skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Het archief van de stad Grave nu online (ruim 225.000 scans)

Margot America
Margot America Bhic
9 oktober 2019
Mét Graafs juweeltje: brief uit 1473 van Karel de Stoute, hertog van Bourgondië!

 

Soms afgebrokkeld, of zwartgeblakerd en af en toe nauwelijks leesbaar… Toch is het gelukt om haast alle archiefstukken van het oude stadsbestuur van Grave (1290-1810) na een intensieve cosmetische ingreep te digitaliseren. Belangstellenden kunnen dit eeuwenoude archief nu –meer dan twee eeuwen later– online raadplegen. Het BHIC heeft hiermee een omvangrijk project afgesloten. 

Het stadsarchief van Grave kent een bewogen geschiedenis. Deze roerige tijden zie je terug in de archiefstukken. Een paar zijn zeer de moeite waard om eruit te lichten. 

  • Neem het Reglement van de Raad van State voor het Graafse stadsbestuur, met daarin alle handelingen rond logies- en serviesgelden. Tot en met begin 19e eeuw gingen de Graafse burgers gebukt onder de last van de aanwezigheid van vele militairen. In dit document, origineel uit 1595, worden netjes alle vergoedingen opgesomd die voor officieren, ruiters en soldaten moesten worden betaald, maar ook alle faciliteiten die burgers moesten bieden. 
  • Een ander voorbeeld is de serie stadsrekeningen die een schat aan informatie geven over alle functionarissen die in dienst waren van het stadsbestuur. Elke rekening bevat een onderdeel met uitbetaling van vergoedingen of lonen, waarbij ook de betrokken particulieren of functionarissen worden genoemd. 
  • Ook interessant: een prent van het Staats beleg van Grave onder leiding van Prins Maurits in 1602.
  • Te midden van deze oude stukken kwam een écht Graafs juweeltje uit 1473 tevoorschijn: een brief, geschreven door Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, waarin hij zich voorstelt als de nieuwe heer van het vestingstadje.  

Tumultueuze geschiedenis
Grave had een strategische ligging aan de Maas, waardoor het al vroeg een vestingstad werd. Het markeerde de noordgrens van het hertogdom Brabant en tijdens en na de Nederlandse Opstand de grenzen van de Spaanse Nederlanden. Door oorlog en belegeringen is de stad enkele keren zwaar getroffen. Hierdoor zijn gedeelten van het archief in de loop der eeuwen verloren gegaan. 

Het ergst mogelijke gebeurde echter in vredestijd: In de nacht van 2 op 3 oktober 1902 is het archief voor een belangrijk gedeelte verbrand. De vrij felle brand als gevolg van een niet goed aangesloten kachelpijp kon alleen gedoofd worden door alles met water te drenken en op straat te smijten. Die brand is de oorzaak dat het archief meer dan een eeuw lang nauwelijks te raadplegen is geweest. Het had nogal wat waterschade en losse roetdeeltjes van de brand maakten het praktisch onmogelijk om het te raadplegen.

Na tussentijdse bewerkingen en een intensieve restauratie is dat nu dus verleden tijd. Belangstellenden kunnen dit eeuwenoude archief nu online raadplegen.

Ga hier naar het Stadsbestuur Grave, 1290 - 1810 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!