skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

René Bastiaanse neemt afscheid met website over iconisch Brabants erfgoed van de jaren ‘50, ‘60 en ‘70

Margot America
Margot America Bhic
17 september 2020
Made in Brabant: over dikke sigaren, wollige tapijten, snoepgoed en kruideniersartikelen

 

Vanmiddag neemt directeur René Bastiaanse via livestream officieel afscheid van ‘zijn’ BHIC, waar hij meer dan achttien jaar de scepter zwaaide. Dit afscheid gaat gepaard met de lancering van zijn nieuwste wapenfeit ‘In Brabant staat een huis’. Deze website schetst met gebruiksartikelen in een na-oorlogse woning een beeld van bedrijven die bepalend zijn geweest voor hoe het leven in Brabant er in de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft uitgezien. Dit initiatief van Bastiaanse getuigt wederom van de inspirerende wijze waarop hij de Brabantse geschiedenis voor een groot publiek al die jaren toegankelijk heeft gemaakt.

Kom binnen op nummer 19
Via de homepage wandelen we door een levendige wijk met doorzonwoningen en bellen aan op nummer 19. Gastvrij als de Brabanders zijn, krijgen we een bakske koffie van De Gruyter en nemen in de woonkamer plaats aan de eettafel met het perzische tapijtje van Bergoss. Aan de muur hangt een rekje van de Brabantse fabrikant Tomado en door een Philips radio in een houten kast klinkt op de achtergrond zachtjes de muziek. Het penduleklokje op de schouw tikt vertrouwd zoals het alleen in Brabant tikt. Vlak voor de deur staat een Daf geparkeerd, een ‘truttenschudder met jarretelaandrijving’, Eindhovens fabricaat van de gebroeders Van Doorne. Als we de keuken in lopen, herkennen we het jaren ’60 granieten aanrechtblad en de rood-wit-geblokte theedoeken. Op tafel staat een papieren Edah-tas klaar om boodschappen te doen, en nodigen Kwatta chocoladerepen en rolletjes Faam drop uit om te snoepen. Fijn dat de voorraadkast goed gevuld is met Bavaria bier, Unox soep en conserven. In de slaapkamer ligt een verdwaalde pilstrook van Organon klaar op het nachtkastje.

Made in Brabant
Noord-Brabant geldt al jarenlang als de motor van de Nederlandse maakindustrie. Van snoepgoed tot textielfabrikant, van kruidenier tot kachelbouwer… ‘In Brabant staat een huis’ presenteert deze bloeiende industrie in bijna 75 verhalen en met vijf belangrijke thema’s.

Conserven: Voeding langer goed houden, dat is iets wat we al lang doen. Vroeger vaak een karwei voor de huisvrouw. Maar dat verandert want in de 19e en 20e eeuw gaan bedrijven zich toeleggen op het conserveren van voedsel, ook in Brabant! Denk aan Hero, Hak, Jonker Fris, Unox, Zwanenberg en nog veel meer.
Kruideniers: Die waren vroeger op bijna elke hoek van de straat te vinden. Daar kocht je huishoudelijke artikelen, zoals koffie en thee, maar ook schoonmaakmiddelen en lucifers. Veel Brabantse ondernemingen zijn of waren als kruidenier, zelfbedieningswinkels of supermarkt actief, denk aan Jumbo, Edah en Végé.

Sigaren: Wist je dat Brabant begin 1900 wel eens het ‘Cuba van West-Europa’ werd genoemd? Verspreid over de provincie waren er meer dan 180 sigarenfabrieken te vinden, bijvoorbeeld Willem II, La Paz en De Hofnar. Voor duizenden Brabanders was het maken van sigaren de belangrijkste bron van werk en inkomen.

Textielindustrie: Was tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw niet weg te denken uit het Noord-Brabantse landschap. Iedereen kent de klinkende namen Bergoss, Desso, Vlisco en AaBe.

Snoepgoed en suikerwaren: Vormen een belangrijk onderdeel van de voedings- en genotmiddelenindustrie, een van de pijlers van de Brabantse economie. Of je nou snoepliefhebber bent of niet, iedereen kent de merken Mars, Faam, Red Band of Van Melle. Om van te watertanden!

Warme herinneringen aan Brabant zoals het was?
Bij elk thema hierboven hoort een kaart van Noord-Brabant waar je alle bedrijven en hun bedrijfsgeschiedenis terugvindt. Ooit aan het werk geweest in een van deze bedrijven, of gaat je hard sneller kloppen bij het zien van een van deze producten?

Laat het ons weten en reageer op: www.inbrabantstaateenhuis.nl

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!