skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Honderden reisdocumenten online

Margot America
Margot America Bhic
24 juni 2021
Paspoorten, uitreisbewijzen, bewijzen van Nederlanderschap, maar ook handgeschreven persoonlijke briefjes

 

 Meer weten? Hier ga je naar de index reisdocumenten

Het BHIC heeft van de gemeenten Alem, Maren en Kessel, Megen, Oss, Vught en Wanroij enkele honderden reisdocumenten op naam doorzoekbaar gemaakt en op de website gezet, te vinden via www.bhic.nl/reisdocumenten. Je vindt er bewijzen van Nederlanderschap, uitgereikte paspoorten én portretfoto’s in terug. Het gaat om een kleine index (periode 1901-1956) met nog geen 400 inschrijvingen, maar deze kan wel het spoor naar je reizende voorouder vergemakkelijken.

Daar kan onderzoeker Indie van Lieshout uit Tilburg je alles over vertellen, want de aanleiding voor hem om zich verder te verdiepen in deze reisdocumenten en om deze index te maken was een onderzoek naar een familielid dat naar België verhuisde. “Dat klopt, ik wilde meer te weten komen over het leven van de jongere broer van mijn betovergrootvader, Adrianus Augustinus Snoeren. Het enige aanknopingspunt dat ik had, was dat hij in januari 1914 Tilburg had verlaten en naar Leuven was getrokken. Daar zat hij kennelijk in abdij Keizersberg als klompenmaker-huisbediende.”

“Bij het stadsarchief Leuven konden ze me enkel meedelen dat hij in oktober 1914 Leuven alweer verlaten had en dat hij had verklaard naar ‘Holland’ terug te keren. Vervolgens liep daar het spoor dood, want nergens in Nederland viel enig spoor van hem te vinden. Totdat een goeie vriend van mij ontdekte dat ‘broeder Vincentius Snoeren’, onze Adrianus Augustinus dus, in een digitaal document van de Sint-Pietersabdij in Steenbrugge werd genoemd met daarin zijn de levensloop. Daar vond ik ook bijgesloten een paar foto’s van hem en een scan van zijn Bewijs van Nederlanderschap met een portretfoto en een paar persoonlijke details”, aldus Indie van Lieshout.

Het maakte hem nieuwsgierig naar deze bron. Vervolgens is hij gaan grasduinen in diverse archieftoegangen van gemeentebesturen en heeft hij van diverse gemeenten interessante inventarisnummers met paspoorten, nationaliteitsdocumenten en andere interessante stukken ontdekt. Het BHIC heeft deze mooie index dus te danken aan Indie van Lieshout.

Wat kun je met deze reisdocumenten?
Ze kunnen een foto van de paspoorthouder of de aanvrager van een bewijs van Nederlanderschap bevatten. Als je nog geen foto van je voorouder of familielid hebt, dan is dit een mooie manier om daaraan te komen. Daarnaast kan het je natuurlijk een mooi aanknopingspunt bieden om te achterhalen waar dat ene familielid tijdens een bepaalde tijd heeft gezeten. De wat meer recentere bevolkingsregisters zijn immers niet allemaal (meer) via internet beschikbaar en zeker in Duitsland, waar veel van deze Noord-Oost Brabantse reisdocumenten betrekking op hadden, is nog niet veel van de documenten na 1900 gedigitaliseerd. In de reisdocumenten kom je dan ook echt van alles tegen. Niet alleen (binnenlandse) paspoorten, uitreisbewijzen (laisser-passer) en bewijzen van Nederlanderschap, maar ook aanvragen en afwijzingen van dat soort documenten, korte handgeschreven persoonlijke briefjes, correspondentie tussen Nederlandse en buitenlandse gemeenten en nog veel meer. Hoewel de bron met name documenten bevat die gaan over een reis naar of vanuit Duitsland, zitten er ook een aantal Engelse en Zwitserse plaatsen tussen.

Meer weten? Hier ga je naar de index reisdocumenten

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!