skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Historie gemeente Haaren voor inwoners online

Margot America
Margot America Bhic
30 mei 2006

Op donderdag 25 mei 2006, tijdens het traditionele Essche Bierpompfeest, heeft René Bastiaanse, presentator van het populaire tv-programma De Wandeling op Omroep Brabant TV en directeur van het BHIC, officieel de lokale historische webpaginaâ??s van Haaren, Helvoirt, Biezenmortel en Esch gepresenteerd aan de nieuwe inwoners van Esch. Deze historische webpaginaâ??s (te bekijken via deze website) zijn bedoeld voor iedereen die een vraag heeft over de geschiedenis van de dorpen die nu de gemeente Haaren vormen. Maar in het bijzonder voor inwoners die pas in Haaren zijn komen wonen en die meer over de plaatselijke geschiedenis willen weten of bijvoorbeeld voor studenten die bezig zijn met een werkstuk over Haaren. Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) wil op termijn in samenwerking met de plaatselijke heemkundekringen voor álle gemeenten van zijn werkgebied een lokale historische pagina vullen. Haaren kreeg de primeur!

 

Lokale paginaâ??s gemeente Haaren

Welke indrukken deed mr. A.E.J. Baron Van Voorst tot Voorst, die van 1896 tot 1925 Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant was, op tijdens zijn werkbezoeken in Esch, Haaren en Helvoirt? Wie was zuster Arnulfa en wat heeft zij voor de Essche samenleving betekend? Wat had Vincent van Gogh met Helvoirt?

Vanaf nu kunnen inwoners van de gemeente Haaren en andere belangstellenden lokale historische gegevens, fotoâ??s en kaarten zoeken op deze nieuwe historische webpaginaâ??s, die het BHIC in nauwe samenwerking met heemkundekring De Kleine Meierij speciaal voor hen gemaakt heeft. U kunt de paginaâ??s bezoeken via home, â??verhalen over vroegerâ?? en via het rolmenu naar Haaren, Esch, Helvoirt of Biezenmortel gaan.

 

Uw foto in het virtuele fotoalbum?

Wat treffen bezoekers aan op de webpagina? Een beknopte inleiding van de geschiedenis, informatie over het wapen en de vlag, bevolkingsontwikkeling, middelen van bestaan, monumentale bebouwing, bijzondere gebeurtenissen, evenementen of personen en een fotoalbum.

Het BHIC ziet dit slechts als een goede basis. Het hoopt dat inwoners ook zélf met vragen, verhalen of aardige kiekjes komen. Als een webbezoeker een vraag heeft, een goed historisch verhaal, een anekdote, herinnering of mooie foto, of als iemand denkt dat een verhaal op onze site niet helemaal klopt, dan kan hij/zij dit via het â??prikbordâ?? op de lokale pagina aan het BHIC kwijt.  Op deze manier worden de lokale historische paginaâ??s iets vóór en dóór de inwoners van de gemeente Haaren.

 

BHIC

Per 1 januari 2005 is het streekarchief Langs Aa en Dommel opgegaan in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Het historisch materiaal en de archieven van de gemeente Haaren en de archieven van een aantal lokale instellingen en verenigingen berusten nu dus bij het BHIC.