skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Parijs fascinerend decor in debuutroman van historisch verslaggever Marilou Nillesen

Margot America
Margot America Bhic
3 februari 2020
19de eeuwse courtisane als verrassende gids door hedendaags Parijs

Een courtisane uit de 19de eeuw, een nieuwsgierige onderzoekster en een onstuimig Parijs. Deze drie elementen vormen de ingrediënten van de debuutroman `Ontwaak zonder mij’ van Marilou Nillesen, historisch verslaggever van het BHIC. Aan de hand van het levensverhaal van Parijs’ beroemdste courtisane zien we hoe heden en verleden om elkaar heen draaien, dansend op de cadans van de huidige tijdgeest. Afgelopen vrijdag 31 januari verscheen de debuutroman van deze historisch verslaggever uit Oss.

In deze intrigerende roman tekent Marilou Nillesen (1970) het verhaal op van onderzoekster Nine van der Meer. Zij roept in de Parijse archieven de beroemdste courtisane van de 19e eeuw opnieuw tot leven. Het levert een zorgvuldig geconstrueerd verhaal op, dat wegleest als een spannende pageturner.

Want deze Esther Lachmann is niet alleen een befaamde courtisane maar blijkt ook een dappere en bikkelharde strijdster. Als ze op de Champs-Élysées uit een koets wordt gegooid door een ontevreden klant, belooft ze zichzelf dat ze daar ooit het mooiste huis van Parijs laat bouwen. Twee eeuwen later ziet onderzoekster Nine van der Meer in de archieven vol verbazing toe hoe dat deze courtisane lukt. Terwijl de Gele Hesjes door de Parijse straten trekken, ziet deze onderzoekster parallellen tussen heden en verleden, en laat ze zichzelf meeslepen in een tomeloze liefdesgeschiedenis.

Wandel aan de hand van dit boeiende verhaal door de straten van Parijs, en verbaas je over wat daar vroeger is gebeurd – en hoe weinig er soms veranderd lijkt.

Nillesen is historicus, journalist en onderzoeker, en een levenlang verliefd op Parijs. Na ruime ervaring in de regionale journalistiek werkt ze nu ruim tien jaar bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch. Daar publiceert ze vrijwel dagelijks historische verhalen. Het verleden prikkelt haar nieuwsgierigheid. In archieven gaan zoveel verhalen schuil, en zijn zoveel antwoorden te vinden dat ze daar graag verdwaalt, verbaasd rondkijkt en zich laat bijpraten door mensen van toen. ,,Heden en verleden zijn niet los te zien van elkaar, en het liefst ga ik op zoek naar die raakvlakken. Waar het schuurt, bijt of prikkelt. Daar waar iets gebeurt.”

Ontwaak zonder mij, door Marilou Nillesen, verschijnt bij Uitgeverij Elikser uit Leeuwarden. Prijs 17.50 euro. 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!