skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Ruim 300.000 Brabantse boeven éxtra in online zoekmachine BHIC

Margot America
Margot America Bhic
6 oktober 2017
bijgewerkt op 11 oktober 2017
Brabantse misdadigers van weleer veilig achter tralies

Inschrijvingsregister gevangenis en portretfoto's ontslagen gevangenen

Kruimeldieven, moordenaars, maar ook stropers en pyromanen… Er zijn al 100.000 boeven van de Brabantse strafgevangenissen (1812-1925) online doorzoekbaar op naam, leeftijd, geboorteplaats en misdrijf. Maar dankzij onze gedreven en nauwkeurige vrijwilligers is dit Brabantse ‘geboefte’ met maar liefst 300.000 boeven uitgebreid. De inschrijvingsregisters van de Brabantse Huizen van Bewaring staan nu namelijk ook online bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Dat betekent in totaal zo’n 400.000 kleine boefjes en grote criminelen op www.bhic.nl/boeven

In november 2015 startte het BHIC zijn tweede ‘boevenproject’ via de crowdsourcingswebsite VeleHanden.nl. Via deze website kan iedereen vanuit huis meehelpen met het invoeren van gegevens die voorkomen in onze archieven. 

Bijna 300 thuiswerkers hebben zich de afgelopen tijd beziggehouden met het opsporen en invoeren van boeven uit de inschrijvingsregisters van de Huizen van Bewaring (n.b. de drie topinvoerders namen ieder meer dan 10.000 scans voor hun rekening).
Deze strafinrichtingen waren bestemd voor mensen die bijvoorbeeld wegens overtredingen tot een gevangenisstraf waren veroordeeld, voor gegijzelden wegens schulden, voor personen die nog terecht moesten staan, voor passanten en ook voor mensen die op verzoek van familie wegens verkwisting of wangedrag waren opgesloten. Kortom, niet alleen de spreekwoordelijke grote jongens, maar ook gewone burgers die een keer de fout waren ingegaan.

Huizen van Bewaring
De lijvige inschrijfboeken van de Huizen van Bewaring zijn een prachtige bron voor stamboomonderzoekers, maar ook bijvoorbeeld sociologen en criminologen kunnen er hun vingers bij aflikken. Ze bevatten namelijk de naam, geboortedatum, -plaats en het beroep van honderdduizenden gevangenen – mannen en vrouwen – maar ook informatie over de veroordeling door een rechtbank en het begane misdrijf. Bovendien bevatten veel registers signalementen van gevangenen en gegevens over ouders, burgerlijke staat, genoten onderwijs en gedrag in de gevangenis. 

Onze twee crowdsourcingsprojecten gevangenisarchieven zijn hiermee voorlopig afgerond. Het BHIC wil alle inkloppers nogmaals hartelijk bedanken. Door hun hulp zijn deze bronnen voortaan voor iedereen toegankelijk en gemakkelijk te doorzoeken. Kortom, nu snel op zoek naar je criminele voorouders!  

Ga hier naar de kleine boefjes en grote criminelen

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!