skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Doe je stamboomonderzoek voortaan regionaal!

21 september 2022
Je kunt bij Regionaal Archief Tilburg en het BHIC niet alleen op plaats en periode zoeken maar ook op omgeving.

 

Het BHIC en Regionaal Archief Tilburg lanceren geo-zoeken op hun websites. Doe je stamboomonderzoek voortaan regionaal! Je kon bij beide archieven al filteren op bijvoorbeeld de plaats en de periode, maar de omgeving is nu dus een extra selectietool.

Stamboomonderzoekers doorzoeken de databanken van vele archieven op persoonsgegevens. Zo kun je bij het BHIC onderzoek doen naar je voorouders als zij uit Noord-Brabant kwamen. Voorheen moest je precies weten uit welke plaats deze voorouder kwam. Met geo-zoeken kun je nu echter breder zoeken. Stel: je overgrootmoeder komt uit de omgeving van Uden, maar je weet niet precies welk dorp. Door de recente uitbreiding van het geo-zoeken, zoek je nu niet alleen op Uden, maar kun je breder zoeken met een straal van +5, +10 of +25 kilometer. Het voordeel voor bezoekers is dat je niet op een specifieke plaats hoeft te zoeken, maar kunt zoeken in een heel gebied rondom een plaats. Dit vergemakkelijkt het zoeken als je niet precies weet uit welke plaats een voorouder komt.

Standaard staat de zoekstraal op nul kilometer, waardoor je op de specifiek gekozen plaatsnaam zoekt. Je kiest zelf of je het zoekgebied groter of kleiner maakt. Het zoekresultaat kan weergegeven worden in een lijst, maar ook op een kaart. Daarin wordt gewerkt met een heatmap (zie afbeelding), met als extra mogelijkheid om in die kaart een gebied te selecteren. Door in kleuren weer te geven waar een familienaam veel, weinig of niet voorkwam, is de verspreiding van een naam duidelijk te zien.

Het BHIC en het archief in Tilburg werkten hiervoor nauw samen. De voorbereiding was een enorme klus omdat de geo-namen uniform ingevoerd moesten worden en gekoppeld aan de al gebruikte plaatsnamen. Invoeren is mensenwerk, dus een verkeerd ingevoerde naam is daarna lastig terug te vinden. Beide archieven hebben de lijsten van plaatsnamen nu gestandaardiseerd.

Tessel Vleeskens, webmaster bij het BHIC, vertelt over de samenwerking: “De database voor stamboomonderzoek van het BHIC en van Regionaal Archief Tilburg komen van dezelfde ontwikkelaar. Het BHIC en Regionaal Archief Tilburg hebben in samenwerking met de bouwer van dat systeem het geografisch zoeken ontwikkeld. Andere archieven die van hetzelfde systeem gebruik maken zouden in de toekomst ook geografisch zoeken kunnen introduceren.“

Probeer het geo-zoeken uit op de sites van https://bhic.nl en www.regionaalarchieftilburg.nl. Je vindt de knop ‘Plaats’ waarbinnen je kunt geo-zoeken in de genealogische databank.

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!