skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte
Marte
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte
Marte

Samenwerking Brabant-Collectie met BrabantinBeelden

Margot America
Margot America Bhic
21 april 2023
bijgewerkt op 24 mei 2023
BrabantinBeelden is een belangrijke voortzetting van de Film- en Fotobank Noord-Brabant, die nog tot 2017 werd beheerd door de Brabant-Collectie

De Brabant-Collectie in Tilburg, de grootste cultuurhistorische bibliotheek van onze provincie, werkt samen met BrabantinBeelden, ons film- en fotogeheugen, een samenwerking tussen het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg. Deze organisaties delen met andere erfgoedinstellingen kennis over bijvoorbeeld digitalisering en auteursrecht binnen een Brabants audiovisueel overleg. Ook heeft de Brabant-Collectie enkele tientallen historische films overgedragen aan het BHIC.

Pia van Kroonenburgh, bibliothecaris van de Brabant-Collectie, daarover: “Wij krijgen een erfgoedcollectie niet van onze ouders, maar lenen die van onze kinderen.” Het is daarom niet vreemd dat juist de Brabant-Collectie meer gaat samenwerken met BrabantinBeelden. Want deze laatste is een belangrijke voortzetting van de Film- en Fotobank Noord-Brabant, die nog tot 2017 werd beheerd door de Brabant-Collectie.

Film- en Fotobank Noord-Brabant 
BrabantinBeelden is namelijk niet het eerste ‘filmarchief’ van Brabant. Al twintig jaar geleden werd op initiatief van wijlen Frank van der Maden, toenmalig medewerker van de Brabant-Collectie, de Film- en Fotobank Noord-Brabant gestart. Een website waar erfgoedinstellingen (zoals archieven en heemkundekringen) dankzij een subsidie van de Provincie gratis hun foto’s en films op konden plaatsen. Daarmee was deze Film- en Fotobank Noord-Brabant de eerste portal tot het Brabantse filmarchief.

Met de komst van de Brabant Cloud van Erfgoed Brabant ontstond een portal voor méér erfgoed dan alleen beeldmateriaal. Gaandeweg werden collecties van de Film- en Fotobank verplaatst naar de nieuwe Brabant Cloud. En begin 2017 ging de Film- en Fotobank van de Brabant-Collectie definitief offline.

BrabantinBeelden
Films zijn evenwel slechts in beperkte mate ontsloten en ook is er sinds 2016 geen kenniscentrum meer dat zich voor de hele provincie inzet om historische films te bewaren. Het conserveren, digitaliseren en beschrijven van films vereist namelijk specifieke deskundigheid en bovendien speciale voorzieningen, zoals een koudedepot.

Daarom startte in 2020 BrabantinBeelden. Het team van BrabantinBeelden zet zich in voor behoud van historische filmcollecties in Brabant. Zo geven de medewerkers advies en ondersteuning aan archiefdiensten, heemkundekringen, musea en inwoners bij het bewaren van films. Op de website van BrabantinBeelden zijn alle films te bekijken. Ook wordt in beeldverhalen de geschiedenis van Brabant vertelt.

Partners
BrabantinBeelden is een samenwerking tussen Brabants Historisch Informatie Centrum, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Regionaal Archief Tilburg. Naast foto’s en films van deze archieven wordt ook beeldmateriaal uit andere Brabantse collecties gebruikt. En nu sluit dus ook de Brabant-Collectie aan met overdracht van haar films.

 

 

 

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!