skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Fellows Rosalie Versmissen en Felix Bosch schijnen nieuw licht op de Brabantse geschiedenis

Margot America
Margot America Bhic
31 maart 2023
Met twee nieuwe onderzoekers in de startblokken 

“Als beginnend historicus was het BHIC fellowship programma voor mij ideaal. Het gaf mij de gelegenheid om na afronding van mijn studie een eigen onderzoeksproject op te zetten en uit te voeren. Bovendien was het een mooie opstap naar een breder promotieonderzoek naar lokale politieke vertegenwoordiging”.  

Aan het woord is onderzoeker Felix Bosch (27). Hij is een van de BHIC fellows die gistermiddag op de Bossche Citadel zijn onderzoeksresultaten heeft gepresenteerd aan het publiek. 

Ook voor onderzoeker Rosalie Versmissen heeft dit programma zeker zijn vruchten afgeworpen: “Binnen het fellowship heb ik brede ervaring opgedaan met dorpsarchieven die vaak over het hoofd worden gezien. Het gaf mij de mogelijkheid om diep in de archiefstukken te duiken, op zoek naar de stemmen van boeren en dorpelingen in de zestiende een zeventiende eeuw.”

In september afgelopen jaar zijn zij als eerste fellows van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) geselecteerd en kregen zij de kans om gedurende vijf maanden onderzoek te doen naar het verleden van Noord-Brabant (www.bhic.nl/fellowships). Nu zit hun onderzoek er weer op.

Boeren als burgers 
Rosalie liet vanmiddag zien hoe plattelandsbewoners in de vroegmoderne periode door middel van collectieve acties invloed uitoefenden op hun bestuur. “Boeren en dorpelingen legitimeerden deze acties door op te komen voor het algemeen belang van de gemeenschap. Dit verbreedt ons beeld van actoren die het culturele en politieke landschap ontwikkelden voor 1795”, legde de 26-jarige historica uit die momenteel als onderzoeksassistent bij de Universiteit Utrecht werkzaam is.

Lokale belangen
Felix Bosch, die als docent en promovendus is verbonden is aan de Universiteit Leiden, onderzocht hoe de Bossche volksvertegenwoordiger Jonkheer A.F.O. van Sasse van Ysselt tussen adellijke onafhankelijkheid en lokale vertegenwoordiging balanceerde. Naast een succesvolle juridische carrière, waarbij Van Sasse van Ysselt uiteindelijk president van het hooggerechtshof van ’s-Hertogenbosch werd, zette hij zich als cultureel bestuurder in voor de ontwikkeling van Noord-Brabant. Dit laatste deed hij ook als historicus. Bovendien was hij raadslid in ‘s-Hertogenbosch, Brabants Statenlid, Tweede Kamerlid en later ook senator en voorzitter van een waterschap - en dat alles goeddeels gelijktijdig, decennialang. Dat dit alles strikt gescheiden bleef, lijkt onmogelijk.

Naast de twee onderzoekers die hun onderzoek nu hebben beëindigd, staan er weer twee nieuwe onderzoekers in de startblokken: Nadeche Diepgrond en Laura Brinkhorst. Gistermiddag mochten zij hun onderzoeksvoorstel presenteren. 

Gezondheid en ziekte
Nadeche Diepgrond doet onderzoek naar de geschiedenis van ziekte, gezondheid en sterfte in Oss in de periode 1866-1906. Dit doet ze aan de hand van de overlijdensregisters (sterftestatistiek) uit de collectie van het BHIC. Ze zal de dood en ziekten van Ossenaren op individueel niveau contextualiseren en analyseren. Dit om een open access databank en doorzoekbare personenindex van de meer dan 7.000 overleden Ossenaren te realiseren. Diepgrond: “Als je het hebt over “de geschiedenis” gaat het vaak over de ‘belangrijke’ gebeurtenissen en personen. Helaas komt het dagelijks leven van de ‘gewone’ mensen nauwelijks aan bod. Juist daarom leek het mij interessant om alledaagse thema’s als gezondheid, ziekte en de dood vanuit het perspectief van de doorsnee Ossenaar te onderzoeken.” Diepgrond voltooide een bachelor en master geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tevens is ze daar als student-assistent en junior assistent bij diverse projecten werkzaam geweest. Ook is ze betrokken bij het onderzoeksproject ‘Citizen Science’ in Amsterdam.

Waakzaam en dienstbaar
Voor de politie is er een eeuwige spanning tussen ordehandhaving en burgerbelangen behartigen”, vertelde Laura Brinkhorst. “Dit leidt regelmatig tot maatschappelijke druk op de politie om zich aan te passen. Met het begrip ‘Waakzaam en Dienstbaar’ aan de hand van drie thema’s (inclusie en diversiteit, de politieagent als ambtenaar en burger en interactie met burgers) onderzoek ik hoe de Osse gemeentepolitie hiermee is omgegaan (1930-1989).” Hierin staan de interne werking, de overwegingen van politiemensen en de bijzondere politiecontext van Oss centraal. “Ondanks dat de politie vaak wordt gezien als uitvoerder van overheidsbeleid zonder eigen ‘agency’, zijn er allerlei aanpassingsprocessen gaande binnen de politie. Deze wil ik voor de bijzondere politiecontext van Oss zichtbaar maken”, aldus Brinkhorst. Brinkhorst voltooide een bachelor en onderzoeksmaster geschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt ze als junior docent en onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Beide onderzoekers ronden hun onderzoek naar verwachting in september dit jaar af.

Geïnteresseerd in de eindresultaten van het onderzoek van Rosalie Versmissen en Felix Bosch? *) 

Hier ga je naar het onderzoek van Rosalie Versmissen

Hier ga je naar het onderzoek van Felix Bosch

Ook benieuwd naar de nieuwe fellows en hun onderzoeksvoorstellen?

Hier ga je naar het onderzoeksvoorstel van Nadeche Diepgrond

Hier ga je naar het onderzoeksvoorstel van Laura Brinkhorst

*) Uiterlijk 1 mei wordt aan de rubriek ‘Eindproducten’ ook het wetenschappelijke paper van Rosalie Versmissen en Felix Bosch toegevoegd. Dat van Nadeche Diepgrond en Laura Brinkhorst volgt dit najaar. 

 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!