt door tot en met Maritiem ’s-Hertogenbosch: dus ook van dinsdag 17 september tot en met donderdag 19 september, telkens van 09.00 – 16.00 uur en op zaterdag 21 en zondag 22 september (tijdens Maritiem ‘s-Hertogenbosch), telkens van 10.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.

Informatie
Het volledige programma van Open Monumentendag ’s-Hertogenbosch vind je in het speciale magazine van Open Monumentendag. Dit magazine is op diverse plekken in de stad te verkrijgen. Het volledige programma van Maritiem ’s-Hertogenbosch vind je hier.