skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Help, een vrouw als burgemeester! #podcast

Margot America
Margot America Bhic
6 maart 2023
bijgewerkt op 13 maart 2023
Een opmerkelijke primeur van Oost-, West- en Middelbeers: in 1946 is deze plaats de eerste in heel Nederland met een een vrouwelijke burgemeester

 

Haar man Jan Smulders is al 18 jaar burgemeester van de Beerzen als hij in 1944 wordt opgepakt door de Duitsers en in het voorjaar van 1945 in een kamp overlijdt. Zijn weduwe, moeder van vier jonge kinderen, schrijft koningin Wilhelmina een sollicitatiebrief, en wordt benoemd.

Je zou misschien denken dat ze gemakkelijk in het ambt van haar overleden echtgenoot rolt. Maar uit de 'Vondst van de Maand' van collega Margot blijkt dat ze nog wel wat hobbels te nemen heeft. Zo gaat ze moedig de strijd aan met 14 mannelijke kandidaten waaronder een familielid dat óók zijn zinnen heeft gezet op deze burgemeesterspost.

Met collega Mathilde van BrabantinBeelden duiken we dit keer in de archieven van Beeld & Geluid. We vonden niet alleen treffende filmpjes van Polygoon – van de traditionele verhuizing van het gezin Smulders in 1949 en koninklijk bezoek van Juliana en Bernhard in datzelfde jaar – maar ook een radiofragment van de AVRO. Heel bijzonder: daarin gaat het niet alleen over Truus Smulders, maar horen we ook haar onvervalste Brabantse stem.

In 'Stem uit het Verleden' draagt Floris Molenaar van de Koningstheateracademie de brief voor van Jan Smulders, de jongste zoon van Truus Smulders-Beliën. Als deze burgermoeder een standbeeld krijgt, houdt Jan een toespraak en haalt levendige herinneringen op aan zijn moeder.

In ‘Op het podium’ reflecteert onze Commissaris van de Koning, Ina Adema, op de komst van Neerlands eerste vrouwelijke burgemeester maar vertelt ook hoe het nu is gesteld met het aantal vrouwelijke burgemeesters. En zij weet hoe het is wanneer alle aandacht uitgaat naar de mannelijke wethouder als je als vrouw als burgemeester - met ambtsketen - een school bezoekt.

In 'Old case, cold case'  slaan Christian en Marilou een zijweggetje in, want hoe zit het met verdwenen archieven? Verdwijnt er veel materiaal in de papierversnipperaar en wie bepaalt dat eigenlijk? En... hoe zit dat met het archief van Marietje Kessels?

Collega Anton bladert weer met ons in de kranten. Zo liep Nederland niet bepaald voorop in de wereld met een vrouwelijke burgemeester. En in 'Blik uit het BHIC' vraagt hij zich af of Nederland eigenlijk koploper is ten opzichte van andere landen als het gaat over vrouwen in het openbaar bestuur.

Kortom, weer een boeiende aflevering! Luister hier! 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!