skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Jonge historici doen nieuw archiefonderzoek naar Brabantse geschiedenis

Margot America
Margot America Bhic
13 oktober 2022
Eerste ronde BHIC fellowships is gestart

 

In april kondigde het BHIC in ’s-Hertogenbosch de start aan van een gloednieuw fellowship-programma. Vier beurzen per jaar die jonge onderzoekers de kans bieden om gedurende maximaal vijf maanden onderzoek te doen naar het verleden van Noord-Brabant na 1795. In september zijn de eerste twee fellows met hun onderzoek gestart. Gistermiddag was de kick-off en presenteerden zij hun onderzoek.

Uit de ingediende onderzoeksvoorstellen heeft een onafhankelijke selectiecommissie afgelopen zomer een keuze gemaakt. De twee kersverse fellows, Rosalie Versmissen en Felix Bosch, zijn voor de periode september 2022 t/m januari 2023 geselecteerd. Hun voorstellen sluiten naadloos aan bij de doelstellingen van het fellowshipprogramma.

Onderwaardering plattelandsbewoners
Dat de stad met haar burgers steevast het uitgangspunt is binnen historisch onderzoek, heeft geleid tot een onderwaardering van plattelandsbewoners”, vindt de 26-jarige historica Rosalie Versmissen afkomstig uit Eersel. Recentelijk heeft zij de Research Master History aan Utrecht Universiteit afgerond. Momenteel is ze aan dezelfde universiteit werkzaam als onderzoeksassistent bij verschillende projecten. 

“Het beeld dat we hebben van het vroegmoderne platteland wordt vaak gevormd vanuit een stedelijk perspectief. Dit heeft geleid tot een onderwaardering van de ‘agency’ van boeren en dorpsbewoners. Vroegmodern burgerschap wordt vaak enkel gezien als een aangelegenheid van de elitaire minderheid in de stedelijke samenleving. Binnen de bredere benadering van burgerschap, die bestaat uit een reeks praktijken waarmee inwoners invloed konden uitoefenen op het lokale bestuur, past ook het platteland”, aldus Versmissen.

Zij bestudeert de verschillende manieren waarop Brabantse plattelandsbewoners in de zeventiende eeuw collectief invloed konden uitoefenen op het bestuur en de gemeenschap en wat dit zegt over hun relatie tot de lokale overheid en elkaar. "Moeten we het platteland wel als fundamenteel anders zien dan de stad?" vraagt ze zich af.

Elitair of Egalitair?
Ook de 27-jarige Utrechtenaar Felix Bosch, die als docent en promovendus is verbonden aan de Universiteit Leiden, presenteerde gistermiddag in het BHIC zijn fellow-onderzoek met als titel ‘In Elitair of Egalitair?’ Historicus Bosch: “Ik onderzoek hoe de Bossche volksvertegenwoordiger Jonkheer A.F.O. van Sasse van Ysselt tussen adellijke onafhankelijkheid en lokale vertegenwoordiging balanceerde.”

Jonkheer A.F.O. (Alexander) van Sasse van Ysselt (1852-1939) kende als rechter een rijke carrière, gold als hoofdaanjager van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en was bovendien raadslid in ‘s-Hertogenbosch, Brabants Statenlid en Tweede Kamerlid – en dat alles gelijktijdig, decennialang.

Bosch vult aan: “Als politicus werd Van Sasse van Ysselt geroemd om zijn ‘volstrekte onafhankelijkheid’, die paste bij zijn rechterlijke betrekking en status als edelman. Tegelijkertijd spande hij zich in het bijzonder in voor zijn ’s-Hertogenbosch en Brabant, wat hem volgens dagblad De Tijd ‘ontzaglijk populair tot in de diepe lagen, geledingen, kringen en groepen der bevolking’ maakte.” In dit project onderzoekt Bosch hoe Van Sasse van Ysselt balanceerde tussen adellijke onafhankelijkheid en lokale nabijheidspolitiek.

Rosalie en Felix zullen hun onderzoeksbevindingen begin 2023 presenteren.

Over de BHIC fellowships
Dit fellowship-programma, dat door het BHIC als eerste archief in Nederland is gestart, biedt jonge onderzoekers de mogelijkheid om relevante werkervaring op te doen, een netwerk op te bouwen en zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Bovendien schrijven zij mee aan de Brabantse geschiedenis. Daarnaast is het programma bedoeld om onderzoek naar het Brabantse verleden te stimuleren en om de werelden van geschiedbeoefening, wetenschap en erfgoed te verbinden en te versterken. De fellows krijgen intensieve begeleiding, ondersteuning bij gebruik en toegang tot alle BHIC-collecties en ze kunnen gebruikmaken van alle BHIC-faciliteiten. De volgende fellowship ronde start in maart 2023. Voor vragen (fellowships@bhic.nl ) en meer informatie: www.bhic.nl/fellowships.

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!