skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Twee beurzen voor Brabantse geschiedschrijving

Margot America
Margot America Bhic
4 januari 2023
Oud Archief zoekt Jong Talent

 

Het BHIC in ’s-Hertogenbosch is vorig jaar als eerste archief in Nederland met fellowships gestart. Deze beurzen (vier per jaar) bieden recent afgestudeerden de kans om tegen een vergoeding voor de duur van maximaal vijf maanden onderzoek te doen in de collectie van het BHIC. Zo kunnen zij relevante werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Bovendien schrijven zij mee aan de Brabantse geschiedenis. Belangstellenden voor het BHIC fellowship-programma kunnen zich vóór 15 februari aanmelden. 

Het BHIC stelt jaarlijks vier beurzen van maximaal 5000 euro beschikbaar voor onderzoek naar het verleden van de provincie Noord-Brabant na 1795, aan de hand van de collectie van het BHIC. De fellowships staan open voor jonge enthousiaste onderzoekers, die niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd. Het fellowship-programma is bedoeld om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken, om onderzoek naar het Brabantse verleden te stimuleren en om de werelden van geschiedbeoefening, wetenschap en erfgoed te verbinden en te versterken.

Jaarlijks neemt het BHIC twee maal twee fellows aan. De eerste twee starten in maart 2023, de andere twee in september 2023. De fellowships duren maximaal vijf maanden. Fellows zullen naar verwachting gemiddeld twee dagen per week aan het onderzoek werken (dit gaat in overleg). Het BHIC zoekt momenteel twee fellows voor de periode maart 2023 t/m augustus 2023.

Het verhaal van Brabant
Onderzoek in het kader van ons fellowship-programma heeft betrekking op het verleden van Noord-Brabant na 1795, en dient in belangrijke mate op de archieven en collecties van het BHIC te leunen. Bij voorkeur draagt het voorgestelde onderzoek bij aan het unieke verhaal van Brabant en aan een van de provinciale verhaallijnen: Bestuurlijk Brabant, Bevochten Brabant, Innovatief Brabant en Religieus Brabant. Projectleider Thijs de Leeuw: “Je kunt bijvoorbeeld denken aan een onderzoek naar de economische en industriële inhaalslag van Brabant in de twintigste eeuw, politieke campagnes en de opkomst van populistische stromingen of bijvoorbeeld protestbewegingen in de jaren zeventig en tachtig (krakers, vredesbeweging). In het bijzonder worden voorstellen aangemoedigd met aandacht voor de bestuurlijke geschiedenis van de provincie in relatie tot maatschappelijke ontwikkelingen. We bieden de onderzoekers de tijd om ongestoord onderzoek te doen, een netwerk op te bouwen en ondersteuning bij toegang tot onze collecties. De fellows mogen gebruikmaken van de faciliteiten van het BHIC. Verder biedt het BHIC intensieve begeleiding in de fase van onderzoek en presentatie/publicatie.”  

Informatie en aanmelden  
Ga voor meer informatie naar https://www.bhic.nl/fellowships. Belangstellenden voor het BHIC fellowship-programma kunnen vóór 15 februari 2023 hun onderzoeksvoorstel (ca. 500 woorden), cv en een motivatiebrief sturen naar fellowships@bhic.nl, t.a.v. Thijs de Leeuw, met als onderwerp ‘Aanmelding BHIC fellowship’. Aanbevelingsbrieven zijn optioneel. Voorstellen worden ter beoordeling voorgelegd aan een onafhankelijke selectiecommissie. Selectie en toekenning vindt plaats begin maart 2023. Aan toekenning kan een kennismakingsgesprek voorafgaan.

Nooit ons laatste nieuws missen?   Meld je aan voor onze nieuwsbrief!