skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

BHIC werft bijzonder stukje Brabantse geschiedenis: Javanen in de Polder

Margot America
Margot America Bhic
23 september 2016
bijgewerkt op 30 september 2016
Hiermee gaat de sociale geschiedenis van de Javaanse Surinamers niet verloren en kan een breed publiek straks kennisnemen hiervan

 

Op 23 september 2016 heeft de Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie (STICHJI) zijn (digitale) verzameling van het erfgoedproject ‘Javanen in de Polder’ geschonken aan het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch. Hiermee wordt er stil gestaan bij de geschiedenis van de vestiging van Javaanse Surinamers in Noord-Brabant ruim veertig jaar geleden. Door deze documenten in bewaring te geven aan het BHIC gaat de sociale geschiedenis van de Javaanse Surinamers niet verloren en kan straks een breed publiek kennisnemen van dit bijzondere stukje Brabantse historie.

Nóg een nieuwtje: Dit is het eerste volledig digitale archief dat wordt overgedragen en meteen ook wordt opgenomen in ons E-depot.

Het verzamelde materiaal van STICHJI dat in de toekomst via de website van het BHIC toegankelijk zal worden, bevat digitale reproducties (vanaf 1975) van gesprekken met Javaans Surinaamse migranten, verhalen, foto’s/films en aanvullende documenten, zoals krantenartikelen en publicaties. Er zit veel beeld- en documentatiemateriaal bij uit persoonlijke archieven van migranten. Ook audioverslagen maken hier deel van uit.

40 jaar geleden
Een maand voor de onafhankelijkheid van Suriname, op 31 oktober 1975, kwam een groep van 398, merendeels Javaanse ouderen, aan op Schiphol. Het was de bedoeling geweest dat ze zouden doorreizen naar Indonesië, ooit het land van herkomst. Dat gebeurde echter niet, de groep werd inderhaast opgevangen in het seminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Tegen wil en dank was niet Java, maar Sint-Michielsgestel de eindbestemming. Jaren later werd voor hen een bejaardenoord gebouwd met de naam ‘Nieuw Beekvliet’. En zo kwamen vooral in 1975 en de jaren daarna duizenden Javanen naar Nederland en ontstonden er, ook door het Nederlandse spreidingsbeleid, een aantal concentraties van Javaanse Surinamers in Nederland. In Noord-Brabant waren die concentraties in Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel.

Javanen in de Polder
De Stichting Comité Herdenking Javaanse Immigratie is in 2012 gestart met het project ‘Javanen in de Polder’ (pilots in de regio Den Haag en Noord-Brabant) om te voorkomen dat het Javaans-Surinaamse erfgoed verloren gaat. De sociale geschiedenis van de Javaanse Surinamers in Nederland kan hiermee vanuit hun eigen beleving belicht worden. Het erfgoedmateriaal omvat onder meer beeld, audio- en documentatiemateriaal van het persoonlijke leven, maar je kan ook denken aan begraafplaatsen, moskeeën, eethuizen, woonzorgvoorzieningen voor ouderen. Het documentatiemateriaal wordt aan bestaande regionale archieven in Nederland in bewaring gegeven. Voor de Brabantse verzameling heeft STICHJI in 2013 het BHIC benaderd. Nu is het zover en is het overgedragen.

Achtergrondinformatie over het project Javanen in de Polder vindt u op www.vijfeeuwenmigratie.nl. Ook op de website van het BHIC leest u meer over de geschiedenis van de Javaanse Surinamers in Noord-Brabant.

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!