skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Wandeling: bingewatchend de feestdagen door!

Margot America
Margot America Bhic
17 december 2019
Kijk terug op de avontuurlijke wandelingen van René Bastiaanse door Brabant

 

Komisch, druk gebarend, geestdriftig en met oog voor detail. Tussen 1998 en 2005 zond Omroep Brabant het programma De Wandeling uit. Wekelijks namen René Bastiaanse en zijn cameraman Léon Hagedoorn zo’n 400.000 kijkers mee op sleeptouw door onze provincie. De Wandeling was razend populair. Niet alleen omdat René tv-kijkers voor zichzelf innam, maar ook voor het Brabantse erfgoed. De 240 afleveringen kun je nu terugzien op een nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC): www.dewandeling.tv.

Stoute jongens op pad
Het lijken wel stoute jongens die op pad gaan en avonturen beleven. Het leidde regelmatig tot hilarische taferelen als René Bastiaanse met zijn slungelige lichaam over sloten sprong, door maisvelden banjerde en via nauwe wenteltrapjes kerktorens beklom, op de voet gevolgd door een hijgende Léon. “Een wandeling is pas leuk als er avontuur in zit”, vertelt de presentator. “Bovendien moet het aangenaam vertier zijn.” Wekelijks nam hij de kijkers mee uit wandelen op bijzondere plekken in Brabant. Met zijn kenmerkende geestdrift en humor liet hij de Brabantse natuur en cultuur de revue passeren in smeuïge anekdotes en pikante verhaaltjes over de provincie. Toen het programma in 2005 stopte, misten de trouwe kijkers het programma. Regelmatig kwam dan de vraag waar ze de serie konden terugzien. Gelukkig is daar nu voor gezorgd!

Wandelen door heel Brabant
Zo trotseert René de vrieskou als hij in een aflevering het Mastbos bezoekt, het oudste productiebos van ons land. Hij vraagt zich daar af waarom het werd aangelegd en waarom er hier al vroeg veel uitspanningen waren?

Een andere keer trekt hij wandelend en marcherend door het centrum van Breda richting de Koninklijke Militaire Academie (KMA), dat vroeger het hof van de puissant rijke Hendrik III was. Zijn verhaal en de culturele bloei onder zijn bewind staan centraal in deze aflevering, net als de oude band tussen Breda en het huis Oranje-Nassau en de aanleg van de verdedigingswerken.

In weer andere afleveringen wandelt René door het Maasheggenlandschap of vaart hij door de Biesbosch. En wat doen kasteeleigenaren tegenwoordig om hun gebouw te onderhouden? Dat is een van de onderwerpen die hij aankaart terwijl hij wandelt van kasteel Maurick via Haanwijk naar Oud Herlaer.

Van een vaartocht op het Markiezaatsmeer, een wandeling door de grootste zandverstuiving van Europa of op het fort Giessen als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot een avontuur in De Peel en De Plateaux en de Hageven onder Bergeijk… Teveel om op te noemen. Immers, deze wandelaar trok met zijn wandelmaatje door heel Brabant.

www.dewandeling.tv
Je kunt de 240 afleveringen terugkijken wanneer je maar wilt. Ga naar: www.dewandeling.tv en zoek je favoriete plaats op de kaart of typ dit in het zoekvenster in. En vergeet niet een reactie achter te laten. De wandelingen duren ongeveer 15 tot 20 minuten.

Ga hier naar dewandeling.tv

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!