skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Online zoekwijzer maakt queer geschiedenis Brabant beter zichtbaar en toegankelijk

Margot America
Margot America Bhic
14 februari 2023
Door het aanbieden en duiden van bronnen hopen we onderzoek naar LHBTIQ+ in onze archiefcollectie te stimuleren

 

Het BHIC heeft een online zoekwijzer ontwikkeld. Hiermee kunnen geïnteresseerden onderzoek doen naar de queer geschiedenis van Brabant. In welke archieven kun je zoeken, welke begrippen kun je hanteren en wat is allemaal handig om te weten voor je begint aan je onderzoek? De term 'queer' is te gebruiken voor iedereen die niet heteroseksueel en/of cisgender is (mensen die zich prettig voelen bij het geslacht dat ze hebben gekregen bij geboorte). De zoekwijzer helpt ons op weg naar betere zichtbaarheid en toegankelijkheid van voorheen onzichtbare mensen en bronnen, en draagt bij aan een inclusiever archief.

Masterstudenten Maxime van Loenhout (Universiteit Utrecht) en Roxanne Lokin (Uppsala University) hebben de afgelopen maanden in opdracht van het BHIC gewerkt aan deze gloednieuwe online zoekwijzer op onze website www.bhic.nl. “Door het aanbieden en duiden van bronnen hopen we onderzoek naar LHBTIQ+ in onze archiefcollectie te stimuleren,” vertelt projectleider Thijs de Leeuw. “We werken ook aan een thema-omgeving op bhic.nl voor het grote publiek. Deze komt later dit jaar online. Zo willen we mensen inspireren meer te leren over de queer geschiedenis van Brabant. Het is belangrijk om te weten wie je voorgangers waren, wat je geschiedenis is. Daarmee wordt ook een deel van je identiteit bepaald.”

Queergeschiedenis
Het plegen van seksuele handelingen met iemand van gelijk geslacht werd ooit gezien als een van de zwaarste zonden die je kon begaan. Queer individuen werden vóór 1650 zwaar bestraft, en/of hun bestaan werd doodgezwegen. “Gelukkig zien we vandaag de dag dat queer mensen op veel plekken in de wereld openlijk zichzelf kunnen zijn, maar er is hard gestreden om tot deze positie te komen”, vertelt Roxanne, die haar stageperiode er inmiddels op heeft zitten. “Een strijdarena waar niet vaak aandacht aan wordt besteed zijn de archieven”, vult Maxime aan. “De stukken van queer geschiedenis die we kunnen vinden, zijn voornamelijk geschreven door mensen die zelf niet queer zijn en hebben daarom vaak een negatieve toon. Seksuele gedragingen en genderexpressies die afwijken van de heteronorm zijn van alle tijden. Met deze zoekwijzer kunnen onderzoekers het bewijs hiervoor vinden in de archieven.”

Meerstemmig archief
Eén van de doelen van het BHIC is het actief naar voren brengen van groepen die lastig te vinden zijn in het verleden. Eén zo’n groep is de LHBTIQ+ gemeenschap in Brabant. Thijs: “Er is momenteel nog geen enorm uitgebreide bronnenverzameling op het gebied van LHBTIQ+, maar we willen het materiaal wat we hebben makkelijker vindbaar en doorzoekbaar maken. Ook vind je in deze zoekwijzer tips om je op weg te helpen, en een lijst met begrippen die goed zijn om te weten voordat je historisch onderzoek gaat doen naar LHBTIQ+ individuen in de BHIC-collectie.

We horen graag van je!
Het BHIC staat uiteraard zeer open voor het ontvangen van tips, vragen en materiaal, wat via deze zoekwijzer in de toekomst ook makkelijker te gebruiken zal zijn.” Ben je iemand die zou willen vertellen over je ervaringen in de Brabantse gay scene van het verleden? Of heb je toegang tot materiaal uit die tijd? We horen heel graag van je!

Neem gerust contact op met: maxime.van.loenhout@bhic.nl of Thijs.de.leeuw@bhic.nl.

 

 

 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!