skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Stamboomonderzoek nog nooit zo makkelijk: burgerlijke stand Noordoost-Brabant online

Margot America
Margot America Bhic
12 januari 2016
Vanaf deze week zijn alle burgerlijke stand akten van de gemeenten in het noordoostelijk deel van Brabant online op naam te doorzoeken en digitaal te raadplegen. Dat is inclusief de nieuw openbaar geworden geboorteakten van 1915, huwelijksakten van 1940 en overlijdensakten van 1965. Een belangrijke mijlpaal voor stamboomonderzoek in Brabant!

Bijna 25 jaar geleden werd op het voormalige Rijksarchief in Noord-Brabant (thans het BHIC) gestart met het invoeren van persoonsgegevens en andere informatie uit de archieven van de burgerlijke stand. De laatste jaren is daarbij de nadruk verlegd naar de akten van de gemeenten in het noordoosten van onze provincie (op het onderstaande kaartje de blauwe gemeenten). Naast alle provinciale archieven zijn dit namelijk de gemeenten waarvan het BHIC ook de lokale archieven beheert.

Deze week is dit grote project gereed gekomen en zijn de laatste akten online gezet. Ook waren deze originele akten al gescand, zodat ze nu dus niet alleen op de website gezocht maar tevens bekeken kunnen worden.

De zoekmachine is afgelopen week bovendien aangevuld met persoonsgegevens uit de akten die per 1 januari 2016 openbaar zijn geworden. Voor geboorteakten geldt namelijk een wettelijke termijn van 100 jaar waarna akten pas openbaar worden, voor huwelijksakten geldt 75 jaar en voor overlijdensakten 50 jaar. Ieder jaar worden dus nieuwe registers met in totaal duizenden akten openbaar, waarmee onze database direct wordt aangevuld. Voor onderzoekers een goed begin van het nieuwe jaar!

Zoeken naar personen

Samen met de bevolkingsregisters van dezelfde gemeenten, eveneens op naam toegankelijk en gescand, was stamboomonderzoek in Noordoost-Brabant nog nooit zo makkelijk! En niet alleen voor het noordoosten van onze provincie, want ook voor alle andere plaatsen in Brabant (op het onderstaande kaartje de gele gemeenten) zijn vele indexen beschikbaar. Voor de gescande akten daarbij wordt waar mogelijk doorverwezen naar andere websites.

15 Miljoen Brabanders
De database bevat nog diverse andere bronnen, zoals oude kerkboeken, memories van successie (belasting over erfenissen), militieregisters en inschrijvingsregisters van strafgevangenissen. Opgeteld al meer dan 15 miljoen persoonsvermeldingen, alleen al in deze personendatabase. Om precies te zien wat er per bron en plaats toegankelijk is gemaakt en/of gescand wordt er een handig overzicht bijgehouden.

Wat zit er in de database?

Het BHIC is voor dit werk veel dank verschuldigd aan al zijn vrijwilligers. Sommigen van hen zijn zelfs al vanaf het prille begin betrokken bij de digitaliseringsprojecten in huis, anderen zijn pas begonnen met meehelpen, bijvoorbeeld aan onze projecten op VeleHanden. Iedereen kan immers meehelpen met het toegankelijk maken van archieven. Het is leuk werk en je draagt bij aan het toegankelijk maken van de geschiedenis van Brabant, vastgelegd in onze gezamenlijke archieven.