skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Record: ‘Geheugen van Brabant’ telt nu 5000 historische verhalen

9 september 2014
Het BHIC heeft het 5000ste historische verhaal online gezet op zijn onlangs vernieuwde website, het ‘Geheugen van Brabant’ (www.bhic.nl). Ruim een derde van deze verhalen is ingezonden door geschiedenisliefhebbers. Het 5000ste verhaal is het verhaal ‘Het Martinushuis’ van Willie Damen van de Mosselaer uit Sint-Oedenrode.

 5000ste verhaal: bedankje

Het verhaal ‘Speelgoed van een zweefvlieger’ van Rini de Groot kwam nét iets eerder binnen. Zijn verhaal werd nummer 4.999 en dat van Willie nummer 5.000. We constateren dus dat het een ‘fotofinish’ is geworden. Om deze mijlpaal van het 5000ste verhaal op onze site te vieren, hebben zowel Willie Damen als Rini de Groot vanmiddag een boekenbon gekregen. In hen eert het BHIC iedereen die de afgelopen jaren zijn of haar verhaal met ons allen heeft gedeeld. 

Lokale geschiedenis is populair

Veel mensen vinden het heerlijk om oude foto’s en films te bekijken en nog eens terug te keren naar hun Brabantse roots. Herinneringen aan een oude dorpsdokter, de pastoor, hun school of een plein waar zij als kind veel gespeeld hebben en dat door een nieuwe woonwijk is verdwenen. Dat zijn precies de gegevens waar we sinds de start van onze online geschiedenisboekjes in 2006 voortdurend naar op zoek zijn. In datzelfde jaar zijn we ook gestart met het organiseren van bijeenkomsten (roadshows) in de zeventien gemeenten van ons werkgebied. Daar laten we zien aan de inwoners dat vooral zij de geschiedenis van hun woonplaats kleur kunnen geven. Zij kunnen zelf foto’s plaatsen, anekdotes vertellen of zelf een verhaaltje schrijven op de vele forums van de online geschiedenisboekjes, te vinden op www.bhic.nl. In al die jaren is daar ook flink gehoor aan gegeven, waardoor de teller nu op 5000 verhalen en anekdotes staat. De vernieuwde website heeft dat allemaal nog een stuk gemakkelijker gemaakt. Overigens zijn niet alle verhalen door bezoekers ingezonden, tweederde van de verhalen zijn door het BHIC zelf online geplaatst. Daar komen veel reacties op, die vaak ook weer nieuwe verhalen met foto’s en/of filmpjes opleveren.

Door de enorme toename van digitale archieven en bronnen heeft de (lokale) geschiedschrijving de laatste jaren een andere invulling gekregen. Mensen kunnen gewoon thuis achter hun bureau graven in het verleden. Voor (stamboom-)onderzoek, maar bijvoorbeeld ook om foto’s en films te bekijken en hun lokale geschiedenis te ‘ontdekken’. Het BHIC heeft zich daar de afgelopen jaren op gefocust door open te staan voor nieuwe publiekswegen, te experimenteren met nieuwe media en samen te werken aan digitale projecten. Die focus werpt zijn vruchten af. Het heeft ons 5000 mooie, indrukwekkende en bijzondere verhalen van en over Noord-Brabant opgeleverd die het waard zijn om gelezen te worden.

Wij van het BHIC hopen daarom dat mensen hun herinneringen, foto’s en filmpjes via www.bhic.nl met anderen blijven delen.

 Vergadering van de Boerenleenbank in het Martinushuis, 1920. Foto: Collectie Jo van der Kaay