skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

BHIC winnaar IVI Award: prijs voor “Innovatie voor Informatie”

Margot America
Margot America Bhic
18 november 2014
bijgewerkt op 19 november 2014
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft met zijn nieuwe website ‘Het geheugen van Brabant’ de IVI Award in de wacht gesleept, de prijs voor “Innovatie voor Informatie”.

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft met zijn nieuwe website ‘Het geheugen van Brabant’ de IVI Award in de wacht gesleept, de prijs voor “Innovatie voor Informatie”. Na een toelichting van alle genomineerde inzendingen heeft de jury vanmiddag de winnaar bekendgemaakt tijdens het KNVI congres in Nieuwegein, het jaarlijkse congres voor alle informatieprofessionals in Nederland. De prijs bestaat onder meer uit innovatiesupport ter waarde van 12.500 euro en uitgebreide aandacht in het maandblad Informatie Professional, mediapartner van deze award.

Het zijn volgens de jury niet zozeer de toegang tot digitaal bronnenmateriaal en zoekmachines die bij hen in het oog zijn gesprongen, maar juist de interactieve, digitale (samen)werking tussen bezoeker/onderzoeker en archivaris. Dus het feit dat geschiedenisliefhebbers verhalen insturen, reageren op het forum, elkaar helpen en tips geven; die community rond het BHIC maakt de nieuwe website ‘Geheugen van Brabant’ zo bijzonder.

Uit het juryrapport

Hier is een regionaal samenwerkingsverband van archieven en collecties waar de functies informatie en ontmoeting en debat met nieuwe middelen worden vormgegeven. De samenwerkingspartners verbinden de collecties daadwerkelijk met mensen, en transformeren ze tot verhalen. Dat is goed uitgevoerd en schaalbaar. BHIC doet ook daadwerkelijk aan crowdsourcing, op natuurlijke wijze vervlochten met de bestaande site. Een profiel is ook echt een plek om kennis en content in te brengen. De site is daarmee een inspiratiebron voor de landelijke infrastructuur.

De jury heeft besloten de IVI-award 2014 toe te kenen aan het BHIC, omdat dit initiatief het beste voldoet aan de criteria:

  • sterke relatie met kerntaken;
  • impact en voorbeeldfunctie;
  • en mate van realisatie.

Digitale archivaris Christian van der Ven over het winnen van deze prijs: "Prachtig! Wel op gehoopt, maar zeker niet verwacht. Als BHIC zijn we natuurlijk apetrots met deze IVI Award. We zijn bovenal blij dat de jury met deze prijs een grote waardering uitspreekt voor al die mensen die elkaar op onze website digitaal ontmoeten, elkaar helpen op de forums, onderzoeksgegevens uitwisselen, verhalen schrijven en herinneringen delen.

Met de innovatiesupport die aan deze award verbonden is krijgen we adviezen om onze community verder te laten groeien en bloeien. We willen de organisatie van de IVI Award hartelijk danken voor deze fantastische erkenning voor al ons werk!"

Het BHIC wil ook graag zijn technische partners bedanken: Zicht online, Rotterdam (bouw website), Picturae, Heiloo (realisatie zoekmachine foto's en stamboom) en De Ree archiefsystemen, Groningen (realisatie zoekmachine archieven en boeken).