skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Toegangskaartje Feyenoord-Celtic: Stuk van het Jaar

Margot America
Margot America Bhic
3 november 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Supporters Feyenoord zorgen voor enorme boost

Toegangskaartje Feyenoord-Celtic: Stuk van het Jaar

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 van het Stadsarchief Rotterdam is met 2.275 stemmen gekozen als hét Stuk van het Jaar 2013. Hans Goedkoop, presentator van tv-programma’s als ‘Andere Tijden’ en ‘De Gouden Eeuw’, maakte vanmiddag in het Stadsarchief Amsterdam de winnaar bekend. Een potloodtekening van een Siamese tweeling (Stadsarchief Vlaardingen) en een briefje met bloedspatten van Willem Frederik van Nassau (Tresoar) eindigden op de tweede, resp. derde plaats.

Hét Stuk van het Jaar 2013

Voetbal is in ons land topsport en volkssport nummer één. Feyenoord schreef in 1970 sportgeschiedenis door als eerste voetbalclub zowel de Europacup als de Wereldbeker te veroveren. Dat dit fraai vormgegeven entreebewijs de mensen weer even terugvoert naar deze historische Europacupfinale op 6 mei 1970 mag duidelijk zijn. Meteen na het opengaan van de stembus op 1 oktober 2013, nam het aantal stemmen voor dit kaartje een enorme vlucht. Dit kwam mede dankzij de steun van de supportersclub van Feyenoord, die zijn achterban massaal opriep om te stemmen op ‘hun’ historische kaartje.
De prijs voor de winnaar is een wisselbokaal ontworpen door de Rotterdamse kunstenares Niki Murphy en een grote foto van het winnende stuk.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar een ontroerende potloodtekening van een doodgeboren Siamese tweeling van het Stadsarchief Vlaardingen. De ouders lieten op 25 oktober 1877 hun doodgeboren kinderen als blijvende herinnering op papier vastleggen. Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar heeft de derde prijs in de wacht gesleept. Hun topstuk is een persoonlijk briefje dat stadhouder Willem Frederik van Nassau schreef kort voor zijn overlijden in 1664. Hij had zichzelf verwond bij het schoonmaken van zijn pistool.
In totaal deden 41 stukken mee aan de verkiezing. Deze inzendingen zijn nog tot eind december te bekijken op www.onsdna.nl/stukvanhetjaar. Er zijn in totaal drie archiefstukken van Brabantse archiefstellingen in de top tien beland.

Nederlandse archieven op de kaart

De Nederlandse archieven hebben met deze verkiezingsactie laten zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. Een maand lang, tijdens de Maand van de Geschiedenis, maar ook tijdens voorverkiezingen in de aanloop daar naar toe, hebben archieven aandacht gevraagd voor hún topstuk door middel van sociale media, een tentoonstelling, een verkiezingsavond, regionale media in de vorm van radio en tv of bladen, het erbij betrekken van de burgemeester of hulp in te roepen van een supportersvereniging. Met het Stuk van het Jaar hebben de Nederlandse archieven zich gezamenlijk op de kaart gezet en het stof definitief van zich afgeschud. Opmerkingen als ‘Beautycontest onder archiefstukken’ (Met het oog op morgen), of tweets als: “archiefmarketing” of “ben ‘vreemd’ gegaan, heb na worsteling toch gestemd op Ede!” werden via Twitter verspreid. Naast veel aandacht in de lokale en regionale pers was er ook publiciteit in verschillende landelijke media: de Volkskrant, NRC, Algemeen Dagblad, RTL Boulevard, Tijd voor Max en Met het Oog op Morgen. De organisatie overweegt om aan deze landelijke publieksactiviteit een jaarlijks vervolg te geven.

 

De landelijke publieksactiviteit ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), Gemeentearchief Gemert-Bakel, Regionaal Archief Tilburg en partners.