skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Meer dan 200.000 scans van 4.000 archiefstukken gemaakt

Margot America
Margot America Bhic
17 april 2019
Archiefgebruikers erg tevreden over scannen-op-verzoek-service BHIC

 

Sinds een klein half jaar biedt het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch een nieuwe service: scannen op verzoek. Mensen kunnen voor veel archiefstukken via de website een scanverzoek indienen, het BHIC scant de stukken en vaak al binnen een week kunnen deze scans gratis worden gedownload.

Mariët Bruggeman, studiezaalcoördinator van het BHIC, vertelt enthousiast over dit prille succes: “We hadden verwacht dat er veel vraag zou zijn naar deze service en zijn blij dat we daaraan steeds op korte termijn kunnen voldoen. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die een bouwtekening nodig hebben van het huis dat ze juist hebben gekocht, die wil je natuurlijk snel helpen door de tekeningen te scannen en naar ze op te sturen. Maar ook iemand die historisch onderzoek doet kan meestal binnen een week digitaal het gewenste archief doorspitten. Een bezoek aan de studiezaal is dus vaak niet meer nodig. Daarnaast vragen de provincie, gemeenten en waterschappen veel dossiers op, ook deze worden allemaal gescand voor ze. Zodoende gaat er geen archiefdoos meer de deur uit.”

In de maanden dat scannen-op-verzoek nu mogelijk is, zijn ongeveer 4.000 archiefstukken gescand en meer dan 200.000 scans gemaakt. De reacties zijn heel positief. Het doen van archiefonderzoek wordt met deze service erg gestimuleerd.

Historicus Dirk Alkemade liet bijvoorbeeld een dossier van een rechtszaak in Tilburg uit 1796 scannen: “Ik ben bezig met het schrijven van een biografie van Pieter Vreede, die een cruciale rol speelde in de politieke emancipatie van Noord-Brabant en de rooms-katholieke bevolking. Op het moment had ik helaas geen tijd om een archiefbezoek naar ’s-Hertogenbosch te plannen. Toevallig werd net de scannen-op-verzoek-service mogelijk gemaakt, waardoor ik het hele juridische dossier nu toch kan bekijken. Vreede lijkt inderdaad betrokken te zijn geweest bij een schimmig geval van verkiezingsfraude…”

Ook voor langlopend onderzoek biedt scannen op verzoek een uitkomst, zoals de reactie van Erna Hodenius aantoont: “We zijn aan het proberen vanuit de heemkunde Schaijk en Reek om zoveel mogelijk oudere gegevens over vroegere bewoners en boerderijen boven water te krijgen, en dan is dit geweldig. Je hoeft niet naar ‘s-Hertogenbosch, wat voor mij tot drie kwartier heen en terug reizen is, en dan heb ik het nog niet eens over de benzine. Ik mis alleen de ongelooflijke bron van kennis van de studiezaalmedewerkers als ik ergens op stukloop. Dus heel af en toe kom ik toch nog maar een keer naar Den Bosch. Is ook gezellig.”

De kennis van de archivarissen kan natuurlijk digitaal getapt worden via de chat-service van het BHIC. Die is evenals scannen op verzoek geheel gratis. Met beide services haalt iedereen via de computer een complete digitale studiezaal in huis. Via internet historisch onderzoek doen in de Brabantse archieven was nog nooit zó eenvoudig.

Meer informatie over scannen-op-verzoek: www.bhic.nl/scannen-op-verzoek

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!