skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Geboeid door boeven? Kom ook naar de publieksdag ‘Oorlogsboeven’

Margot America
Margot America Bhic
11 april 2024
bijgewerkt op 23 mei 2024
Ga gezellig met ons mee op boevenpad en maak kennis met allerlei specialisten die zich bezighouden met onderzoek in criminele bronnen.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schoten de criminaliteitscijfers omhoog, vooral voor diefstal en andere vermogensdelicten. Niet alleen mensen met een vooroorlogs strafblad maakten zich hieraan schuldig, ook voorheen ‘nette’ burgers. Hoe rechtvaardigden zij hun misdrijf voor zichzelf en voor anderen? Welke gevolgen had dit voor de berechting van criminaliteit? En heeft dit na de oorlog tot blijvende veranderingen in ons denken over recht en berechting geleid? ‘Oorlogsboeven’ is het thema van een speciale publieksdag hierover die op vrijdag 24 mei 2024 plaatsvindt in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch.

‘Oorlogsboeven’ is niet alleen het thema van deze publieksdag, maar ook de titel van het gloednieuwe boek van Jan Julia Zurné, docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zurné onderzocht hoe de houding van burgers en justitie ten opzichte van alledaagse criminaliteit (zoals fietsendiefstal) onder oorlogsomstandigheden veranderde. Hiervoor zijn grote series gescande strafvonnissen en procesdossiers met behulp van een speciaal ontwikkelde tool woord voor woord doorgepluisd.

Programma publieksdag ‘Oorlogsboeven’ op vrijdag 24 mei van 13.00 – 17.15 uur

Tijdens deze speciale publieksdag geeft Jan Julia Zurné ons dus een inkijkje in haar onderzoek en in de levens, ervaringen en motivaties van oorlogsboeven.

Na de pauze vinden er drie parallelle sessies plaats:

  • Ben je wetenschappelijk onderzoeker, dan vind je het vast interessant om meegenomen te worden in innovatief wetenschappelijk onderzoek. Denk hierbij aan de mogelijkheid van tekstanalyse of het gebruik van levenslopen. 
  • Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en criminaliteit, laat je dan verrassen door de resultaten van drie jonge onderzoekers die voor hun onderzoek gebruik hebben gemaakt van onze criminele bronnen, van strafvonnissen tot reclasseringsrapporten.
  • Ben je historisch onderzoeker of genealoog en wil je kijken of jij een boef in je familie hebt, dan leggen onze archivarissen je graag uit hoe je kunt zoeken in onze ‘boevenbronnen’: welke zijn het, wat vind je erin en wat maakt deze bronnen nou zo interessant? 

Daarnaast is er uiteraard veel gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers en onze archivarissen. En heb jij stiekem altijd al eens willen weten hoe je dat nu doet, een fiets stelen? Grijp dan nu je kans, want ook slimme kneepjes om het ‘boevenvak’ te leren staan op het programma.

Ga mee op boevenpad
Dus ga deze middag gezellig met ons mee op boevenpad. En maak kennis met allerlei specialisten die zich bezighouden met onderzoek in criminele bronnen.

Aanmelden
Deelname aan deze dag is gratis, maar meld je voor vrijdag 17 mei a.s. aan o.v.v. ‘Publieksdag Oorlogsboeven’ via info@bhic.nl. Ook je collega/introducé is uiteraard van harte welkom, je kunt dit bij je aanmelding doorgeven.

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!