BHIC zet foto's Vught op wereldwijde Flickr

2 december 2008

BHIC ZET FOTOâ??S VUGHT OP WERELDWIJDE FLICKR  

 

Het BHIC is net als het landelijke Nationaal Archief in Den Haag gestart met het wereldwijd beschikbaar stellen van een deel van zijn collectie via de fotowebsite Flickr. De fotocollectie van Vught is een van de eerste collecties die het BHIC hierop heeft geplaatst. Hiermee wil het BHIC Vughtenaren in contact brengen met hun lokale verleden en het hoopt dat zij deze historische fotocollectie kunnen verrijken. Dat kan door reacties te geven op fotoâ??s.
 
Vught in de jaren â??30-â??50

Het gaat hierbij om fotoâ??s van Vught uit de periode 1930-1950. De totale collectie omvat bijna 1000 foto's. Wekelijks worden er ongeveer 200 toegevoegd. Belangstellenden wordt dus aangeraden de komende weken regelmatig naar de nieuwe aanwinsten te kijken.

Grotendeels zijn deze afkomstig uit de collectie van Fotopersbureau â??Het Zuidenâ??. Een bekende naam, maar ook kwalitatief een zeer mooie collectie. Er zitten bijvoorbeeld dorpsgezichten tussen, maar ook groepsfotoâ??s rond familiegebeurtenissen, portretten en fotoâ??s van retraitehuis â??Loyolaâ?? in Vught.

Sinds 2006 heeft het BHIC voor alle gemeenten van zijn werkgebied online geschiedenisboekjes gemaakt, een soort van interactief historisch platform voor alle inwoners. Vught en Cromvoirt hebben sinds vorig jaar ieder een online geschiedenisboekje. De twee â??boekjesâ? zijn via deze site te raadplegen. Door nu ook fotoâ??s aan te bieden op Flickr hoopt het BHIC een nog groter publiek te laten genieten van deze prachtige fotoâ??s. Vughtenaren worden dus van harte uitgenodigd om nu ook te surfen naar www.flickr.com/brabantbekijken en er bekenden en plekken in Vught te ontdekken en â?¦ te reageren op de plaatjes!

Flickr

Naast bewegende beelden zijn ook stilstaande beelden, fotoâ??s, enorm gewild bij het grote publiek. Flickr is een populaire internationale fotosite waarop mensen al meer dan een miljard fotoâ??s plaatsten. Iedere minuut worden er daar nog eens duizenden aan toegevoegd.

Het mooie van Flickr is, dat de service net als YouTube mensen uitnodigt fotoâ??s te becommentariëren, te taggen (eigen trefwoorden toe te kennen), als favorieten aan te merken of zelfs op eigen websites te gebruiken. Veel interactie dus!

 

 

 

 

 

 

Een foto uit de collectie â??Het Zuidenâ?: het interieur van de bibliotheek van de strafgevangenis in Vught, 1952.

 

Deel dit op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken