skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

BHIC zet 4000 foto's van de Abdij van Berne op internet

Margot America
Margot America Bhic
21 oktober 2013
De bijna 4000 foto’s geven een mooie inkijk in het bloeiende abdijleven

BHIC zet foto’s van de Abdij van Berne op internet

De Abdij van Berne kan bogen op een lange geschiedenis. Gesticht in Bern bij Heusden in 1134 vestigde ze zich na diverse omzwervingen in 1857 in Heeswijk. Daar kende het convent in de twintigste eeuw een bloeiend kloosterleven. Meer dan tienduizend foto’s uit die tijd illustreren dit. Het BHIC in ’s-Hertogenbosch heeft van de abdij de gelegenheid gekregen de vele interessante foto’s uit dit tijdperk te scannen en via internet te presenteren. Vanaf 22 oktober kan iedereen de eerste 4000 bekijken.


De fotocollectie toont het interne leven binnen de abdij. Centraal staan daarin de bewoners van de abdij, de liturgie en de beleving van het kloosterleven. Vele families uit Brabant en daarbuiten hebben een bijdrage geleverd aan de bevolking van het Heeswijkse convent. Een heerbroer of heeroom was de trots van de familie. Op het hoogtepunt telde de abdij meer dan tweehonderd leden. Buiten de kloostergracht was haar invloed eveneens merkbaar. Binnen Heeswijk lag de abdij aan de basis van Gymnasium Bernrode en Openluchttheater De Kersouwe. De huidige gemeentenaam Bernheze verwijst naar de abdij en kasteel Heeswijk was een van bevriende relaties in het dorp.

Ook buiten het dorp en de gemeente was de abdij aanwezig. Vooral de parochies die bediend werden door de witheren van Heeswijk onderhielden een sterke band met de abdij, die in veel gevallen vanaf de middeleeuwen doorloopt tot op de dag van vandaag: Heeswijk zelf, Berlicum en Middelrode, Lithoijen, Bokhoven, Elshout, Vlijmen, Hedikhuizen, Engelen en Haarsteeg. Diverse foto’s in het fotoarchief van de abdij zijn in deze plaatsen gemaakt. Voor Berlicum en Middelrode laten de foto’s en tekeningen van Hiëronymus Breugelmans, kapelaan in Berlicum van 1926 tot 1932, een fraai dorpsbeeld zien, soms zelfs in kleur.

Afgelopen jaren hebben Theo Kennis, Louis van de Meerendonk, Ton Rooijmans en Jos de Wolf, allen kenners van de geschiedenis van de abdij, aan Ger van den Hombergh verteld wat ze wisten van deze foto’s. Ger heeft dit vervolgens vastgelegd, zodat de foto’s met bijbehorende teksten nu door iedereen bekeken kunnen worden. Het BHIC is deze enthousiaste personen zeer erkentelijk voor hun bijdragen.
Soms was het op het eerste oog een fluitje van een cent, tenminste voor insiders (‘Da’s d’n Duitse Dop, of nee, toch nie, ’t is d’n Franse’), soms viel er een lange stilte. Foto’s van voor 1940 gaven de minste herkenning. De naoorlogse foto’s waren telkens aanleiding tot levendige verhalen uit het grijze verleden die weemoed en hilariteit opleverden en een mooie inkijk in het abdijleven van die tijd gaven: streng waar het volgens de normen van toen streng moest zijn, maar altijd overgoten met een relativerende Brabantse saus. Zo mocht ieder jaar op het feest van Onnozele Kinderen, 28 december, het jongste conventslid voor één dag de plaats van de abt innemen met alle voorrechten van dien, inclusief een eigen wapen, wapenspreuk en secretaris.

De foto’s die nu op internet geplaatst zijn vormen nog maar een deel van hele collectie. Het BHIC hoopt de komende jaren dit project te kunnen voortzetten. Lang hiermee wachten is geen optie, want dan resteren steeds meer nietszeggende foto’s, omgeven met vraagtekens.
De foto’s kunnen direct bekeken worden via: www.bhic.nl/abdijvanberne. Correcties en aanvullingen zijn van harte welkom en kunnen bij iedere foto afzonderlijk gegeven worden.