skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

BHIC pakt uit met decemberacties rond 'Schatkamers van Nederland'

Margot America
Margot America Bhic
19 november 2012
Kaarten wijzen de weg langs historische sporen

BHIC pakt uit met decemberacties rond ‘Schatkamers van Nederland’

Nederland ontdekken aan de hand van zijn historische kaarten. Dat is de uitdaging die de ANWB, het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), het Nationaal Archief en de overige Regionaal Historische Centra bieden in ‘Schatkamers van Nederland’. In geen ander land ter wereld is het landschap zo door mensenhanden gemaakt. Hoe dat in de loop der eeuwen is gebeurd, laten de duizenden kaarten in onze nationale en regionale archieven zien. ‘Schatkamers van Nederland’, een box met een geïllustreerd boek en 24 historische kaarten, toont de mooiste en meest bijzondere kaarten en vertelt het verhaal van deze kaarten en van de tijd waarin ze werden gemaakt. Het BHIC organiseert ter gelegenheid hiervan in de feestmaand december diverse acties voor zijn (digitale) klanten.

De variëteit aan kaarten is groot: naast een spionagekaart van Filips II en een kaart van de eerste autoweg van Friesland, bevat de uitgave 22 andere kaarten, die onze twaalf provincies karakteriseren. Ook van Noord-Brabant zijn er twee prachtexemplaren opgenomen. Elk hoofdstuk bespreekt een provincie aan de hand van twee historische kaarten. De kaart zelf krijgt aandacht, wordt geïnterpreteerd in het licht van de geschiedenis en verrijkt met ander kaartmateriaal en historische foto’s. Voor elke provincie wordt ook een wandel-, fiets- of autoroute gegeven om de sporen met eigen ogen te volgen. 

Op jacht naar de schat…kamer! Ter gelegenheid van deze uitgave heeft het BHIC de hele maand december diverse acties op touw gezet. Zo heeft het tien van deze ‘Schatkamers’ verspreid door Noord-Brabant. Vanaf 1 december ligt deze box met daarin het boek op diverse cultuurhistorische plekken zoals kerken en musea. Wil je ook de bijbehorende kaarten? ‘Like’ dan onze Facebookpagina en geef de speciale code op de box door. Wij sturen de kaarten dan naar je toe! Uiteraard maken ook de vaste bezoekers van het BHIC kans op deze mooie aanwinst. De hele maand december verloot het BHIC iedere dag één box onder hen, zowel op de locatie in Den Bosch als in Grave. De vraag is dan ook: “Ga je mee op jacht naar deze schat?” 

‘Schatkamers van Nederland’ • Box met naslagwerk en 24 losse, historische kaarten variërend van de middeleeuwen tot de Koude Oorlog;
• Alle kaarten zijn eenzijdig bedrukt en eenvoudig uit te vouwen en op te hangen;
• Per provincie twee historische kaarten en een wandel-, fiets- of autoroute;
• Voorzien van uitgebreide cartografische achtergrondinformatie.

Daarmee is deze gezamenlijke uitgave een geschiedenis van de Nederlandse provincies, verbeeld door het werk van onze kaartmakers. Schatkamers van Nederland kost â?¬ 32,95 en is te koop bij de ANWB winkel en in de boekhandel. De box is ook online te bestellen, onder andere via bij de ANWB webshop.