Moord en doodslag in het archief

7 februari 2019

Lezingencyclus over rechtspraak door de eeuwen heen

 

Wist je dat in de vroegmoderne tijd niet iedereen gemarteld mocht worden? Dat ze in ’s-Hertogenbosch ‘hardcore burners’ waren? En waarom vrouwen niet opgehangen werden, maar gewurgd? Dit en nog veel meer hoor je tijdens de lezingenreeks ‘Moord en doodslag’, die we binnenkort samen met TilburgUniversity en Regionaal Archief Tilburg organiseren.

Deze succesvolle serie lezingen over rechtspraak vanaf de middeleeuwen wordt gehouden in maart en april. In het voorjaar van 2018 werd deze voor het eerst gehouden en dat bleek een enorm succes. De vijftig beschikbare plaatsen waren al snel gevuld. Ook nu kan je weer ademloos luisteren naar de verhalen over de beulsfamilies uit Breda (waarvan sommige leden ook chirurgijn waren om de verdachten tussendoor op te lappen), processen tegen dieren, hoon en laster (‘een scherpe tong is vreeswekkender dan een scherp wapen’), en de strapatsen van Engele Jantje en Klein Truiken. Zij waren lid van criminele bendes die het platteland in de 18e eeuw onveilig maakten. Beiden werden uiteindelijk opgepakt voor vagebondisme. Engele Jantje werd gestraft door ophanging en zijn aangezicht werd geblakerd, Klein Truiken verdween voor 15 jaar in het tuchthuis en werd verbannen.

Tijdens de serie komen vele vormen van strafrecht voorbij. Medewerkers van de twee archieven vertellen je alles over de bronnen waarin deze misdaden en processen beschreven staan. Veel van die bronnen zijn digitaal beschikbaar. In het archiefmateriaal is geen abstract recht terug te vinden, maar ‘recht met een menselijk gezicht’. Recht dat is toegepast op ’echte’ mensen van vlees en bloed die ooit met het strafrecht in aanraking zijn gekomen.

Verkrachting, moord en doodslag

De criminele processen bieden een grote variëteit aan misdaden: van beledigingen, burenruzies en diefstal tot verkrachting, moord en doodslag. Het doel van deze lezingencyclus is om je kennis te laten maken met en inzicht te geven in de rechtsgang van vroeger. Daarbij komt bijvoorbeeld aan bod op welke wijze een strafproces werd gevoerd, de verweermiddelen van de verdachte en de werkzaamheden van de beul. Bij de lezingen zijn verschillende soorten archiefstukken te zien. Op deze manier wordt niet alleen inzicht verkregen in de strafrechtspraktijk uit voorgaande eeuwen, het is ook een kennismaking met de inwoners van Brabant die zich hebben moeten verantwoorden voor de rechter.

Heb je interesse? Stuur dan vóór 27 februari een mailtje naar: info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Moord en doodslag. Deelname is kosteloos (inschrijven kan alleen voor de hele lezingencyclus). Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.

De lezingen vinden plaats op:

•    2 maart van 10.00 tot 12.30 uur (locatie BHIC)
•    16 maart van 10.00 tot 12.30 uur (locatie Regionaal Archief Tilburg)
•    6 april van 10.00 tot 12.30 uur (locatie BHIC)
•    Na afloop van de lezingencyclus wordt er -bij voldoende belangstelling- nog een workshop georganiseerd waarin je met het archiefmateriaal (schepenbank) aan de slag gaat. Deze workshop vindt op 13 april plaats bij Regionaal Archief Tilburg en wordt gehouden door Erik-Jan Broers en Astrid de Beer.

Adres BHIC: Zuid Willemsvaart 2, 5211 NW ’s-Hertogenbosch
Adres Regionaal Archief Tilburg: Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Deel dit op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken