skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Help onze notarissen het internet op!

Margot America
Margot America Bhic
18 maart 2015
bijgewerkt op 26 mei 2015
BHIC start online vrijwilligersproject rond toegankelijk maken notarisarchieven

     Dansende notaris uit Berlicum           

Huwelijksvoorwaarden, toestemmingen, schuldbekentenissen, boedelbeschrijvingen of testamenten? Je komt het allemaal tegen in notarisarchieven, want notarissen legden ze in duizenden akten vast. Help je mee deze akten toegankelijk te maken? Samen werken we aan het digitaal doorzoekbaar krijgen van een van onze belangrijkste en populairste archieven. Het officiële startschot hiervoor wordt gegeven tijdens twee startbijeenkomsten op de twee locaties van het BHIC: vrijdag 10 april in Den Bosch en vrijdag 17 april in Grave.

Wat zijn notariële archieven?

Sinds 1811 zijn er in heel Nederland notarissen. Hun taak is het opmaken van akten. Soms heeft iets alleen maar rechtskracht als er door een notaris een akte van is opgemaakt. Het BHIC beheert van veel Brabantse notarissen de notariële archieven die ouder zijn dan 75 jaar. Notariële archieven behoren tot de belangrijkste en meest informatierijke archieven die wij beheren. Een schat aan onmisbare informatie voor bijvoorbeeld historici, genealogen, heemkundigen en huizenonderzoekers.

Wat zijn repertoria?

Gelukkig is het niet nodig om het hele archief door te nemen als je naar een specifieke akte zoekt. Dat kan ook via het repertorium, een register waarin een notaris iedere akte in het kort aantekende. Eigenlijk zijn het handige samenvattingen. We nemen daarom in dit project de repertoria als basis voor het maken van een digitale toegang op onze notariële archieven.

Met jullie hulp

De repertoria zijn door het BHIC allemaal gescand en we roepen nu jullie hulp in om de gegevens in deze repertoria te indiceren en te transcriberen (letterlijk overnemen). Een pittige klus, maar afwisselend is het wel. De ene notaris was langer van stof dan de andere en je komt veel boeiende, persoonlijke situaties tegen. Via de website www.velehanden.nl kan iedereen die dat wil via internet meehelpen, waar en wanneer het je uitkomt.

Speciale startbijeenkomsten

We trappen dit project af tijdens twee speciale startbijeenkomsten die op onze locaties in Den Bosch (vrijdag 10 april) en Grave (vrijdag 17 april) worden georganiseerd. Je bent dan van harte uitgenodigd om zelf te zien en mee te maken hoe ook jij kunt helpen met het digitaal toegankelijk maken van oude notarisarchieven. Natuurlijk krijg je tijdens zo’n startbijeenkomst uitleg over de archieven en hun onderzoeksmogelijkheden, er wordt een demonstratie van de website gegeven en je kunt het invoeren van gegevens zelf proberen. De startbijeenkomsten starten beide om 10.00 uur en duren tot ongeveer 12.30 uur. Deelname is gratis, meld je snel aan via velehanden@bhic.nl en vermeld daarbij ook of je naar de bijeenkomst in Den Bosch of Grave komt. Fijn dat jij ons wilt helpen met het maken van de digitale toegang!