skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Opa was een boef

Margot America
Margot America Bhic
12 december 2019
bijgewerkt op 23 december 2019
Ontdek je criminele voorouders op 8 februari in Den Bosch  >>> Uitverkocht! De middag is helaas volgeboekt. Zet het Famillement op zaterdag 27 juni 2020 in je agenda

 

Je komt ze in de beste families tegen: verwanten die op wat voor manier dan ook in aanraking zijn gekomen met politie of justitie. De eerste editie van Familiegeschiedenis in de buurt van dit jaar heeft ze als thema: Criminele voorouders. Samen met het Brabants Historisch Informatie Centrum in Den Bosch helpt het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis je te ontdekken of je voorouders grote schurken waren … of kleine boefjes.

Op de website van het BHIC is een grote hoeveelheid informatie beschikbaar over het criminele verleden van Brabantse voorouders. Je vindt er gevangenisregisters, documenten van de Raad van Brabant, vonnissen en uitspraken van de rechtbanken en vredegerechten. Er is dus bijna geen passender locatie te bedenken voor de tiende editie van Familiegeschiedenis in de buurt, met als thema ‘Criminele voorouders’, dan de Citadel in Den Bosch, waar het BHIC is gevestigd.

Rafelrandjes
Op zaterdag 8 februari kun je bij het BHIC terecht voor een interessant en uitgebreid programma waarin naast de gebruikelijke onderdelen zoals WieWasWie, een informatiemarkt en depotrondleiding, ook ruim aandacht is voor de rafelrandjes van onze voorouderlijke samenleving, onder andere door de officiële lancering van de nieuwe themapagina op cbg.nl en een spoedcursus ‘boeven zoeken’ bij het BHIC.

In het plenaire gedeelte verzorgt universitair docent rechtsgeschiedenis Erik-Jan Broers op vermakelijke wijze de aftrap met een korte introductie over misdaad en straf door de eeuwen heen. Steffie van den Oord presenteert haar roman ‘De gebroeders B.’, over de criminele tweeling Frans en Jan Bosbeeck, die in 1798 vanuit Antwerpen in Den Bosch aanbelandden, en daar een nieuw leven wilden beginnen. Hoogleraar criminologie Paul Nieuwbeerta geeft in zijn uiteenzetting over gedetineerden in Noord-Brabant in de periode 1838-1938 een eerste beeld van honderd jaar detentie in de provincie, maar ook van de kansen die de BHIC-data bieden voor toekomstig onderzoek. Jean-Pierre Kin ten slotte vertelt aan de hand van een moordzaak in zijn eigen familiegeschiedenis hoe je je genealogische vondsten op een creatieve manier tot leven kunt laten komen.

Aanmelden
Je ziet het: deze interessante middag mag je niet voorbij laten gaan! In verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht. Stuur nu alvast een mail naar communicatie@cbg.nl, dan weet je zeker dat je erbij kunt zijn. Aanmelden voor de verschillende deelsessies kan tijdens het evenement zelf. (>>> Uitverkocht! Helaas is de middag is volgeboekt. Zet het Famillement op zaterdag 27 juni 2020 in je agenda).

De middag begint om 13:00 uur (inloop vanaf 12:30 uur) en is gratis voor Vrienden van het CBG, met 1 introducé. Niet-Vrienden betalen € 5. Zodra het complete programma bekend is, wordt dit bericht aangevuld. Je kunt familiegeschiedenis in de buurt ook volgen via Facebook.

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!