skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Nieuwe website BHIC 'Het Geheugen van Brabant' nu online

Margot America
Margot America Bhic
10 juni 2014
bijgewerkt op 11 juni 2014
Neem een frisse duik in www.bhic.nl! Na maanden van bouwen en testen is vandaag de grote stap gezet naar ‘Het Geheugen van Brabant’, de nieuwe website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. Het is nu nog prettiger om archiefonderzoek te doen, de geschiedenis van Brabant te ontdekken, zelf verhalen te schrijven en historische foto’s te bekijken, te uploaden of te delen.

Nieuwe snufjes

Wat zijn de in het oog springende noviteiten op deze nieuwe site? De verbeterde fotodatabase op de homepage bijvoorbeeld. Je kunt hier meer dan 200.000 historische foto’s bekijken: schermvullend en met een zoekfunctie en filters om je opdracht te verfijnen. Je kunt op die foto’s reageren, je kunt ze delen, ernaar linken en insluiten in je eigen website. Ook is het nu gemakkelijker om verhalen van Brabant te ontdekken. Inmiddels staan er meer dan 5.000 verhalen online: geschiedenissen en herinneringen met foto’s over Brabant. Die kun je lezen via de online geschiedenisboekjes, maar bijvoorbeeld ook via de ‘verhalentrommel’; een ontdekkingsscherm waarin je kunt bladeren en zoeken. En zelf een verhaal of anekdote met foto insturen gaat heel eenvoudig in een paar stappen. Onderzoekers - historisch of genealogisch - komen ook extra aan hun trekken omdat de zoekmachines zijn verbeterd, zowel qua techniek als vormgeving. Hierdoor vind je sneller je weg in de ruim 3 miljoen persoonsgegevens en de circa 1700 archieven en collecties. En dat is meer dan ooit!

Testers bedankt!

Niet alleen voor gebruikers, ook voor ons is deze site een stuk flexibeler en gebruikersvriendelijker geworden (waar jíj als gebruiker dan weer van profiteert ;-). Zo kunnen we nieuwe archiefbronnen overzichtelijker presenteren en kunnen we sneller inspelen op behoeften en vragen. Daarnaast is deze site een startsein voor nieuwe projecten waarover je de komende tijd nog veel gaat horen. Over onze gebruikers gesproken, gedurende een aantal maanden hebben velen onze site al kunnen uit proberen en testen. Door hun honderden waardevolle reacties hebben we al veel plooien kunnen glad strijken. Daarom: testers heel hartelijk bedankt! 

Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje naar onze nieuwe boreling (eigenlijk overbodig te zeggen dat dit nu kan met je tablet of je smartphone vanuit je stoel). Vanzelfsprekend blijven we benieuwd naar je vragen of opmerkingen, want ‘Het Geheugen van Brabant’ is nooit áf! Op iedere pagina aan de linkerkant hebben we daarvoor een feedback knop.