Penning van verdienste voor Willie Damen

13 december 2016

Al vele jaren verricht zij belangrijke historische werkzaamheden door veel archieven van en over Sint-Oedenrode toegankelijk te maken en deze geheel belangeloos ter beschikking te stellen van het BHIC

 

Wethouder en loco-burgemeester Jeanne Hendriks-van Kemenade reikte vanmiddag rond 16:30 uur in het raadhuis in Sint-Oedenrode de penning van verdienste uit aan Willie Damen-van de Mosselaer, inwoonster van Sint-Oedenrode en vaste bezoekster van het BHIC. Al vele jaren verricht zij belangrijke historische werkzaamheden door veel archieven van en over Sint-Oedenrode toegankelijk te maken en deze geheel belangeloos ter beschikking te stellen van het BHIC. Hierdoor kunnen veel onderzoekers van de Rooise geschiedenis profiteren.

Een van de werkzaamheden waar zij zich in het BHIC jaren mee heeft bezighouden, zijn de notaris- en schepenprotocollen (medio 16e – begin 20e eeuw) van Sint-Oedenrode. “Geschiedenisboeken gaan vaak over belangrijke mensen. Maar iets terugvinden van de gewone vrouw of man is veel moeilijker”, aldus Willie. Dat was de drijfveer voor haar om onderzoek te doen in deze Rooise historische bronnen. 

Ze bevatten gegevens over duizenden inwoners uit Sint-Oedenrode. Het gaat om vele pagina's vol informatie, opgetekend in oude handschriften: Testamenten, openbare verkopingen, boedelbeschrijvingen, verklaringen van goed gedrag en ga zo maar door. Onderzoek doen in deze bronnen is boeiend en leuk, maar tegelijkertijd lastig en tijdrovend. Willie Damen-van de Mosselaar heeft in de loop der tijd veel aktes gelezen en daarvan samenvattingen (indexen) gemaakt. Inmiddels is dit project afgerond. Het BHIC heeft alle indexen die Willie heeft gemaakt, omgezet naar de database van het BHIC. Dankzij haar kan iedereen gemakkelijk zoeken in deze Rooise historische bronnen.

Daarnaast schrijft ze ook verhalen over de lokale geschiedenis van Sint-Oedenrode. Daarover zegt ze: “Met het ontsluiten van de archieven door veel vrijwilligers is er nu zoveel moois te vinden over allerlei onderwerpen. Daar probeer ik over te schrijven en vaak juist over dat ene kleine, onverwachtse detail dat je in de archieven tegenkomt. Haar verhalen zijn te vinden op www.bhic.nl/verhalen.

Bedankt en gefeliciteerd! 

Het BHIC onderschrijft deze penning van verdienste van de gemeente Sint-Oedenrode en is Willie zeer erkentelijk voor haar belangrijke historische bijdragen die zij geheel belangeloos verricht én wil delen met het BHIC.

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Deel dit op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken